rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 #1 Opublikowano 5 Października 2013 Witam! Mając na uwadze względy instalacyjne, proszę o inf. czy mogę tak zamontować rozdzielacze. Ułatwi mi to sposób połaczenia, a nie będę musiał stosować obejsć rur. Instalacja tak jest w domu bez piwnicy, czyli układ grawitacyjny ni ewchodzi w rachubę. Rafał
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #2 Opublikowano 5 Października 2013 witam możesz podłączyć rozdzielacze w ten sposób tylko później nie pomyl się przy podejściach pod grzejniki
rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 5 Października 2013 ok, też tak myślę, że nie będzie to miało wpływu na grzejniki, bo i tak obieg jest wymuszony
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #4 Opublikowano 5 Października 2013 bez obaw grzejnikom nie zrobi to żadnej różnicy
rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 5 Października 2013 Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie, zakupiłem kocioł Stalmark duo boos, ma on dwa wyjącia zasilania i jednoi powrotu. Czy można podłączyć to w ten sposób, mam taki ukałd kotłowni i ten sposób podłączenia świetnie by mi spasował. Pominąłem pompy, zaworu zwrotne, filtry i odpowietrzniki, bo wiem jak to podłączyć. Chdzi mi głównie o sposób wykorzystania tych dwóch wyjść z kotła. Zastosowałem zgodnie z zaleceniem producenta zawór 3 d. Rafał
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #6 Opublikowano 5 Października 2013 oczywiście możesz wykorzystać dwa wyjścia zasilania w ten sposób tylko naczynie wzbiorcze podłącz możliwie pionową rurą 1" lub cu28
sambor Opublikowano 5 Października 2013 #7 Opublikowano 5 Października 2013 bez obaw grzejnikom nie zrobi to żadnej różnicy To niezbyt prawdziwe stwierdzenie - niektóre grzejniki zasilane od dołu przy zamianie zasilania z powrotem mogą pracować niewłaściwie.
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #8 Opublikowano 5 Października 2013 chodziło mi o to że grzejnikom nie zrobi różnicy to czy belka zasilająca jest na górze czy na dole rozdzielacza oczywiście odpowiednio należy podłączyć zasilanie i powrót zgodnie ze specyfikacjom grzejnika
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #9 Opublikowano 5 Października 2013 To niezbyt prawdziwe stwierdzenie - niektóre grzejniki zasilane od dołu przy zamianie zasilania z powrotem mogą pracować niewłaściwie. Które grzejniki z podejściem dolnym będą pracowały prawidłowo przy pomyleniu zasilania z powrotem poza drabinką łazienkową? ( pomijając fakt że powinna być zasilana u góry a powrót na dole )
sambor Opublikowano 5 Października 2013 #10 Opublikowano 5 Października 2013 Czasem jest tak że rozprowadzona jest instalacja pod grzejniki z dolnym zasilaniem np prawe a jak pomyli się powrót z zasilaniem to często nie można obrócić grzejnika i trzeba zmieniać podłączenie na rozdzielaczu.
rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 Autor #11 Opublikowano 5 Października 2013 majschi, też tak myślę, że nie będzie różnicy z pracą grzejników. Wracając do tematu, czyli twoim zdaniem spokojnie mogę wykorzystać te dwa wyjścia zasilania. Czy zawór 3d manualny bez siłownika i sterowania będzie spełniał swoje zadania?
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #12 Opublikowano 5 Października 2013 Czasem jest tak że rozprowadzona jest instalacja pod grzejniki z dolnym zasilaniem np prawe a jak pomyli się powrót z zasilaniem to często nie można obrócić grzejnika i trzeba zmieniać podłączenie na rozdzielaczu. są jeszcze zawory krzyżowe dla tych którzy się pomylili ale nadal uważam że umiejscowienie belek w rozdzielaczu nie ma znaczenia
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #13 Opublikowano 5 Października 2013 zawór 3D na zasilaniu grzejników pozwoli Ci jedynie na regulacje temperatury która pójdzie na grzejniki ale nie zapewni odpowiedniej temperatury powrotu która jest wymagana dla twojego kotła do tego najłatwiej wykorzystać dodatkową pompę kotłową
sambor Opublikowano 5 Października 2013 #14 Opublikowano 5 Października 2013 są jeszcze zawory krzyżowe dla tych którzy się pomylili ale nadal uważam że umiejscowienie belek w rozdzielaczu nie ma znaczenia Zgadzam się z tym, ale najlepiej jak instalację robi w całości jedna osoba od A-Z.
rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 Autor #15 Opublikowano 5 Października 2013 Troszeczkę narobiliście mi strachu przy podłączaniu grzejników. Jezeli chodzi o dolnozasilane to od śroska grzejników zasilanie, a skarajny to powrót, chyba dobrze połączyłem :-)
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #16 Opublikowano 5 Października 2013 tak środkowe podejście to zasilanie a skrajne to powrót nie ma się czym strachać hehe
rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 Autor #17 Opublikowano 5 Października 2013 Sambor, ja jestem z zawodu urzędnikiem, ale mając na uwadze nasze skromne wynagrodzenia, a i nie ukrywam, ze wolę robić pewne rzeczy sam, wykonanie instalacji robię sam. Wielkim szacunkiem pałam do wszystkich FACHOWCÓW z tego forum, bo Wasze porady wiele mi pomogły w wykonaniu instalacji, a wcześniej w wyborze kotła itp..
rafal369 Opublikowano 5 Października 2013 Autor #18 Opublikowano 5 Października 2013 Producent kotła Stalmark w swoim DTR wskauje na zawór 3d, ja taki również chcę założyć. Początkowo myślałem o zaworze 4d, ale jak poczytałem ma znaczenie średnica rur. Właściwa była by min. 35mm, a tutaj boję się lutować miękko. Wiem, że powinno się to wykonać lutem twardym, ale nie wykonywałem nigdy takich połączeń. Proszę o info. czy zawór 3d chociaż w małym stopniu wpłynie mi na ochronę kotła na powrocie.
sambor Opublikowano 5 Października 2013 #19 Opublikowano 5 Października 2013 Tak dobrze, zewnętrzne podłączenie - to bliżej krawędzi to powrót Co do porad z forum to dobrze że się komuś przydają, że nie są to pogaduchy do poduchy ale czasem fachowa rada. Co do zaworu 3-D sens ma montaż na powrocie do kotła, aby utrzymywał temp zadaną powrotu. Co do lutowania lutem miękkim rur 35 to bez problemu, tylko palnik musi mieć większą moc niż do rurek 22 i 15.
majschi Opublikowano 5 Października 2013 #20 Opublikowano 5 Października 2013 najlepszym i najtańszym rozwiązaniem na ochronę powrotu jest pompa kotłowa a zawór 3d zamontuj sobie na zasilaniu na grzejniki aby utrzymać w kotle odpowiednią temperature
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.