majschi Opublikowano 14 Listopada 2013 #26 Opublikowano 14 Listopada 2013 Temperatura na piecu 60 stopni, na wejściu do wymiennika tak samo, ale już na grzejniki idzie 12-15 stopni mniej to normalne zjawisko że po stronie wtórnej temperatura jest niższa powrót wymiennika po stronie otwartej 30-35 stopni, powrót po stronie zamkniętej podobnie zasilanie grzejników masz 45sC a powrót 35sC czyli według mnie pompa grzejnikowa chodzi na zbyt wysokim biegu na którym biegu masz pompę na obiegu otwartym ?
dwarazdwa Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #27 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Kiminero układ przerobiony według poprawek które mi rozrysowałeś. te pompy na kotle do 25/40 grundfosa - czy jest to możliwe że pompa nie ma siły przepchnąć wody przez te zawory zwrotne ? one są 1 calowe i woda się zatrzymuje na nich i nie puszcza dalej. jak rozłupalismu jeden zawór pompa popchnęła układ. zrobiliśmy to samoz drugim zaworem na CWU i pompa tez popchnęła ale powrót z bojlera jest długo zimny - czy ta weżownica jest na tyle długa że pompa pcha tą wode tak długo ? Niestety brak zaworów zwrotnych powowduje to, że bojler nagrzewa się nawet gdy nie działa pompa CWU bo tak naprawdę pompa CO wali długim obiegiem i zgarnia wodę przez bojler.. Jedyne co zauważam do brak tych odpowietrzników dodatkowych.. czy to może byc powód że jest jakas Bańka w układzie i pompy maja problemy.? dodatkowo po stronie zamkniętej jak zacząłem sprawdzać w różnych punktach temperaturę to się okazało, że gdy działa pompa na grzejniki to zasysa ona zimniejszą wodę z układu podłogówki przez co tracę jakieś 5 stopni, a z powrotu grzejników temp ok 50 stopni wpycha powrotem w tyłek podłogówce...czy tutaj wskazane sa zawory zwrotne? a jak działaja dwa układy na raz czyli podłogówka i grzejniki - to na grzejniki nie idzie więcej niż 38 stopni przy 70 na kotle - sprawdzone przez 1,5 godziny ciągłej pracy pomp - czy to nie jest wina wymiennika? JUż mam wkur... na tę kotłownie. Czy mozna wyliczyć po rozmiarach i ilości płyt - jaką moc ma wymiennik płytowy?
dwarazdwa Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor #28 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Ktoś coś pomoże? Wymiennik ma 20 płyt i ma wymiary ok 10x20 cm
MarekW Opublikowano 9 Grudnia 2013 #29 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Myślę, że nie uzyskasz takiej informacji. Do wyliczenia mocy wymiennika potrzebna jest znajomość wielu danych minn. rodzaju czynnika (woda, glikol,para) temperatury i nateżenia przepływów czynnika po stronie pierwotnej i wtórnej oraz szczegółowe dane techniczne samego wymiennika.
kiminero Opublikowano 10 Grudnia 2013 #30 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Daj jakieś foto jak to teraz wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.