automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #26 Opublikowano 6 Października 2013 oczywiście że nie tam temperatury dochodzą do 1600st także tam bez szamotu raczej będzie ciężko
Ryszard13 Opublikowano 6 Października 2013 Autor #27 Opublikowano 6 Października 2013 Tam gdzie się spala drzewo chyba takich temperatur nie ma, chyba te wysokie temperatury występują w dolnej komrze gdzie dochodzi do spalania się gazów?
automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #28 Opublikowano 6 Października 2013 do spalania gazów dochodzi w dyszy /ruscie jak to napisałeś tam jest precyzyjnie podawane powietrze wtórne i właśnie tam płomień dostanie niebieskawego koloru czyli temperatura jest spora ,ale masz atmosa a nie pamiętam dokładnie tej konstrukcji wieć jakbyś mi podesłał linka od tego kotła to wtedy jednoznacznie się odpowie
Ryszard13 Opublikowano 6 Października 2013 Autor #29 Opublikowano 6 Października 2013 Zasada jest podobna jak w palniku , co wydostaje się z dyszy i się spala, nie koniecznie rozgrzewa dyszę do tej samej temperatury, tak sądzę, ale się mogę mylić. Ruszt założyłem nad dyszami ok 0,5 mm. http://www.mora.com.pl/index.php/kotly-na-drewno.html
automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #30 Opublikowano 6 Października 2013 no dokładnie tam jest najwyzsza temperatura ale spróbuj zobaczymy
Ryszard13 Opublikowano 6 Października 2013 Autor #31 Opublikowano 6 Października 2013 Na jednym z forum budowlanych, nie pamiętam, na jakim ktoś założył podobny ruszt zmontował i próbował do drzewa dosypywać groszek węglowy, twierdził, że pali już tak 2 lat, ale nikogo do tego nie namawiał.
automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #32 Opublikowano 6 Października 2013 ja pale wszystkim oczywiście jak cos się nawinie czy to groszek gdzieś serwisu mi przywiozą ,to pelet nawet w seszłym roku miałem wegiel kostkę dwa worki z ogrzewania budowy i tez super także w takim kotle wszystko spalisz
Ryszard13 Opublikowano 6 Października 2013 Autor #33 Opublikowano 6 Października 2013 Jeszcze jedną mam prośbę, odpukać w niemalowane drewno, ale jak to w życiu bywa, jaki piec na drewno można polecić, nie koniecznie zagazowujące drewno ze względu że nie mam gdzie dosuszać drewna,
automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #34 Opublikowano 6 Października 2013 nie ma innych kotłów do spalania drewna wszystko inne to kopciuchy a sprawności nigny w kopciuchu nie uzyskasz na poziomie HG
rafwla Opublikowano 7 Października 2013 #35 Opublikowano 7 Października 2013 Przepraszam że nie do końca w temacie ale to o gazyfikacji. Czy ktoś może mi wyjaśnić jak to gość zrobił, co się spala, i co jest podawane tą rurą?
gondoljerzy Opublikowano 8 Października 2013 #36 Opublikowano 8 Października 2013 W linkach, które pojawiają się po skończeniu filmu, można zobaczyć podobne piece. Wygląda na to, że rurą jest podawane powietrze tłoczone przez wentylator.
Grześ4 Opublikowano 8 Października 2013 #37 Opublikowano 8 Października 2013 Wydaje mi się, że masz nie wyregulowaną instalację w domu tzn pomimo pompki przepływ przez większą część instalacji ( tam gdzie zostawiłeś stare grzejniki domyślam się, że również zawory też) mówiąc popularnie zamyka się. Na piętrze zmieniłeś grzejniki i zawory ( prawdopodobnie zwiększyłeś opór tej części instalacji). Warto spróbować poprzykręcać te grzejniki, które grzeją najlepiej. Spróbuj. Wracając do kotła. Posiadam Atmos 32 S Dom prawie 300m2 ale ogrzewanej powierzchni jest 150m2 ( kocioł miał być na cały dom niestety nie dojdzie do rozbudowy instalacji). Nie posiadam bufora, mam mieszacz trójdrożny ustawiony w jednej pozycji aby część zawracał. Ukłąd ten działa ponad 10lat. Z powodzeniem spalam wnim również trociny i brunat, Kamienny się spali ale powstają spieki które blokują palenisko. Musisz tak ustawić termostat spalin, aby całkowicie nie wyziębiać paleniska i zbyt wcześnie nie wyłączał wentylatora. Powodzenia!
Ryszard13 Opublikowano 8 Października 2013 Autor #38 Opublikowano 8 Października 2013 Wracając do kotła. Posiadam Atmos 32 S Dom prawie 300m2 ale ogrzewanej powierzchni jest 150m2 ( kocioł miał być na cały dom niestety nie dojdzie do rozbudowy instalacji). Nie posiadam bufora, mam mieszacz trójdrożny ustawiony w jednej pozycji aby część zawracał. Ukłąd ten działa ponad 10lat. Z powodzeniem spalam wnim również trociny i brunat, Kamienny się spali ale powstają spieki które blokują palenisko. Musisz tak ustawić termostat spalin, aby całkowicie nie wyziębiać paleniska i zbyt wcześnie nie wyłączał wentylatora. Powodzenia! Nie wiem czy dobrze robię ustawiam wentylator tak aby pracował do określonej temperatury i się wyłączał, następnie drugim pokrętłem ustawiam tak jak temperatura spadnie o 5 stopnie to się wentylator załącza, w tym czasie pompa obiegowa cały czas pracuje.
Vlad24 Opublikowano 8 Października 2013 #39 Opublikowano 8 Października 2013 Ile czasu tak mniej więcej trwa od wyłączenia do ponownego włączenia i co drewno robi w tym czasie?
sambor Opublikowano 8 Października 2013 #40 Opublikowano 8 Października 2013 co drewno robi w tym czasie? Jak to co robi? leżakuje w kotle! ;) Pozdr.
automatyk Opublikowano 9 Października 2013 #42 Opublikowano 9 Października 2013 Ile czasu tak mniej więcej trwa od wyłączenia do ponownego włączenia i co drewno robi w tym czasie? lezy i się opala ... ty to pytania zadajesz że śmiech na sali ,żarzy się a co by miało robić
Vlad24 Opublikowano 9 Października 2013 #43 Opublikowano 9 Października 2013 Tak oczywiście ... i puszcza bąki :D ps: kopernik był kobietą
Grześ4 Opublikowano 9 Października 2013 #44 Opublikowano 9 Października 2013 Chyba nie czytałeś instrukcji kotła. Masz dwa pokrętła: 1 pokrętło -termostat spalin - Przy rozpalaniu musisz to pokrętło przekręcić maksymalnie w lewo, żeby włączył się wentylator przy rozpalaniu, po osiągnięciu zadanej temperatury ustawiasz to pokrętło na "ustaloną pozycję" ( o tym niżej) 2 pokrętło - termostat wody w kotle - na nim ustalasz zadaną temperaturę np. 60,70, 80 ' C zależy od ciebie. Proces spalana zmienia się podczas załadunku paliwem i można wyróżnić różne okresy: kiedy kocioł grzeje do zadanej temperatury, dogrzewa do zadanej temperatury, intensywne odgazowanie, spalanie ( temperatura wody w kotle niekiedy przekracza zadane parametry) i dopalanie załadowanego paliwa. W tych okresach występują różne temperatury wody i spalin ( raz jest większa raz mniejsza). Najlepiej przy dopalaniu resztek paliwa po sprawdzać pokrętłem spalin w jakich momentach ( sprawdzić kreski na obudowie) wyłącza wentylator spalin. Prawidłowo ustawiona pozycja wyłączy ci wentylator wtedy gdy będziesz miał mało żaru i będzie ci załączał wentylator jak załadujesz zimne lub mokre paliwo albo przywiesi się. U mnie ja przestawiam od pozycji rozpalenie o około 45'C. Mi to wystarcza ty musisz znaleźć swoją. PS. Wydaje mi się, że masz za mały kocioł do potrzeb budynku Atmos 22Ds osiąga 22 kW mocy nominalnej, a ty masz dom 250m2 licząc na skróty 100W/m2 wychodzi 25kW. Przemyśl to.
Ryszard13 Opublikowano 9 Października 2013 Autor #45 Opublikowano 9 Października 2013 Ile czasu tak mniej więcej trwa od wyłączenia do ponownego włączenia i co drewno robi w tym czasie? Tozależy ile drewna i jakie drewno jest założone, ale tak mniejwięce ok 30 minut i spala się powolnie. Interesuje mnie jeszcze z praktyki ustawienie powietrza pierwotnego i wtórnego, z tyłu pieca jest taki pręt zakończony zasuwą stykową dopuszczającą powietrze. Według instrukcji ustawienia wygląda to tak. Czy lepiej dać więcej tego powietrza czy mniej? Ustawienie optymalne: do końca (5 mm) + 5 = 10 mm Ustawienie maksymalne: do końca (5 mm) + 10 – 20 mm
Grześ4 Opublikowano 9 Października 2013 #46 Opublikowano 9 Października 2013 Możesz wykorzystać ustawienia optymalne. tylko przy niższych temperaturach twój kociołek będzie pracował przy mocy nominalnej i szybciej spalał paliwo wtedy przesuń na maksymalne PS. nie słuchaj tym co wróżą, że kocioł zgnije po dwóch latach, mój jest przykładem i jest w świetnym stanie. Tylko paliłem na temperaturę 60"C i powyżej i jak trzeba było to paliłem 24h ba dobę.
Ryszard13 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #47 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Przepraszam że zadam jeszcze jedno pytanie , bo po raz pierwszy mam do czynienia z takim piecem ,paląc w nim przez krótki okres, zauważyłem że mimo wyłączenia automatyki{wentylatora} na piecu, po założeniu do pełna drewnem temperatura wzrasta mi i drzewo się wypala po kilku godzinach Czym można to wyregulować aby spowolnić spalanie drewna, czy regulatorem ogrzewania Honeywellem ,czy też regulatorem pierwotnego i wtórnego powietrza. Bardzo proszę o podpowiedz i z góry dziękuje.
gondoljerzy Opublikowano 1 Grudnia 2013 #48 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wypadało by poczytać trochę o posiadanym kotle (a nie piecu) i nie zadawać takich pytań. Kocioł na paliwo stałe to nie kocioł gazowy, który klik i wyłączysz. Gdy się już pali, to się musi wypalić wszystko co do niego włożyłeś, a od ciebie zależy jak skutecznie się spali i czy to ciepło wykorzystasz. Zerknij w dane producenta, jaka jest minimalna moc z jaką kocioł może pracować?
Ryszard13 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #49 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Kocioł czy piec ma wiele znaczeń , jak jeden drugiego chce pouczać to niech to robi przynajmniej z klasą i dopisze {centralnego ogrzewania} jak chce już pouczać, to tak na marginesie bez urazy gondoljeży ,mam nadzieje że nie piszesz o kotle gastronomicznym? Oczywiście instrukcje mam i czytałem, jednak mi chodziło w jaki sposób spowolnić proces spalania w takim piecu centralnego ogrzewania mając dwa regulatory z kturych można zkorzystać. Przepraszam za moją mowę potoczną.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.