Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nawiew Do Kotłowni

ryszardl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do kotłowni doprowadzone powietrze zetką z zewnątrz. Problem jest tego rodzaju, że zimą, przy większych mrozach "pizga" po nogach. W związku z tym mam pytanie: czy wylot z setki można puścić przez jakiś grzejnik? Poproszę o wszystkie za i przeciw

Opublikowano

Jeśli w kotłowni jest zimno to znaczy, że wentylacja działa dobrze. Kotłownia powinna mieć wszystkie ściany izolowane cieplnie. Niestety nie spotkałem się jeszcze z projektem w którym kotłownia miałaby izolowane ściany, co jest oczywistym błędem projektowym.

Opublikowano

Bardzo nieprzyjemna sprawa gdy wieje po plecach ale nim założy się grzejnik a zawsze to straty opału to proponuję:

- położyć buty na piecu

- Kurtke tez powiesić koło kotła

- W kotłowni są duże różnice temperatury, przy podłodze i przy suficie - może jakiś wentylator aby to wymieszać- tej metody to nie próbowałem.

Pozdrawiam

Opublikowano

W dużych kotłowniach, które robiłem, gwizdało, że proszę siadać. No ale przewalała się tam kupa wiatru, potrzebnego do spalania. Taka już uroda kotłowni z kotłami biorącymi powietrze z otoczenia. Lepsze to niż zatkana wentylacja i dziwne historie ze złym samopoczuciem domowników.

Opublikowano

Grzejnik przy nawiewie będzie podatny na zamarznięcie jak np wyłączą prąd i pompa CO się zatrzyma i to chyba najwieksze ryzyko.

Opublikowano

Hmm, hmm, skarpetki? To już bardziej wolałbym jakąś gorącą dziewczynę ;)

Jestem przeciw ;)

Przeciw, bo...?

Kotłownia jest na tej samej kondygnacji co mieszkanie - jakieś drzwi szczelne i ocieplane założyć?

Jak duże straty na opale generowałby grzejnik założony na takim nawiewie?

Opublikowano

Grzejnik przy nawiewie będzie podatny na zamarznięcie jak np wyłączą prąd i pompa CO się zatrzyma i to chyba najwieksze ryzyko.

To chyba największe ryzyko... Wyjściem UPS?

Opublikowano

Pomysł z ociepleniem drzwi i ewentualnie ścian od kotłowni mi sie najbardziej podoba.

Opublikowano

Ja mam kotłownię przechodnią wprost do domu - ociepliłem i uszczelniłe drzwi wejściowe, i drzwi do części mieszkalnej, dodatkowo w zimie nad obiema drzwiami wisi kotara.

Powietrze doprowadzone jest w okolice kotła i nie czuć zimna.

Może zmień tą Z-kę przedłuż kanał bliżej kotła, aby ciągnął powietrze z niej a nie z domu.

Pozdr.

Opublikowano

Może zmień tą Z-kę przedłuż kanał bliżej kotła

To jest myśl! Pytanie: jakiś "rozpylacz" na końcu kanału nawiewnego zamontować?

Pozdr

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

czy takie zimne powietrze z zewnątrz doprowadzone bezpośrednio do kotla nie będzie wychladzac kotła? Lepiej trochę zimniej w całej kotłowni niż wpuszczać powietrze o temp-20 bezpośrednio do kotła.

Opublikowano

U mnie podawanie powietrza z zewnątrz , rurą fi 160 , jest jakieś 0,8 m od palnika kotła i nie widzę zbytniego wyziębienia - jak działa wentylator to zasysa powietrze z kotłowni, jedynym otworem przez które może napłynąć powietrze jest nawiew,

wykonany z rury kanalizacyjnej PVC ustawionej w pionie, o długości 2m z dwoma kolanka na końcach.

Grawitacyjnie przez taki układ nic nie wieje, tylko kocioł podczas pracy zaciąga.

Oczywiście są zamknięte drzwi i okno.

Pozdr.

Opublikowano

U mnie wieje z nawiewu nawet jak kocioł nie pracuje a wywiewa kratka wentylacyjna. Zetke mam długości ok 1 m odsunieta od kotła ok 1.5 m. W,samej kotłowni czuje ze w okolicy kratki jest chłodniej

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj w końcu wykonałem u siebie zetkę, tyle tylko, że na zewnątrz jest 14x14, kratka we wnęce okiennej, w środku już tylko fi 110, mniej więcej 1,2m w dół, wylot 20cm nad ziemią, i jakieś 0,7m od klapki PP kotła. Aktualnie nie palone, ale przykładając zapalniczkę ciągnie w nie ta stronę co trzeba. Zmienią się temperatury to będzie ok, czy do poprawy?

Opublikowano

Sprawdź przy otwartym kotle, to instalacja do doprowadzenia powietrza do kotła.

Ja robię tak - ustawiam małą świeczkę ew. znicz na ruszcie kotła i zapalam, ruch płomienia pokazuje ruch powietrza.

Widać dokładnie czy jest ciąg i tak samo zrób przy tej zetce i otwartym kotle.

Jak ruch powietrza w zetce jest na zewnątrz kotłowni a nie do kotłowni to trzeba sprawdzić kratki w kotłowni, ew zamknąć okna.

Opublikowano

Wentylator podczas pracy na kotle wymusi ruch powietrza w dobrym kierunku nawet jak zmienia się temp.

Opublikowano

Tak jak napisał sambor, wystarczyło zamknąć okna w pozostałych pomieszczeniach piwnicy i wszystko działa.

Opublikowano

Nawiew stosuje się wtedy gdy brak innych otworów nawiewnych (okna , drzwi) lub gdy są zamknięte. tak że nie przejmowałbym się tym,że gdy mamy otwarte okna lub drzwi powietrze jest wyciągane. W momencie zamknięcia drzwi i okien nawiew będzie działał właściwie. Co nie wyklucza pozostawienia otwartego np. okna. Ma być nawiew (wymagany) i będzie niezależnie od tego którędy powietrze dostanie się do pomieszczenia.

Opublikowano

Z oknami w zimie w piwnicy jest tak, że są szczelnie pozamykane, bo strop nie jest izolowany, a nawet w przypadku uchylenia okna w kotłowni, zimne powietrze dmuchało prosto na ten strop, więc taki nawiew na wprost kotła, uznałem za dobre rozwiązanie. Nie raz w zimie zdarzało się tak, że wszystko było pozamykane na cztery spusty i chyba wówczas komin działał jak Z, a tak sprawa jest załatwiona definitywnie i nikt nie ma wątpliwości po co i do czego to jest.

Opublikowano

Nawiew stosuje się wtedy gdy brak innych otworów nawiewnych (okna , drzwi) lub gdy są zamknięte. tak że nie przejmowałbym się tym,że gdy mamy otwarte okna lub drzwi powietrze jest wyciągane. W momencie zamknięcia drzwi i okien nawiew będzie działał właściwie. Co nie wyklucza pozostawienia otwartego np. okna. Ma być nawiew (wymagany) i będzie niezależnie od tego którędy powietrze dostanie się do pomieszczenia.

Nawiew musi być zawsze i nie może dać się zamknąć. Czyli drzwi i okna odpadają.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sam przegapiłem temat wykonania zetki i teraz pozostała mi tylko możliwość puszczenia rury pod drzwiami kotłowni w posadzce wykończeniowej. Rurę chcę wkopać w ziemię (dzięki temu uzyskam minimalnie wyższą temp. powietrza w zimie) Pytanie jak długą rurę można umieścić pod ziemią, by podciśnienie w kotłowni wymuszało przepływ powietrza z zewnątrz?

post-49054-0-36341400-1383838226_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.