Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę zakupić siłownik do zaworu czterodrogowego tak aby sterował mi temp. zasilania grzejnikow i temp. powrotu.Szukałem więc siłownika na internecie i znalazłem siłowniki takie jak:2 punktowe, 3 punktowe i proporcjonalne tylko nie wiem jaka jest między nimi różnica a nie moge poszukać żadnego opisu tych siłowników np.ESBE .

A drógie moje pytanie dotyczy sterownika tych siłowników zastanawiam sie między sterownikiem TCZ-25 a sterownikiem ESTYMY MIX07 UNICONTROL czy ktoś zna opis sterownika TCZ-25.

Opublikowano

witam

Myślę że najlepszym rozwiązaniem jest zakup siłownika i zaworu tej samej firmy

Co do sterownika bardziej funkcjonalnym jest MIX07, pogodówka i zabezpieczenie kotła, nie kręci zaworem od lewa do prawa ciągle(mam go osobiście) niż TCZ-25

Renoma firmy ESTYMA też w razie serwisu myślę że ma znaczenie bo ten TCZ-25 to firma" krzak "

Co do ceny estyma 680 zł a TCZ -25 ok.400zł tak słyszałem

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz ja też myślałem właśnie o sterowniku ESTYMY. Ajeżeli chodzi o siłownik do tego sterownika to musi być do niego 3 punktowy jeżeli dobrze przeczytałem w opisie tego sterownika. Czyli jeden przewód 0 jeden na otwieranie siłownika a jeden na zamykanie.ale mam pytanie dotyczące jeszcze sterownika a mianowicie czy on otwiera zawór na maksa i jak osiągnie temperature to zamyka całkowicie? , czy otwiera i zamyka zawór po troszeczku zależnie jaka jest różnica temperatury.

Opublikowano

Sterownik utrzymuje taką pozycję zaworu, aby uzyskać na wyjściu CO zadaną temperaturę (stałą lub wyliczoną na postawie temperatury zewnętrznej i wybranej krzywej grzewczej). Pozycje skrajne występują bardzo rzadko. Dodatkowo realizuje funkcję ochrony powrotu (czyli utrzymywania na nim odpowiedniej temperatury wyższej niż zadana w ustawieniach).