Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekt Grobelny 15Kw Wygasa

mietek440

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam EKT Grobelny 15KW , sterownik Cobra , nowo zamontowany kocioł ogrzewa tylko bojler stojący z wężownicą spiralną 140 l , po nagrzaniu zasobnika kocioł po dłuższym czasie wygasa , palę groszkiem . Pomimo różnych zmian w sterowniku po nagrzaniu zasobnika kocioł wytrzymuje najdłużej kilka godzin i wygasa . Miało być wygodnie a muszę go użytkować jak zwykły zasypowy - rozpalać od nowa , pomóżcie proszę .

Opublikowano

odkręć grzejnik w łazience i używać częściej wanny zamiast prysznica :D pozdr. arek

Opublikowano

na początek zmienić ustawienia mocy minimalnej - jeśli wygasa znaczy że prawdopodobnie zbyt rzadko przedmuchy i podawanie dawki w podtrzymaniu, wystarczy na poczatek zmienić o 1% .

napisz jeszcze dlaczego wygasa- czy żar schodzi w dół i przesypuje aby nie przegrzać czy zwyczajnie gaśnie- to ważne bo od tego zalezy co robić by zapobiegać.

przy tłoku trudniej regulować zwłaszcza latem

Opublikowano

palnik w połowie pokryty popiołem i zasypany węglem , popielnik pełen węgla , komin ma przekrój 14x14 i ok 7-8 m wysokości , jest trochę mniejszy niż zalecany przez producenta jednak znajomy monter powiedziała że powinno być ok . Minimalna moc kotła była ustawiana na 6 , 12 , 15 % - wygasało , max obroty dmuchawy 78 , 80 % , min. obroty dmuchawy 1% , pauza między dawkami 180 , wersja programu A33m , w stanie podtrzymania po otwarciu drzwiczek popielnika przez ok 2-3 sekundy dymi przez drzwiczki - później nie dymi , mieszkam przy rosyjskiej granicy , prawdziwego ekogroszku tu nie ma , wszyscy kruszą normalny węgiel i sprzedają jako ekogroszek . Przed chwilą był u mnie mój monter zasugerował za duży ciąg kominowy , położył na ruszta wodne kawałek blachy aby go ograniczyć , zobaczę czy pomoże - chociaż nie jestem pewien czy to najlepsze rozwiązanie , w chwili obecnej mam - parametry zmienił mi na pauza 170s. ,min. moc kotła 10%, max obroty dmuchawy 60 % , minimalne dmuchawy 1% , czy dobrze ?

Opublikowano

założyłeś równiez temat na FM ale tam nie napisałeś o tym co tu - że wegiel w popielniku.- albo nie doczytałem

jeśli tak jest to jak dobrze rozumiem wygasa poniewaz zrzuca niedopalony węgiel i żar z palnika do popielnika - odwrotna sytuacja to nadmierny ciąg i wypalenie opału w całości na palniku przed podaniem kolejnej dawki.

jeśli u ciebie opał w popielniku niespalony to znaczy że masz za krótką przerwę pomiędzy dawkami w podtrzymaniu- musisz obniżyć mon minimalna.

wiem że masz 10% więc w dół schodź. musisz doprowadzić do sytuacji w ktorej opał będzie się palił(tlił żarzył) na palniku a do popielnika spadał tylko popiół. u ciebie kolejne dawki zrzucają węgiel bo sa zbyt częste.

wkleję Twój post na tamto forum i możemy tam przenisć dyskusję jak chcesz

co do dymu to normalne przy spalaniu z niedoborem tlenu. gdybyś włączył nadmuch na kilkanascie sekund przed otwarciem drzwi i napowietrzył komore spalania to dymu nie będzie przy otwieraniu drzwi

Opublikowano

Timon żar na palniku został wypalony do końca obok leży węgiel który nie zaczął się jeszcze palić . Odbiór wody w ciągu dnia jest mały , bojler i kocioł nagrzany na maxa , w związku z małym zapotrzebowaniem na ciepło węgiel podawany jest na żar który już się wypalił . Podajnik podaje kolejne dawki węgla który nie może się zapalić - żar wypalił się i zasypuje szufladę popielnika , tak to widzę .Kupiłem na próbę trochę miału , czekam aż doschnie i spróbuję miałem .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie , bałagan po podtopieniu ogarnięty , dmuchawa i silnik przykręcone ponownie do kotła , rozpoczynam ponowna walkę z właściwymi ustawieniami . W podajniku zasypany miał , sterownik cobra nie możliwości regulacji częstotliwości przedmuchu , za cholerę nie mogę załapać jak obliczyć minimalną moc kotła . Rozpaliłem na nowo , później napiszę jak wygląda sytuacja z podtrzymaniem żaru .

Opublikowano

Po ustawieniu pauzy 240 niedopalało miału , kocioł w tym czasie chodził kilka godzin , zmieniłem pauzę na 240 , min moc kotła 10% , max obroty dmuchawy 95% , wydawało się super znikome niedopalenie , prawie brak , jednak po kilu godzinach kocioł wygasł , palnik i popielnik zasypany miałem .

Opublikowano

jak zasypany miałem znaczy że spycha opał z palnika- za często podaje- zmniejsz jeszcze moc minimalną- spróbuj drastycznie o 5% w dól i zobacz co wtedy

Opublikowano

zmieniaj i obserwuj

jeśli po zmianie zbyt szybko sie wypalało to należy cofnąć i zrobić zmianę o połowę mniejszą wartość

jak zmieniłeś o 5% to cofnij się o połowę tej wartości, Cobra pozwala na ustawianie z dokładnością do 0,1% więc możesz sterować w miarę dokładnie

Opublikowano

Zajęło mi to trochę , ostatni raz w nocy w kotłowni byłem 1.30 zmieniłem pauza 194 max dmuchawy 80 , minimalne dmuchawy 15 % oraz usunąłem śrubę obciążającą blaszkę na wylocie dmuchawy , ze śrubą obciążenie było zbyt duże przy 10% mocy zero przedmuchu , sprawdziłem rano :D jara się , są jeszcze niewielkie niedopalenia , czy usunę je zwiększając max moc dmuchawy ?

Opublikowano

tak usuniesz ale możesz przedobrzyć

nie wiem czemu zmieniasz parametry nadmuchu zamiast zmienić tylko minimalną moc kotła???

moc maksymalną zostaw -teraz kocioł i tak pracuje w podtrzymaniu więc opiera się na mocy minimalnej

Opublikowano

próbuję w każdy sposób aby nie wygasł , uczę się dopiero jego obsługi , jednak z podniesieniem obrotów max dmuchawy do 95% przedobrzyłem , kocioł wygasł , palnik i popielnik zasypany opałem

Opublikowano

musisz odróżnić 2 aspekty pracy kotła

1 moc maksymalna gdzie w Twoim przypadku ustawiasz przerwę podawania oraz zakres pracy wentylatora- minimalne i maksymalne jego obroty

Ten parametr określa maksymalną moc Twojego kotła której sterownik nie przekroczy. najłatwiej ją ustawić w czasie zimy gdy jest duży lub bardzo duży odbiór ciepła i wtedy wiesz czy dana moc maksymalna jest wystarczająca czy może zbyt mała(kocioł mimo ciągłej pracy na 100% nie osiąga temperatury) lub zbyt duża(kocioł osiąga zadaną, przekracza ją i się odstawia- przechodzi w podtrzymanie)

2 moc minimalna- to moc potrzebna aby kocioł nie zgasł w momencie gdy już w to nieszczęsne podtrzymanie przejdzie.

1 parametr ważny jest zimą a 2 latem

teraz ważny jest dla Ciebie ten drugi i na nim się musisz skupić

kocioł pracuje zaledwie kilka razy w ciągu doby(nie wiem jak masz ustawione grzanie CWU- czy masz strefy czy grzeje w oparciu o histerezę)

przez resztę dnia odpoczywa i pilnuje aby mu opał nie zgasł

musisz zatem dobrać moc minimalną ta aby nie zgasł opał na palniku.

powinieneś mieć ten parametr poniżej mocy maksymalnej i tylko nim operuj

jeśli mocno nakręciłeś możesz przywrócić ustawienia fabryczne- będą to prawdopodobnie nastawy dla danego modelu kotła. Producent tego sterownika chyba konfiguruje wstępnie moc maksymalną dla danego kotła- jeśli nie i tak możesz dane wyjściowe zmienić.

skup się tylko na mocy minimalnej i nie zmieniaj nic poza nią według następującego klucza:

jak masz w popielniku niespalony miał to znaczy że kocioł zbyt często podaje i nie zdąża w podtrzymaniu wypalić- wtedy zmniejszaj moc minimalną

jak masz wypalony opał na palniku i nie nadąża z podaniem nowej dawki moc jest za mała - wtedy ją podnieś.

nie wiem też czy masz włączone przedmuchy co przy miale ma znaczenie

jeśli są spieki obniż delikatnie maksymalne obroty dmuchawy ale rób to delikatnie po 5% jednorazowo i nie częściej niż raz na dobę

jak spada trochę niedopalonego eko podnieś maksymalne obroty ale również o niezbyt wysoką wartość.

teraz będzie z tym kłopot gdyż kocioł potrzebuje niewiele mocy do zagrzania samego CWU. takie zabawy są lepiej widoczne zimą.

jak nie masz pewności - napisz lub dzwoń do producenta kotła aby Ci podał nastawy dla mocy maksymalnej Twojego modelu- możliwe że je ma on lub sprzedawca u którego zestaw nabyłeś. po ich wpisaniu pozostanie dopasowanie mocy minimalnej i ewentualna korekta nadmuchu odpowiednio do posiadanego opału.

niestety lato nie jest dobrym momentem na ustawianie i poprawianie parametrów pracy sterownika

Opublikowano

mam ustawioną histerezę 2 st. , palę miałem , przedmuchy mam włączone , dziś w dzień ponownie wygasło , dziwne bo poprzednią noc nie wygasł ,

Opublikowano

poprzednia doba mogła być inna z wielu względów

inne zużycie CWU o innych porach, z większą częstotliwością i może dlatego

opisałem Ci co robić w zależności od powodu wygaszenia

reguluj mocą minimalną tylko gdyż kocioł przez większą część dnia stoi w podtrzymaniu.

korektę zapisuj i jak jest gorzej cofaj się o krok a jak widzisz poprawę rób krok następny ale mniejszy niż poprzednio żeby nie przedobrzyć.

no chyba że problem zaczyna się już w fazie grzania CWU - przewęgla palnik i potem jest opał niespalony zsuwany do popielnika lub zbyt mocno wypala opał- wtedy musisz skorygować moc nadmuchu i przerwę podawania

Opublikowano

ja walczyłem dwie zimy zanim na forum trafiłem i pojąłem o co chodzi w procesie spalania i jak należ ustawiać sterownik. odrobinę cierpliwości.

wytrzymaj do sezonu wtedy łatwiej wysterować gdy większy odbiór ciepła- będzie łatwiej.

nie bardzo rozumiem po co Ci w kotłowni grzejnik???

tam jest ciepło od kotła i rozchodzących się rur a jeszcze grzejnik???

przemyśl swój wybór

Opublikowano

montaż grzejnika na krótkim obiegu doradzono mi aby zwiększyć zapotrzebowanie na ciepło , w tedy niby kocioł nie wygaśnie :unsure:

Opublikowano

i zapewne doradził CI to ten co kociołek CI sprzedał????

równie dobrze możesz odkręcić grzejnik w którejś łazience i on odbierze nadmiar ciepła- bez dodatkowych kosztów. wystarczy tylko puścić obieg na dom i zamknąć pozostałe odbiorniki ciepła. TYLKO PO CO????

ale to rozwiązanie na potem.

najpierw trzeba ustawić sterownik pod dany opał co jest trudne zwłaszcza dla tłoka gdyż w nim ilość opału podana jednorazowo na palnik jest dużo większa niż przy podajniku ślimakowym. zwiększenie odbioru ciepła to półśrodek a zrobienie tego przez montaż dodatkowego kalafiora to próba wyciągnięcia dodatkowej kasy.

Opublikowano

Geniusze z Grobelnego powiedzieli że jak wygasa to nic nie da się zrobić , mały odbiór ciepła , poza tym zostałem po prostu olany , kupiłeś to się męcz , co do puszczenia ciepła na dom , mam zawór 4D , grzanie grzejników w sterowniku wyłączone próbowałem puścić część ciepła odkręcając zawór na dom - i tak wygasa a wkurza mnie codzienne wybieranie opału z popielnika .

Opublikowano

nie dziwię się

każdy by się złościł.

wytrzymaj do sezonu.

wtedy łatwiej ustawić kociołek pod kątem mocy maksymalnej.

potem w lecie będzie to dla niego wyznacznik mocy minimalnej.

jeśli zatem latem będziesz miał ten sam opał co zimą to powinno już być lepiej.

P.S.sprawdź pocztę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.