Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat C.o. Do Oceny

nunusdd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Bardzo proszę o pomoc w ocenie schematu c.o. i ewentualnej podpowiedzi co zmienić, ulepszyć.

Postaram się krótko i na temat.

Kocioł Ogniwo eko+ 10kw z podajnikiem

1 rozdzielacz grzejników (3ob.) (płytowe)

1 rozdzielacz podłogówki (4 ob. po około 80 mb)

zasbnik 250L

dom parterowy 96m2 pow.urzytkowej

dobrze ocieplony (20cm styr. podłoga, 20cm styr. grafit ściany, sufit podwieszany a między stropem 5cm wełny, strych 20cm wełny, pomieszczenia 2,5m)

pytania odnośnie instalacji:

czy konieczny jest zawor 4 drogowy czy całość można wykonać na 2 zaworach 3drogowych.

jakiej gróbości rury zastosować.

czy zwiększyć przekrój rury w miejscu od zaworu 4 drogowego do 2 odejścia na podłogówkę.

jak zabezpieczyć układ przed zagotowaniem.

co z naczyniem -czy powinna być włączona jakaś rura przelewowa i ewentualnie w którym miejscu

na chwilę obecną są wyrysowane 3 pompy czy chcąc mieć na ciepłej wodzie urzytkowej cyrkulację będę musiał podłączyć jeszcze 4

Bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie, nie gniewajcie się jeśli popełniłem jakiś kardynalny błąd ale jestem zielony w tych sprawach.

Pozdrawiam

Sławek

schemat C.O..pdf

Opublikowano

Do CWU pompa na obejściu a nie odwrotnie. Rozumiem że do naczynia jest to rura bezpieczeństwa a gdzie jest wznośna i przelewowa? powroty z grzejników i podłogówki włączasz do zaworu 4d. Moim zdaniem powinien tam być 3d dla ochrony powrotu. Na razie tyle. Popraw schemat i więcej własnej inicjatywy w wyszukiwaniu prawidłowych podłączeń kotła ( wszystko już było napisane).

Opublikowano

Poprawki naniesione. narysowałem jeszcze jeden schemat, może będzie lepszy.Dla ochrony powrotu jest 4d. Jeśli chodzi o własną inicjatywę- nie jestem w stanie zgłebić tak obszernej wiedzy i wiadomości w 2 czy 3 tygodnie. Staram się na ile to możliwe jak najwięcej czytać sprawdzać,porównywać a i tak dla pewności napisałbym takiego posta jak większość laików chociaż by po to by się upewnić czy ich zrozumienie tematu jest zgodne z prawdą.

Oki, jak to teraz wygląda, czy jest to wyrysowane poprawnie. Co można by jeszcze zmienić by usprawnić,ulepszyć instalację.

schemat 2.pdfschemat 3.pdf

Opublikowano

Schemat 3 w miarę poprawny tylko do podłogówki daj 3d i powrót z grzejników za tym zaworem.

http://obrazki.elekt..._1265307422.jpg

Za zaworami zwrotnymi kulowe są już niepotrzebne.

Opublikowano

Schemat 3 w miarę poprawny tylko do podłogówki daj 3d i powrót z grzejników za tym zaworem.

A nie powinno być zasilanie podłogówki za 4d?

Teraz jest zasilanie przed zaworem 4D a powrót za zaworem - to nie będzie stwarzało problemu?

Opublikowano

"jareckijaro" zanim coś napiszesz zastanów się dwa razy. Przeczytaj wątek od początku, oglądnij dobrze schemat i dopiero doradzaj. W schemacie 3 zasilanie podłogówki jest za zaworem 4d a zasilanie grzejników jest przed. Napisałem też aby zmienić 4d na3d

Opublikowano

"jareckijaro" zanim coś napiszesz zastanów się dwa razy. Przeczytaj wątek od początku, oglądnij dobrze schemat i dopiero doradzaj. W schemacie 3 zasilanie podłogówki jest za zaworem 4d a zasilanie grzejników jest przed. Napisałem też aby zmienić 4d na3d

Nie no spokojnie, po co tak nerwowo, rzeczywiście pomyliłem, chodziło mi o zasilanie do grzejników.

Pyzatym mój post to nie doradzanie, forma pytania nie pozostawia wątpliwości, chciałem się dowiedzieć. Sam jestem na etapie kotłowni i po prostu śledzę wątki, jak czegoś nie wiem to pytam, bo fachowcem nie jestem – nie ukrywam

Opublikowano

Coraz bardziej się zbliżam do podłączeń fizycznych. Zgodnie z poradami zdecydowałem się na 2szt 3d zaworów. Dodałem przekroje rur jakie chcę zastosować i pewnie będą do tego uwagi- i dobrze im więcej głów tym lepiej :-). Zastanawiam się tylko czy albo jak bardzo jest potrzeba rura sygnalizacyjna do naczynia wzbiorczego. Ponad to męczy mnie czy przy CWU dawać naczynie przeponowe i ewentualnie ile litrów.

Ps. Cierkawe ile razy jeszcze będę rysował ten schemat zanim będzie wersja ostateczna.

Pozdrawiam wszystkich zwłaszcza niosącym pomoc tak samo dla mnie jak i innych którzy może skorzystają i dowiedzą się czegoś więcej.

schemat 3 poprawki.pdf

schemat 3 z rozprowadzeniem.pdf

Opublikowano

Ps. Cierkawe ile razy jeszcze będę rysował ten schemat zanim będzie wersja ostateczna.

Oj chyba długo będziesz poprawiał !

Zobacz jak narysowałeś zasilanie i powrót podłogówki.

z zasad hydrauliki wynika że to co wpłynie do rury , musi z niej wypłynąć , a u ciebie?

pozdr.

Opublikowano

oki. Trochę za szybko to wpisałem. Wejście i wyjście z rozdzielaczy jest na 3/4" więc i obydwa układy pompowe powinny być na 3/4. Wyjćsie z zasilania głownego z pieca do trójnika rozchodzącego na 2 pompy może być 1 i 3/4"?

Opublikowano

Jeżeli jest pompa to daj rury 1" tak jak wejścia i wyjścia z pompy. na CWU możesz dać 3/4" ale to zależy - jak blisko to nie warto - redukowanie też kosztuje , zawory 3-D daj ".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.