marecki86 Opublikowano 16 Listopada 2008 #1 Opublikowano 16 Listopada 2008 witam! co zrobic kiedy woda w instalacji sie gotuje i spuszcza sie z niej? a piec ma temp ponad 100st.? co wtedy zrobic? krok po kroku ? pozdrawiam!
gtoni Opublikowano 16 Listopada 2008 #2 Opublikowano 16 Listopada 2008 Wiecej danych- jaki piec jaka instalacja?
bodek Opublikowano 16 Listopada 2008 #3 Opublikowano 16 Listopada 2008 witam! co zrobic kiedy woda w instalacji sie gotuje i spuszcza sie z niej? a piec ma temp ponad 100st.? co wtedy zrobic? krok po kroku ? pozdrawiam! Ja próbuje zdusić maxymalnie palenisko, załączam pompkę żeby rozgoniła wrzątek dokładnie po wszystkich grzejnikach, dwa razy to nie pomogło i uciekło mi kilka wiaderek wody :D Sytuacja miała miejsce w starej grawitacyjnej instalacji i to dla mnie nauczka że drewnem też można rozhuśtać piec :D Aha, zakładam że masz poprawnie wykonaną instalacje ? Pozdrawiam Bogdan
marecki86 Opublikowano 16 Listopada 2008 Autor #4 Opublikowano 16 Listopada 2008 Wiecej danych- jaki piec jaka instalacja? chodzi mi ogolnie co robic? wegiel wyciagac czy jak? piec z nadmuchem 26kW instalacja nowa na rurkach miedzianych ok 8mm srednicy! grzejniki dwuplatowe!
emigrant Opublikowano 16 Listopada 2008 #5 Opublikowano 16 Listopada 2008 Po co zakładasz nowy temat skoro o Twoim piecu i problemach masz już swój wątek? Chłopie jak Ci radziliśmy, albo wymień piec na mały odpowiedni dla Twego domu plus zawór 4D, albo obłóż tymi cegłami szamotowymi i może coś pomoże.
olek23 Opublikowano 16 Listopada 2008 #6 Opublikowano 16 Listopada 2008 chodzi mi ogolnie co robic? wegiel wyciagac czy jak? piec z nadmuchem 26kW instalacja nowa na rurkach miedzianych ok 8mm srednicy! grzejniki dwuplatowe! Witam, Ja mam piec z pełną automatyką 25kW i do tej pory w takich sytuacjach przechodziłem szybko na ręczny tryb sterowania i włączałem podawanie, aż świeży groszek z podajnika wypchnął żar na zewnątrz paleniska. Uważam, że to metoda szybka i bezpieczna, bo nie grozi poparzeniem i jakimś szczególnie intensywnym wdychaniem spalin w czasie grzebania w palenisku. Jeśli ma Pan poprawnie wykonaną instalację (doprowadzenie wody do pieca na wejściu do pieca), a w niej wodę jako czynnik grzewczy, to temperaturę można szybko zbić wpuszczając wodę z instalacji wodociągowej o temp. prawdopodobnie ok. 10st. C, co spowoduje wypychanie gorącej wody i przelewanie się jej w naczyniu wzbiorczym aż do uzyskania zadowalającej temp. w płaszczu wodnym. Oczywiście istnieją zawory, które dokonują tej operacji automatycznie. Jednak proponuję szukanie rozwiązania przyczyny takiego zjawiska, a nie jego skutków. Dlatego, że pozostaje wciąż pytanie dlaczego dochodzi u Pana do zagotowania wody w piecu. Możliwości jest kilka, tj. złe ustawienie parametrów podawania paliwa do pieca, niewłaściwy montaż zaworów na grzejnikach, uszkodzona pompa obiegowa CO, itp. Pozdrawiam Olek
iryd56 Opublikowano 16 Listopada 2008 #7 Opublikowano 16 Listopada 2008 ..... to temperaturę można szybko zbić wpuszczając wodę z instalacji wodociągowej o temp. prawdopodobnie ok. 10st. C, co spowoduje wypychanie gorącej wody i przelewanie się jej w naczyniu wzbiorczym aż do uzyskania zadowalającej temp.... Tutaj byłbym bardzo ostrożny. W DTR-kach kotłów są zapisy o zakazie dopuszczania zimnej wody do rozgrzanego kotła. pozdr
marcin Opublikowano 16 Listopada 2008 #8 Opublikowano 16 Listopada 2008 Po co zakładasz nowy temat skoro o Twoim piecu i problemach masz już swój wątek? Chłopie jak Ci radziliśmy, albo wymień piec na mały odpowiedni dla Twego domu plus zawór 4D, albo obłóż tymi cegłami szamotowymi i może coś pomoże. Również nie widzę sensu zakładania nowego wątku o tym samym. Dalsza dyskusja w starym wątku: https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=1380
Rekomendowane odpowiedzi