Skocz do zawartości
IGNOROWANY

co zrobic kiedy woda sie gotuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecej danych- jaki piec jaka instalacja?

Opublikowano
  marecki86 napisał(a):
witam! co zrobic kiedy woda w instalacji sie gotuje i spuszcza sie z niej? a piec ma temp ponad 100st.? co wtedy zrobic? krok po kroku ? pozdrawiam!

Ja próbuje zdusić maxymalnie palenisko, załączam pompkę żeby rozgoniła wrzątek dokładnie po wszystkich grzejnikach, dwa razy to nie pomogło i uciekło mi kilka wiaderek wody :D

Sytuacja miała miejsce w starej grawitacyjnej instalacji i to dla mnie nauczka że drewnem też można rozhuśtać piec :D

Aha, zakładam że masz poprawnie wykonaną instalacje ?

Pozdrawiam

Bogdan

Opublikowano
  gtoni napisał(a):
Wiecej danych- jaki piec jaka instalacja?

chodzi mi ogolnie co robic? wegiel wyciagac czy jak?

piec z nadmuchem 26kW instalacja nowa na rurkach miedzianych ok 8mm srednicy! grzejniki dwuplatowe!

Opublikowano

Po co zakładasz nowy temat skoro o Twoim piecu i problemach masz już swój wątek? Chłopie jak Ci radziliśmy, albo wymień piec na mały odpowiedni dla Twego domu plus zawór 4D, albo obłóż tymi cegłami szamotowymi i może coś pomoże.

Opublikowano
  marecki86 napisał(a):
chodzi mi ogolnie co robic? wegiel wyciagac czy jak?

piec z nadmuchem 26kW instalacja nowa na rurkach miedzianych ok 8mm srednicy! grzejniki dwuplatowe!

Witam,

Ja mam piec z pełną automatyką 25kW i do tej pory w takich sytuacjach przechodziłem szybko na ręczny tryb sterowania i włączałem podawanie, aż świeży groszek z podajnika wypchnął żar na zewnątrz paleniska. Uważam, że to metoda szybka i bezpieczna, bo nie grozi poparzeniem i jakimś szczególnie intensywnym wdychaniem spalin w czasie grzebania w palenisku.

Jeśli ma Pan poprawnie wykonaną instalację (doprowadzenie wody do pieca na wejściu do pieca), a w niej wodę jako czynnik grzewczy, to temperaturę można szybko zbić wpuszczając wodę z instalacji wodociągowej o temp. prawdopodobnie ok. 10st. C, co spowoduje wypychanie gorącej wody i przelewanie się jej w naczyniu wzbiorczym aż do uzyskania zadowalającej temp. w płaszczu wodnym. Oczywiście istnieją zawory, które dokonują tej operacji automatycznie. Jednak proponuję szukanie rozwiązania przyczyny takiego zjawiska, a nie jego skutków.

Dlatego, że pozostaje wciąż pytanie dlaczego dochodzi u Pana do zagotowania wody w piecu.

Możliwości jest kilka, tj. złe ustawienie parametrów podawania paliwa do pieca, niewłaściwy montaż zaworów na grzejnikach, uszkodzona pompa obiegowa CO, itp.

Pozdrawiam

Olek

Opublikowano
  olek23 napisał(a):
..... to temperaturę można szybko zbić wpuszczając wodę z instalacji wodociągowej o temp. prawdopodobnie ok. 10st. C, co spowoduje wypychanie gorącej wody i przelewanie się jej w naczyniu wzbiorczym aż do uzyskania zadowalającej temp....

Tutaj byłbym bardzo ostrożny. W DTR-kach kotłów są zapisy o zakazie dopuszczania zimnej wody do rozgrzanego kotła.

pozdr

Opublikowano
  emigrant napisał(a):
Po co zakładasz nowy temat skoro o Twoim piecu i problemach masz już swój wątek? Chłopie jak Ci radziliśmy, albo wymień piec na mały odpowiedni dla Twego domu plus zawór 4D, albo obłóż tymi cegłami szamotowymi i może coś pomoże.

Również nie widzę sensu zakładania nowego wątku o tym samym. Dalsza dyskusja w starym wątku:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?showtopic=1380

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.