MakiL Opublikowano 24 Marca 2013 #1 Opublikowano 24 Marca 2013 Witam, Z wiązku że od niedawna palę w piecu kaflowym mam takie jedno pytanie. Jaką temperaturę powinny maxymalnie kafle. Nie chcę przecholować by piec mi nie popękał. Jak teraz palę w kaflaku to jak mierzyłem elektronicznym czujnikiem temperatury to kafle miały około 95*c na dole na wysokości palenisa a 70*c u góry na wysokości wylotu Pozdrawiam, Michał
automatyk Opublikowano 24 Marca 2013 #2 Opublikowano 24 Marca 2013 to jest ok najwazniesze zeby nie palic ostro bo przy ostrym dochodzieniu do temperatury moze popękać
MakiL Opublikowano 24 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 24 Marca 2013 Dziś mam kafle o temperaturze 105*c. Piec rozgrzewałem powoli (nagrzewał się z 8h)
pieckominek Opublikowano 24 Marca 2013 #4 Opublikowano 24 Marca 2013 Wydaje mi się, że tak książkowo to zewnętrzna temperatura kafli nie powinna przekraczać 80*C.
MakiL Opublikowano 25 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 25 Marca 2013 Kaflaka mam 100cm na 50cm, a wysoki 180cm. Palę co drugi dzień. Zawsze wrzucałem 8-9 orzechu drobnego. To wystarczało by piec osiągnoł te 90/95* kafli na wysokości paleniska a 65/70* na wysokości wylotu. Mówisz że książkowo 80*. A w praktyce ile? Czy tak jak automatyk napisał 95* na wysokości paleniska to temperatura ok. Nic nie powinno popękać pod waruknkiem wolnego rozgrzewania.
pieckominek Opublikowano 31 Marca 2013 #6 Opublikowano 31 Marca 2013 Myślę, że 95* Cna wysokości paleniska będzie ok. Lepiej, jak się wolniej nagrzewa, bo wtedy równomierniej rozkłada się ciepło i mniejsza szansa, że popęka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.