MakiL Opublikowano 24 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Witam, Z wiązku że od niedawna palę w piecu kaflowym mam takie jedno pytanie. Jaką temperaturę powinny maxymalnie kafle. Nie chcę przecholować by piec mi nie popękał. Jak teraz palę w kaflaku to jak mierzyłem elektronicznym czujnikiem temperatury to kafle miały około 95*c na dole na wysokości palenisa a 70*c u góry na wysokości wylotu Pozdrawiam, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
automatyk Opublikowano 24 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 to jest ok najwazniesze zeby nie palic ostro bo przy ostrym dochodzieniu do temperatury moze popękać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakiL Opublikowano 24 Marca 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dziś mam kafle o temperaturze 105*c. Piec rozgrzewałem powoli (nagrzewał się z 8h) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieckominek Opublikowano 24 Marca 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Wydaje mi się, że tak książkowo to zewnętrzna temperatura kafli nie powinna przekraczać 80*C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MakiL Opublikowano 25 Marca 2013 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Kaflaka mam 100cm na 50cm, a wysoki 180cm. Palę co drugi dzień. Zawsze wrzucałem 8-9 orzechu drobnego. To wystarczało by piec osiągnoł te 90/95* kafli na wysokości paleniska a 65/70* na wysokości wylotu. Mówisz że książkowo 80*. A w praktyce ile? Czy tak jak automatyk napisał 95* na wysokości paleniska to temperatura ok. Nic nie powinno popękać pod waruknkiem wolnego rozgrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieckominek Opublikowano 31 Marca 2013 #6 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Myślę, że 95* Cna wysokości paleniska będzie ok. Lepiej, jak się wolniej nagrzewa, bo wtedy równomierniej rozkłada się ciepło i mniejsza szansa, że popęka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.