konopka Opublikowano 8 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Witam.Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami w spalaniu słomy?Chodzi mi o słomę w kostkach.Mam używany w dobrym stanie piec Innovex,dorobiłbym do niego przystawkę jak na schemacie.W instalacji c.o. mam bufor.Czy taki wynalazek chciałby działać ? Proszę o wszelkie sugestie. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez konopka Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zobacz w przeglądarce - coś pisałem o takim kotle na słomę - poszukaj na forum. To co prezentujesz - jak to ma działać? słoma pali się od dołu? od góry?, Jeżeli pali się od dołu to spaliny muszą dołem wychodzić i wentylator raczej wyciągowy powinien być na samym końcu - przed kominem. Cytuj
konopka Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 8 Stycznia 2013 może coś takiego,na dole swobodny wlot powietrza regulowany klapką a na górze dmuchawa jako dopalacz. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Stycznia 2013 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2013 A co będzie jak słoma zatka ten dolny dopływ powietrza? Cytuj
konopka Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor #5 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ruszt powinien rozwiązać problem Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 8 Stycznia 2013 #6 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ujście spalin na dole a wentylator przeciwprądowo zaraz pod tym ujściem inaczej będzie ..pa blada ,ew załadunek poziomy i przepływ powietrza współprądowy. Zalecam tą komorę spalania wyłożyć szamotem lub perlitem w całości @ konopka ruszt jest zbędny podraża tylko inwestycję. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 8 Stycznia 2013 #7 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dodam jeszcze że słoma (zwłaszcza zielona) ma dużą zawartość chloru siarki i innego świństwa więc nie wolno dopuszczać do spalania w niskich temp. (zdymiać) inaczej taki wymiennik długo nie pociągnie Cytuj
automatyk Opublikowano 9 Stycznia 2013 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam.Czy ktoś mógłby podzielić się doświadczeniami w spalaniu słomy?Chodzi mi o słomę w kostkach.Mam używany w dobrym stanie piec Innovex,dorobiłbym do niego przystawkę jak na schemacie.W instalacji c.o. mam bufor.Czy taki wynalazek chciałby działać ? Proszę o wszelkie sugestie. żeby efektywnie spalić słome to musisz ieć przynajmniej kocioł na zgazowanie opału np holzgaz na drewno ,wtedy procesy sa podobne i palisz bezproblemowo bez żadnych buforów i wyalazków lub kup typowy kocioł na słomę z małym buforem ,w kazdym innym kopciuchu to albo bedziesz spał w kotłowni albo będziesz kopcił albo gotował wode Cytuj
konopka Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor #9 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Ujście spalin na dole a wentylator przeciwprądowo zaraz pod tym ujściem inaczej będzie ..pa blada ,ew załadunek poziomy i przepływ powietrza współprądowy. Zalecam tą komorę spalania wyłożyć szamotem lub perlitem w całości @ konopka ruszt jest zbędny podraża tylko inwestycję. Czy miałeś na myśli coś takiego? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi