Emil86 Opublikowano 9 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Witam Od niedawna posiadam zamontowany kocioł marki termet typ GCO-DP-13-10/13-21 Niestety nie potrafię dobrać parametrów by zoptymalizować pracę urządzenia. Mieszkam w kawalerce (kamienica) posiadam pokój 23,50 m2 oraz kuchnie i niewielką łazienkę łącznie 13 m2 Posiadam dwa grzejniki jeden o mocy 2467W oraz drugi o mocy ok 500W Będę wdzięczny za wszystkie rady i uwagi. Adrian Cytuj
Emil86 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor #2 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Do postu chciałbym dodać ,że temperaturę na kotle ustawiłem na 70 stopni. Mój piecyk włącza się średni co 3 minuty zastanawiam się czy to prawidłowy czas czy jednak za często??? Cytuj
kris198110 Opublikowano 9 Grudnia 2012 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2012 witam musisz moc kotła ustawić na minimum ale to i tak może być za dużo bo kocioł ma zakres mocy 7-21 a ty potrzebujesz około 3 Cytuj
Emil86 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor #4 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Na minimum to mam zimno w domu. Cytuj
zbychu74 Opublikowano 10 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Na minimum to nie znaczy woda grzewcza na minimum,myślę ,że to znaczy aby zmniejszyć moc palnika na minimum.W twoim przypadku to i tak nic nie pomoże bo masz przewymiarowany kociołek. Cytuj
sawo Opublikowano 14 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 14 Grudnia 2012 powinieneś wezwać serwis ,serwisant ograniczy maksymalną moc kotła do minimum czyli 7 kW i kocioł będzie pracował trochę lepiej .tzn będzie pracował dłużej i możliwe że przerwy się wydłużą . teraz podejrzewam że pracuje na ustawieniu fabrycznym czyli pracuje z mocą 21 kW ,co jest zdecydowanie nie ekonomiczne przy mocy grzejników ok 3 kW, to co ty ustawiasz to temperatura wysciowa z kotła ,a nie moc palnika . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi