Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Odkąd zaczęła spadać temperatura na zewnątrz, zaczęły się u mnie problemy z ogrzewaniem.

Wszystko było w porządku dopóki miałem włączone tylko dwa grzeniki w części sypialnej domu.

Gdy odkręciłem jeszcze grzejnik w salonie - zaczęła się tragedia.

Temperatura na piecu w okolicach załączania się pomp. Ustawiłem załączenie pompy CO przy temp. 54*C i temperatura wskakiwała do około 55*C po czym spadała do 48*C. Zmieniłem załączenie na 48*C, teraz temperatura nie może wzrosnąć ponad 52*C.

A to tylko trzy grzejniki. Co będzie gdy wzrosną mrozy i będę musiał odkręcić pozostałe grzejniki???

Piec mam ustawiony następująco:

Temperatura CO zadana:66*C

czas podawania węgla:9s

czas postoju podajnika węgla:75s

czas podawania w podtrzymaniu:20sek

czas postoju w podtrzymaniu:15 min

wentylator w podtrzymaniu (praca):2 min

wentylator w podtrzymaniu (przerwa):5 min

dmuchawa otwarta na 1,5 cm / szyber w kominie otwarty na 30%.

Ustawienia podtrzymania i tak mało ważne bo jeśli dochodzi do tych temperatur, to po kilku minutach temperatura dramatycznie spada.

Jeszcze dodam, że temperatura powrotu to około 29*C. (przy trzech grzejnikach)

Załączam zdjęcia instalacji - może to coś pomoże.

Już powolI nie mam siły z tym walczyć... POMOCY !!!!!

post-40137-0-57354100-1354962219_thumb.jpg

post-40137-0-68866700-1354962179_thumb.jpg

post-40137-0-72702200-1354962277_thumb.jpg

post-40137-0-69651100-1354962320_thumb.jpg

post-40137-0-76493100-1354962387_thumb.jpg

post-40137-0-17863700-1354962426_thumb.jpg

post-40137-0-67090200-1354962462_thumb.jpg

Edytowane przez nieprzysiadalny
Opublikowano

Masz zdecydowanie za długi czas przerwy w podawaniu paliwa. W zasadzie polecam Ci w zimowe wieczory poczytać to forum, a znajdziesz rozwiązania na swoje problemy. Twój kociołek potrzebuje więcej paliwa, żeby mógł osiągnąć zad. temperaturę i grzać dom. Ustaw czas podawania węgla 10 s i nie zmieniaj. Przerwę ustaw na 50 s i nadmuch do tego delikatnie reguluj. Zmieniaj tylko przerwę pomiedzy podaniem paliwa i nadmuch, bo inaczej skomplikujesz sobie życie w kotłowni. W razie czego jeszcze skróć przerwę w podawaniu, a napewno kociołek się nagrzeje, Ciebie przy okazji też. Polecam poświęcić trochę czsu na to forum, dużo się dowiesz. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dzięki panowie za zainteresowanie.

Niestety nie mam grawitacji. Piec w trybie ręcznym podnosi do temp. powoli, ale jednak podnosi. Niestety później, po włączeniu pompy CO szybko temp. spada.

Dałem ustawienia 10/50 i nadmuch zmnieszyłem do 35%. Zobaczymy czy coś się zmieni.

Forum czytam od zeszłego roku i do tej pory było mi pomocne. Niestety teraz albo skopałem coś o czym nie wiem, albo nie potrafię znaleźć odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Żeby uzyskać odpowiednią ilość ciepła, to musisz spalić określoną ilość paliwa. Uzyskasz to właściwym ustawieniem czasu podawania i przerwy. Poczytaj też, czy szyber w ogóle coś daje w kotle z dmuchawą, poza ryzykiem.

Edytowane przez alf
Opublikowano

Co racja to racja.

Ustawienia 10/50 niestety nic nie dały, zmieniłem na ustawienia fabryczne.\ - 20/60 :blink: .

Piec osiągnął temperaturę w ciągu 8 minut. Zobaczymy jak będzie teraz ze zużyciem Eko-groszku. Mam nadzieję, że dzięki częstszej pracy na podtrzymaniu, nie będzie tak źle.

Jeżeli chodzi o szyber, to w zeszłym roku, monter kotła otworzył szyber na 100% i całe ciepło przez tydzień szło w komin.

Może ktoś napisać coś właśnie o otwarciu szybra (szybera???). Jakie są zagrożenia.

Opublikowano

Jesteś bardzo niecierpliwy. Zostaw te podawanie 10 s i zminiejszaj w razie potrzeby, co godzinę przerwę w podawaniu o ok. np. 5 s aż kocioł osiągnie temperaturę. Teraz zrobiłeś taki skok, że szok ;) na początku miałeś 1:8 a teraz 1:3. Taki sposób to toto lotek, na chybił trafił. Daj na 10 podawanie i 40 przerwa. Wyreguluj nadmuch. Co do szybra, to jak dmuchawa będzie dmuchać, a przy okazji komin zarośnie po czasie sadzą plus przymknięty szyber, to jak myślisz, gdzie spaliny polecą ? Jak będzie za póżno, to święty Piotr Ci wyjaśni.

Opublikowano

Trochę od wczoraj pokombinowałem z ustawieniami. Teraz piec hula na 11/60. Wiatrak ustawiony na 60%. Temperatura na piecu rośnie do 62-63*C (zadana 60). Po czym temperatura spada do około 50*C. (histereza ustawiona na 1*C). Woda na powrocie ma 33-37*C.

Temperatura powyżej 60*C utrzymuje się przez około 12-15 minut. Nawet groszku nie zdąży podać na podtrzymaniu.

Macie może jakieś sugestie jak podnieść temperaturę na powrocie??? Może to jakoś pomoże.

Opublikowano (edytowane)

Co będzie gdy wzrosną mrozy i będę musiał odkręcić pozostałe grzejniki???

Ustawisz palnik na 10/30 i podniesiesz temp. kotła a po otwarciu zaworu 4d również wody zasilającej. Do tragedii daleko.

Macie może jakieś sugestie jak podnieść temperaturę na powrocie??? Może to jakoś pomoże.

Na tak postawione pytanie odpowiedź brzmi - przymknąć zawór 4D. :ph34r:

Jak chcesz żeby kocioł dłużej stał w podtrzymaniu( nie wiem po co, ale nie wnikam) to zwiększ moc palnika - skróć czas przerwy między podaniem kolejnej porcji paliwa i dodaj powietrza ew. otwórz klapę wentylatora.

60C na kotle trzymam jak na dworze (albo polu jak wolisz) jest +10C a nie -12C.

Edytowane przez dejfit
Opublikowano (edytowane)

Mam tylko zawór 3D i za cholerę nie mogę do końca załapać na czym polega jego działanie.

A co do pracy w podtrzymniu, to mmoże źle si wyraziłem.

Na początku nie "łapał" temperatury. Teraz łapie, ale zaraz temperatura spada o kilkanaście stopni. Chodzi mi o to, żeby piec pracował bardziej stabilnie. Wydawało mi się, że można to osiągnąć zbliżając do sienie temperaturę na kotle i temperaturę powrotu. Teraz różnica jest około 30C.

Jeżeli chodzi o te 60*C, to uważasz, że powinienem ustawić wyższą ????

Edytowane przez nieprzysiadalny