vernal Opublikowano 4 Kwietnia 2013 #76 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Za ,,namową,, niektórych z Was przerobiłem wczoraj swoją instalację c.o. Teraz wyjście z PC zasila albo bufor dla celów c.w.u , albo bezpośrednio c.o , tak jak to jest w fabrycznych urządzeniach. Nie mam teraz takich spadków temp.c.w.u w momencie startu pracy PC. Czyli jest inaczej niż na wizualizacji. Jak teraz sterujesz pompą? Pozdrawiam.
maryusz Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor #77 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Pompą steruje zegar czasowy i równolegle czyjnik temp. w zbiorniku cwu A jezeli chodzi o połączenie instalacji , to teraz zasilanie c.o. jest włączone pomiedzy PC a bufor Tak ze teraz w czasie pracy inst c.o. woda nieprzepływa przez bufor Poprosze informatyka by poprawił to na wizualizacji
Vlad24 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #78 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 nie korciło cie podgrzać trochę pary na ssaniu i dochłodzić ciecz przed tzr?
vernal Opublikowano 7 Kwietnia 2013 #79 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Pompą steruje zegar czasowy i równolegle czyjnik temp. w zbiorniku cwu A jezeli chodzi o połączenie instalacji , to teraz zasilanie c.o. jest włączone pomiedzy PC a bufor Tak ze teraz w czasie pracy inst c.o. woda nieprzepływa przez bufor W sumie to nie wiem, kto Cię do tego namówił, bo to jedynie psuje możliwość sterowania temperaturą pomieszczeń. W konsekwencji w najlepszym przypadku zwiększa koszty ogrzewania a w najgorszym zmniejsza komfort mieszkania. Tym czynnikiem DZ to jaką pompką kręcisz i na jakim biegu? Pozdrawiam.
Hela1056 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #80 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam, wczytałam się we wszystkie posty.WIEM jest to dla mnie czarna magia - niestety - muszę prosić o pomoc.Aby zmniejszyć zużycie opału do grzania cwu w lecie postanowiłam zamontować powietrzna pompę ciepła.Instalator zaproponował mi pompę firmy Hewalex 3,8 kw.Startujemy z montażem w przyszłym tygodniu.Proszę o informację czy ktoś ma zamontowana pompę tej firmy i jak ona się sprawdza.
maryusz Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #81 Opublikowano 8 Maja 2013 W sumie to nie wiem, kto Cię do tego namówił, bo to jedynie psuje możliwość sterowania temperaturą pomieszczeń. W konsekwencji w najlepszym przypadku zwiększa koszty ogrzewania a w najgorszym zmniejsza komfort mieszkania. Tym czynnikiem DZ to jaką pompką kręcisz i na jakim biegu? Pozdrawiam. Pompa DZ to ,,OMNIA 250,, pobiera 210 W
maryusz Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor #82 Opublikowano 23 Czerwca 2013 W przypadku klimatyzacji pasywnej jest ten problem ze nigdy ona nie dorówna parametrami jakie uzyskuje agregat wody lodowej . Ale nakłady finansowe na tego typu chłodzenie jest nieporównywalnie mniejsze niż stadnardowa klimatyzacja . W moim przypadku niema znacznych spadków temperatur , ale znacznie spadła wilgotność , i to juz jest wystarczające by w mieszkaniu zrobiło sie komfortowo. W ciągu 12 godzin ( 6 godzin dziennie ) skroplin uzbierało sie juz ok 10 litrów a to znaczy ala klimatyzacja działa ok jak za te pieniądze Ciekawy jestem tez opini innych uzytkowników czy mają takie same odczucia jak ja . I czy parametry ,,wody lodowej,, Macie podobne do moich tak jak to widac na wizualizacji ?? ......... 17*C / 14*C www.pompaciepla-24.pl
vernal Opublikowano 23 Czerwca 2013 #83 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Trzeba było zrobić rewers w tej pompie ciepła to byś nie narzekał.
Vlad24 Opublikowano 23 Czerwca 2013 #84 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Ciekawy jestem tez opini innych uzytkowników czy mają takie same odczucia jak ja . I czy parametry ,,wody lodowej,, Napisałbyś coś więcej, jaki masz ten klimakonwektor, jakiej mocy, jakie przepływy powietrza i wody, jak zamontowany i jaka dytrybucja powietrza. Może faktycznie pomyśl o zaworze 4d i chłodzeniu aktywnym, o ile oczywiście ten klimakonwektor posiada odpowiednią moc. Ja swoimi wynikami pochwale się zapewne dop w przyszłym sezonie, ba narazie to tylko plany.
maryusz Opublikowano 28 Lipca 2013 Autor #85 Opublikowano 28 Lipca 2013 Przerobiłem j.w. z klimatyzarora daikin raq125. zamiast czynnika chłodniczego 410a w chłodnicy płynie teraz glikol z dz. Jednostka wisi w przedpokoju , zamaskowana jest sufitem podwieszanym i rurami spiro powietrze jest rozprowadzone do pomieszczeń. Teraz w trakcie pracy wentylatora i pompy dz. pobierana jest moc 260 W
Vlad24 Opublikowano 28 Lipca 2013 #86 Opublikowano 28 Lipca 2013 Przerabialeś wycinając oryginalne rozdzielacze cieczy 3/4 lub 3/8 na conajmniej 1/2? Czy zostały oryginalne? Bez tego przepływ dla wody będzie bardzo mizerny, a jeszcze przy tych wysokich parametrach wydajność będzie mizerna. W tym co planuje zakupić do uzyskania nominalnej trzeba przepompować przez niego 1200l/h,
Vlad24 Opublikowano 28 Lipca 2013 #87 Opublikowano 28 Lipca 2013 ale babola strzeliłem kto tam widział rurę 3/4? chodziło o 1/4 oczywiście, takie są zazwyczaj w j małej mocy. Niewiem ile ma tem twój daikin bo jakoś googl nie chce nic o nim powiedzieć.
maryusz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor #88 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Tak , przerobiłem rozdzielacz , bo w oryginale to były przekroje milimetrowe -jak to bywa w klimatyzacji. Przez tak małe średnice to woda by miała cieżko przepłynąc a co dopiero ,,glikol,, który płynie prosto z DZ .
Vlad24 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 #89 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jak masz czym ściągnąć czynnik i potrafisz zrobić to bardzo starannie, to można się pobawić w 2-3 krotną wymianę filtrów/pochłaniaczy. W przeciwnym wypadku tylko wymiana. Mi udalo się po 200zł/szt kupić dwa klimakonwektory 3,8 kW tak, że zabawa w przeróbki j. wew. mnie ominie. Pozdr
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #90 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Zainwestuj raczej w to -http://kataloginzyniera.pl/produkty/23202/Gazowa_pompa_ciepla_ROBUR_GAHP-AR.html lub to http://kataloginzyniera.pl/produkty/23200/Gazowa_pompa_ciepla_ROBUR_GAHP-A_HT.html#dt1 Butlę na LPG masz. ;)
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #92 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Kiedyś w Algierii widziałem starożytną lodówkę na naftę - całkiem sprawnie działała. To czemu nie może być pompa ciepła na inny czynnik grzejny - podejrzewam że na naftę lub olej opałowy też takie coś pójdzie. Nie wiem czy czytałeś ten opis - czynnikiem roboczym jest stary, poczciwy amoniak. A co do butli to trzeba od czegoś zacząć, a ty na żartach się nie znasz <_< Pozdr. Dodatkowo poczytaj post #74 z tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12650-solar-do-cwu-budowa/page__st__60 Tam to jest oszczędność ;)
vernal Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #93 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Bo pompa to ma być ale na propan ;) :lol:
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #94 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 To ta właśnie jest na propan http://kataloginzyni...R_GAHP-AR.html :P Potrzebuje 2kg/h LPG Cytat z opisu gazowa absorpcyjna, rewersyjna pompa ciepła, w której ograniczono liczbę elementów mechanicznych, co zapewnia długoletnią, bezawaryjną oraz cichą pracę; brak sprężarki elektrycznej minimalizuje zużycie energii elektrycznej nawet do 86% w porównaniu z tradycyjnymi systemami zasilanymi energią elektryczną; Więcej w linku.
Vlad24 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #95 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 NO :D ps: a moja 2 kilo za to jednorazowo
sambor Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #96 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Może są mniejsze, nie wiem jaki jest typoszereg. A jakby tak zamiast gazu spalać pellet - to będzie tańsze i mnie nawet by pasowało. ;)
vernal Opublikowano 29 Sierpnia 2013 #97 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Ale to gazu się nie pali tylko powietrze.
maryusz Opublikowano 3 Września 2013 Autor #99 Opublikowano 3 Września 2013 Panowie prosze sie tu nie ,,bić,, ;) Nie długo zima , dla niej energie trzeba zostawić :P Tabelke na nowy sezon juz ,,dorobiłem,, czyli niema wyjśca --musi przyjść !!! ;)
vernal Opublikowano 3 Września 2013 #100 Opublikowano 3 Września 2013 Kolego maryusz, Zdemontowałeś to sprzęgło (buforek) i jaki to efekt przyniosło - pomierzyłeś coś albo zauważyłeś? Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.