Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Chcę kupic piec z podajnikiem na ekogroszek.

Mieszkanie o powierzchni użytkowej 88 m2. Wyskokśc 2,78m. Zamontowane ogrzewanie podłogowe w kuchni, przedpokoju i łazience. Ściany o grubości 50 cm zdrowe, budynek nie ocieplony. W mieszkaniu wymienione okna.

Prosze o radę o jakiej mocy piec kupić oraz jakiej firmy. Niektóre osoby radzą 12 kw inne 10 kw. Słyszałem też że dobrze jest zakupic piec równiez z mozliwością spalanie drewna lub węgla a nie tylko ekogroszku.

Prosze o pomoc i z góry wszystkim dziękuję.

pozdrawiam

Radek

Opublikowano

10 kW wystarczy, jeszcze podepniesz do tego wymiennik c.w.u. mniejszego podajnikowego raczej nie dostaniesz. Jeśli kupisz kocioł bez rusztu awaryjnego możesz dostać dotację z gminy, pytaj w urzędzie. A swoja drogą to czemu chcesz kocioł z podajnikiem? Zasypowych małej mocy jest więcej i są bardziej uniwersalne, i mniejsze wymiary posiadają, nie wspomnę o różnicy w cenie.

Opublikowano

Musisz się dobrze zastanowić czy faktycznie jest Ci potrzebny kocioł z podajnikiem, tak jak mój przedmówca mówi, kotłów zasypowych jest więcej, są bardziej uniwersalne. Jeśli kupisz kocioł z podajnikiem to pierwszą zimę zapewne spędzisz w kotłowni, kombinując z nastawami, i sposobem palenia. Ja generalnie jestem zwolennikiem prostych kotłów zasypowych. Jeżeli już bardzo upierasz się przy kotle z podajnikiem to zobacz sobie kociołek firmy ogniwo biecz o nazwie Eko Plus który umożliwia spalanie nie tylko Eko groszku, ale także miału, ponoć dobre kotły. A z zasypowych to poleciłbym kocioł Sas Uwt, uniwersalny, możesz palić od dołu i od góry, miałem, węglem, też słyszałem same dobre opinie o tym kociołku.

Pozdrawiam

Opublikowano

jest z podajnikiem kociołek o mocy 7KW

skam-premium - ale z tego co widziałem robią tylko na zamówienie więc trzeba by czekać

ogniwo o mocy 10KW to bardzo dobra propoozycja z automatycznym sterownikiem, który daje możliwość kontroli kociołka przez internet

Opublikowano

Czyli bardziej odpowiednia była by moc 10 kw?? Co mogłoby sie stac gdybym zamontował piec o mocy 12 kw?? Wolałbym miec raczej jakiś zapas mocy. Piec z podajnikiem dlatego że często wyjeżdżam a żona będzie miała wygodę. Doradźcie coś jeszcze co z tą mocą i jakich producentów polecacie. Z góry bardzo wszystkim dziekuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Radek

Opublikowano (edytowane)

10 kW już jest z zapasem. Zasypowy dobrze dobrany i wyregulowany sterownik czy miarkownik też nie jest bardzo kłopotliwy, wybrać popiół raz dziennie, zasypać raz - dwa na dobę i tyle. A w kieszeni zostanie Ci jakieś 4000 zł, które możesz przeznaczyć na np. wygodne łóżko :) Producenci - zdania są podzielone, w każdym razie unikaj jakichś tanich marketowych. Niezłe są SAS, Zębiec, HEF, na zamówienie Przemek z tego forum wykona kociołek.

Edytowane przez mlodzieniec
Opublikowano

dlaczego mu proponujecie na 88m2 kocioł o mocy nawet 15KW

i do tego jeszcze "tłoka" przecież to jest ustrojstwo które najlepiej się prowadzi w wysokim zakresie mocy a on powyżej 10KW niegdy nie będzie potrzebował więc ten tłok będzie się kisił dymił i gasł.

jest tu paru kolegów którzy potwierdzą że kotły z podajnikiem tłokowym są trudniejsze w sterowaniu.

Poza tym im większy kocioł wstawi tym z niższą mocą będzie on pracował a to oznacza niższą sprawność. co to oznacza dalej to już chyba nie muszę mówić.

jak boisz się kotła 7KW to zerknij na ogniwo eko plus o mocy 10KW. palnik w tym kotle ma zakres mocy do 14KW więc gdyby nawet jakimś cudem kamczatkę ci w Twoją okolicę teleportowało na tydzień lub dwa to spokojnie pociągnie