ArekKafarek Opublikowano 29 Stycznia 2013 #151 Opublikowano 29 Stycznia 2013 To też mnie ciekawi co trzeba zrobic jak rośnie temp w okolicach 0 a nastawu są jak na mróz . Ja np zeszłe z tem 64 na 60 stale parametrów na sterowniku nie zmieniałem i na zaworach 4 d tez nic. Zobcze co będzie Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor #152 Opublikowano 29 Stycznia 2013 http://allegro.pl/ek...2976193947.html Wojtek to jest link tego sprzedawce co kupiłem od niego opał No to jest ten chyba tradycyjny najwiecj tych opakowan widzialem. Kupie gdzies go na miejscu i zobaczym Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor #153 Opublikowano 29 Stycznia 2013 To też mnie ciekawi co trzeba zrobic jak rośnie temp w okolicach 0 a nastawu są jak na mróz . Ja np zeszłe z tem 64 na 60 stale parametrów na sterowniku nie zmieniałem i na zaworach 4 d tez nic. Zobcze co będzie Ja mam temp 58 na piecu i w domu siedze w koszulce na ramiaczkach zmienilem troche na 3d z 5 na 7 bo wydawalo mi sie ze szybciej sie chlodzil na tej 5 ale to bede dokladnie wiedzial jak tego hydraulika zaprosze do mnie to mi wyjasni gdzie co wchodzi i w ktora strone sie doyka z pieca a gdzie z sieci Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 29 Stycznia 2013 #154 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dużo firm się podszywa pod pieklorza więc próbuj Worek ma być taki jak na linku ale zajrzyj do wujka google i sprawdz jak wygląda oryginalny pieklorz Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor #155 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Powiedz mi czy twoj piec tez ten silnik tak glosno chodzi ????????? Moja kotlownia jest w domu oddzielona drzwiami drewnianymi od glownego holu i wkurzac mnie zaczyna to coraz bardziej Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 29 Stycznia 2013 #156 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ja mam temp 58 na piecu i w domu siedze w koszulce na ramiaczkach zmienilem troche na 3d z 5 na 7 bo wydawalo mi sie ze szybciej sie chlodzil na tej 5 ale to bede dokladnie wiedzial jak tego hydraulika zaprosze do mnie to mi wyjasni gdzie co wchodzi i w ktora strone sie doyka z pieca a gdzie z sieci I mniejsza skala na zaworze tym piec dłużej trzyma bo woda się byja w piecu a mała ilośc idzie na instalacje Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 29 Stycznia 2013 #157 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Powiedz mi czy twoj piec tez ten silnik tak glosno chodzi ????????? Moja kotlownia jest w domu oddzielona drzwiami drewnianymi od glownego holu i wkurzac mnie zaczyna to coraz bardziej Buczy trochę tzn taka pracuję jak pracuje ale ciszej mógłby troche pracować. ja go słysze jak u dziadka jestem ale musze się dobrze w słuchac bo Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor #158 Opublikowano 29 Stycznia 2013 I mniejsza skala na zaworze tym piec dłużej trzyma bo woda się byja w piecu a mała ilośc idzie na instalacje To jak bym wziol na 1 to grzejniki by nie dzialaly tylko by sie to w piecu kotlowalo ?? Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 29 Stycznia 2013 #159 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dokładnie tak , możesz spróbowac bo to działa od razu . Kręć tą gałką w lewo lub w prawą i trzymaj ręką na rurę co idzie na grzejniki jak odkęcisz na 10 to poleci taka tem jaką masz na piecu i schłodzi ci instalacje a jak dasz na 1 to rurka od razu zrobi się chłodniejsza Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor #160 Opublikowano 30 Stycznia 2013 U mnie ten zawor dziala jakos dziwnie nie dziala odrazu. Poparzylem sie !!! Ale rurki sie zrobily chlodniejsze po jakims czasie teraz mam nastawione na ok 3 no i o piecu zapomnialem ze go mam. Jutro przychodzi moj hydraulik od instalacji i bedzie mi kombinowal zeby temp na bojlerze byla mniejsza od tego co zadane na piecu , ma tez rozeznac sytuacje co mi potrzeba do podlaczenia zamiast solarow pompy wiatr woda czy jakos tak na lato. Kontaktowalem sie ze sprzedawca w Plumie bo z ciekawosci wyslalem zapytanie odnosnie wymiany sterownika. Cena ok 1000zl ale i to jest najlepsze montuje to sam i na wlasne ryzyko bo oni nie wiedza czy to dzialac bedzie. Nie maja nikogo w wojewodztwie zeby podjechac zobaczyc czy sie nada. Albo bedzie dzialac albo nie co to 1000 wydac sobie od tak. Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 30 Stycznia 2013 #161 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Kolego daj se spokój z tym sterownikiem 1000 zł to dużo kasy .Jak sie poparzyłeś to miałeś na "10" czyli na maxa a 3 to tak akurat jak na taka pogodę. Wracając do tematu to za 1000 zł to się sam nauczysz dobrze ustawiać piec sam!!! Dobry opał trzeba kupić i tyle n ie ma co w rzeźbić Cytuj
Gość niobass Opublikowano 31 Stycznia 2013 #162 Opublikowano 31 Stycznia 2013 (edytowane) Te sterowniki z techa co macie są OK.(nie maja tyle funkcji co pluma, ale tu chodzi ,zeby byl cieplo) Ostatnio bawiłem sie takim(ustawialem szwagrowi bo kupił piec23 kW z tym sterownikiem ) i wychodzi gdzieś 30-35kg na dobe miału... 200m2 dom i bojler 300l. z tego co sie orjetuje to mozna sterowac nim zaworem 4D, ja bym zainwestował lepiej w silownik do zaworu, zeby piec( sterownik) sam sobie ustawił otwarcie zaworu. ... mnie zawór z silownikiem kosztowal ok 1100zł .http://www.afriso.pl/arv-487-dn50-2-gw-kvs-40-silownik-arm-343-p-3689.html?page=1&cPath=1_554_559 Edytowane 31 Stycznia 2013 przez niobass Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor #163 Opublikowano 1 Lutego 2013 No może w sumi to jest pomysl ale czy jest cos takiego dla zaworu 3d ??. wracajac do sterownikow z algorytmami. Firma Tech i Sas maja juz w swojej ofercie tez takie rozwiazanie u nich to sie nazywa ZPid czy jakos tak. Niestety trwaja jeszcze prace nad polepszeniem tego algorytmu typowo dla pieca tlokowego. Wszystkie inne w sasie juz moga go miec poza naszym. wiec musimy uzbroic sie w cierpliwosc Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 1 Lutego 2013 #164 Opublikowano 1 Lutego 2013 Ja już dałem sobie spokój z tym . Pale na tych bajerach co mam i tyle. Jak coś wprowadzą i będzie działało to w tedy pomyślę nad tym by zainwestowac w ten PID Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #165 Opublikowano 2 Lutego 2013 Ja już dałem sobie spokój z tym . Pale na tych bajerach co mam i tyle. Jak coś wprowadzą i będzie działało to w tedy pomyślę nad tym by zainwestowac w ten PID A ja nie :) Zamowilem juz hydraulika na mala modernizacje doloze 2 pompke i kilka zaworow. ja jestem czlowiekiem ktorego interesuja nowosci wiec bede sledzil ten temat Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 2 Lutego 2013 #166 Opublikowano 2 Lutego 2013 Wojtek pompek i zaworów to mi dostatek w mojej instalacji . Jak Będzie coś ciekawego to się skuszę ale chyba na początek to siłownik na zawory 4d Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor #167 Opublikowano 2 Lutego 2013 No ten siłownik fajna sprawa tez mysle nad nim tylko ja mam 3d ciekawe czy takie tez sa i czy moj st45 stara komunikacja obsluguje takie cos Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 2 Lutego 2013 #168 Opublikowano 2 Lutego 2013 Oj chyba nasz piec jest trochę zacofany z tym sterownikiem st 45 i nie podłączymy go do naszego pieca. Bo jak patrzyłem dzis na piecu to juz nie mam gdzie Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor #169 Opublikowano 3 Lutego 2013 Koledzy czy ktos mi wyjasni o co chodzi. Nic nie reguloalem nic nie krecilem zaworami . bylo ok piec dlugo trzymal 2 - 3 ruchy szuflada temp osiagnieta spalanie 4 wiadra na 3 dni w - 15 od 2 dni cos sie pomieszalo w kociolku mimo tego ze mamy ok 0 na dworze szybko traci temp i zeby ja osiagnac podaje z 7 razy !!!! przecierz to jest nienormalne nawet nie wiem jaki mi spalanie teraz wyjdzie ale widze ze od wczoraj juz nie ma z 2 wiaderek a szuflada popiolu sie przesypala Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 3 Lutego 2013 #170 Opublikowano 3 Lutego 2013 To jest nie tylko u ciebie takie zjawisko , u mnie to samo , jak były większe mrozy to mniej palił niz teraz . Czytałem o tym ze taka pogoda jest najgorsza bo jest doża wilgotność i wiatr a wiatr wywiewa temperaturę z domu. To tylko teoria ale nie wiam jak to się ma do rzeczywistości .Nie przejmuj się tylko pal tym. Wczoraj znalazłem na forum ze komus spalił taki piec jak nasz 9 ton w 5.5 mies grzania ale tem w domu 24 st . A w ksiązkach które miałem na studiach jest podane ze tem optymalna dla człowieka to 21 st kazdy stopien do góry to 7% straty czy jak ktoś chce 24 to 3x7%=21 % co daje z 3 ton jakieś 660 kg . Miesiąc palenia jesteśmy w plecy . Czekajmy wiosny i szukajmy jakichś rozwiązań na tegoroczny sezon grzewczy Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor #171 Opublikowano 4 Lutego 2013 Oj chyba nasz piec jest trochę zacofany z tym sterownikiem st 45 i nie podłączymy go do naszego pieca. Bo jak patrzyłem dzis na piecu to juz nie mam gdzie Jam mam takie 2 gniazda reg wtyk podobny do telefonicznego pewnie to jest pod reg pokojowy a drugie ??. A czy napewno te zawory z silownikiem podpina sie pod sterownik czy to moze jest osobna jednostka . Na allego widzalem 3d w cenie ok 200 zl z wyswietlaczami. Z tego co mi mowil moj monter instalator to pod mojego 3d mozna dokupic taki silownik ale pow ze to jest wiecej bajer niz da jakies wymierne efekty Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 5 Lutego 2013 #172 Opublikowano 5 Lutego 2013 Wojtek właśnie zauważyłem ze tam są dwa gniazda w jednym z nich mam podłączony regulator pokojowy. A drugi jest wolny. Jest jeszcze miejsce gdzie pisze reg pokojowy ale taka dziwna płaska wtyczka na dwa otwory. W sasie powiedzieli ze kiedyś były tak podłączane regulatory starszego typu. Cytuj
wojciech81kielce Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor #173 Opublikowano 5 Lutego 2013 Ciekawe czy to http://www.sas.busko...ieszajacego.pdf można podlaczyc do kazdego zaworu 3d czy sa jakies wybrane Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 5 Lutego 2013 #174 Opublikowano 5 Lutego 2013 Ooooo ale lekturę mi wysłałeś :-) Ciekawe to jest i ciekawe jak to działa . Prace dr mozna napisać o ogrzewaniu domu i obsługi pieca. Powiem Ci ze taniej nas wyniesie zakup analizatora spalin ( w tedy wiadomo czy za mało powietrza czy za duzo) niż uzbroić nasz piec w te wszystkie wynalazki. Cytuj
ArekKafarek Opublikowano 6 Lutego 2013 #175 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zauważyłem Wojciechu ze tylko nas dwóch bierze udział w dyskusji i porównaniach. Ciekawe gdzie jest reszta forumowiczów Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi