Patryk03 Opublikowano 15 Listopada 2012 #1 Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam. Mam pytanie czy potrzebne jest pozwolenie na zbieranie gałęzi (suchych i spruchniałych drzew ) w lesie liściastym oraz jakie drzewa można wyciąć bez pozwolnia, kiedyś słyszałem że na dziki bez nie jest potrzebne pozwolenie ale wole spytać forumowiczów czy to prawda. Ponieważ mieszkam blisko lasku i łąki, gdzie leży dużo suchych patyków i rośnie dużo dzikiego bzu.
Hermogenes Opublikowano 15 Listopada 2012 #2 Opublikowano 15 Listopada 2012 Pierwsze pytanie czyj to las jeśli Twój to możesz ,jeśli nie Twój to zapytaj właściciela.poz Hermogenes
Gość jacek61 Opublikowano 15 Listopada 2012 #3 Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam Jeżeli to las państwowy to wejdź na stronę http://bip.lasy.gov.pl/pl/bip/rdlp musisz znaleźć Regionalną Dyrekcję Lasów Państwowych a następnie nadleśnictwo do którego należy las, zadzwoń tam to wszystko ci powiedzą. Pozdrawiam
KazioWihora Opublikowano 15 Listopada 2012 #4 Opublikowano 15 Listopada 2012 Wycinka bez zezwolenia w jakim sensie ? Jak na swoim terenie, to bez zezwolenia można wycinać drzewa owocowe i bodajże do 10 lat wieku, nie wiem jaki jest status dzikiego bzu, ja u siebie trochę się go nawycinałem i nawet nie przyszło mi do głowy zastanawiać się nad jakimś pozwoleniem, praktycznie rzecz biorąc jest to chwast. U nas w lasach chrustu zbierać nie można (stały nawet tabliczki "zakaz zbierania chrustu", ale ktoś chyba ukradł), natomiast można zbierać szyszki na rozpałkę :lol:
gondoljerzy Opublikowano 15 Listopada 2012 #5 Opublikowano 15 Listopada 2012 ...natomiast można zbierać szyszki na rozpałkę :lol: Kodeks Wykroczeń. Art. 153. § 1. Kto w nienależącym do niego lesie: 1) wydobywa żywicę lub sok brzozowy, obrywa szyszki, zdziera korę, nacina drzewo lub w inny sposób je uszkadza, 2) zbiera mech lub ściółkę, 3) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, 4) zbiera grzyby lub owoce leśne w miejscach, w których jest to zabronione, albo sposobem niedozwolonym, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
mlodzieniec Opublikowano 16 Listopada 2012 #6 Opublikowano 16 Listopada 2012 Jak Cię złapią za rękę to mów, że nie Twoja ręka.
sambor Opublikowano 16 Listopada 2012 #7 Opublikowano 16 Listopada 2012 Tylko ręka sprawiedliwości :D
KazioWihora Opublikowano 16 Listopada 2012 #8 Opublikowano 16 Listopada 2012 Już widzę te nagany od leśniczego za zbieranie suchych szyszek, a tym bardziej jeszcze karę pieniężną :D Jednak okazuje się, że żyjąc w niewiedzy zostałem szyszkowym przestępcą. P.S. Będzie cieplejszy dzień, to idę nazbierać.
piastun Opublikowano 2 Stycznia 2013 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Kodeks Wykroczeń. Art. 153. § 1. Kto w nienależącym do niego lesie: 1) wydobywa żywicę lub sok brzozowy, obrywa szyszki, zdziera korę, nacina drzewo lub w inny sposób je uszkadza, 2) zbiera mech lub ściółkę, 3) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, 4) zbiera grzyby lub owoce leśne w miejscach, w których jest to zabronione, albo sposobem niedozwolonym, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. Ja nie mogę :o. Własnie mi się przypomniało jak w odległych czasach pani wychowawczyni z podstawówki kazała nam zbierać kasztany i żołędzie, które oddawaliśmy do Zoo wzamian za tańsze bilety..... a tu się okazuje, ze grozi normalnie recydywa :S. Bo na zbieranie grzybów :) w swoim lesie malo kto może sobie pozwolić :P oczami wyobraźni widzę, jak SM zdobywa uprawnienia do grasowania po lasach .....
FireFlame Opublikowano 25 Stycznia 2013 #10 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Witam. Mam pytanie czy potrzebne jest pozwolenie na zbieranie gałęzi (suchych i spruchniałych drzew ) w lesie liściastym oraz jakie drzewa można wyciąć bez pozwolnia, kiedyś słyszałem że na dziki bez nie jest potrzebne pozwolenie ale wole spytać forumowiczów czy to prawda. Ponieważ mieszkam blisko lasku i łąki, gdzie leży dużo suchych patyków i rośnie dużo dzikiego bzu. Jak się nie da w lesie to idź do Urzędu Gminy i powiedz że zabierzesz/sprzątniesz drewno/gałęzie z wycinki. O ile grubsze drewno z pni trafia przeważnie do kogoś..., to cała reszta idzie na zwałkę. Normalna Gmina jeszcze cię wynagrodzi za uprzątnięcie terenu.. , do tego tylko jeszcze rębak i voila! opał za darmo. No na razie rębaka nie mam. :(
Hermogenes Opublikowano 25 Stycznia 2013 #11 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Co ma Gmina do lasu czyj by on nie był ?? zbiera tylko podatek.i tyle jej władzy.poz Hermogenes
janusz19721 Opublikowano 26 Stycznia 2013 #12 Opublikowano 26 Stycznia 2013 No chyba że las gminny ..... ale gminy raczej do dawania skore nie są , raczej lubią zabrać ( podatki ) :D
Chajcung Opublikowano 30 Listopada 2013 #13 Opublikowano 30 Listopada 2013 A jak to jest z "porzuconym" drewnem. Czyli przykładowo wycinka nad liniami wysokiego napięcia, oni tego drewna nie biorą, wycinają i zostawiają, podobnie okok szlaków kolejowych itp. Podobnie z wycinką w lasach, grube konary zabierają, a drobne gałęzie zostawiają. Więc co prawo mówi, o zabieraniu "porzucownego"drewna, które zostało legalnie wycięte, ale tylko w części zebrane. Wiem że niektórzy traktorami o to jeżdżą i do rębaka. Jest to na legalu czy nie?
januszj26 Opublikowano 30 Listopada 2013 #14 Opublikowano 30 Listopada 2013 Witam Bez wiedzy i zgody leśniczego nie możesz nic wywozic z lasu bo jest to kradzież. pozdr
Chajcung Opublikowano 1 Grudnia 2013 #15 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Ale tam nie ma nadleśnistwa, Tereny są polne, gdzie występują lasy na nieużytkach, w wąwozach itp. Tam gdzie przechodzą linie wysokiego napięcia, to pod nimi drzewa są wycinane i pozostawiane.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.