Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przegrzewanie Cwu Przez Grawitację.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zainstalowałem nowy piec z podajnikiem tłokowym i przed zaworem 4-drogowym jest zasilanie przez pompę CWU na wymiennik.

Wymiennik znajduje się w odległości około 2m i wysokości około 0,7m powyżej kotła.

Problem mam z grzaniem wody.

Woda jest grzana grawitacyjnie do temperatury powyżej zadanej na kotle tj. 60* C (~63-66* C)- bezwładność kotła.

Jak najprościej ograniczyć przepływ wody przez wymiennik, aby sterować temperaturą CWU przez pompę?

Mam w instalacji CWU zastosowane zawory kulowe, których raczej nie powinno się dławić.

Pozdrawiam

kpla

Opublikowano

zamontuj zawór zwrotny oraz ogranicz przepływ zaworem regulacyjnym. Wskazane również ze względu na punkt pracy pompy.

Opublikowano
  • Autor

zawór zwrotny po stronie tłocznej pompy; co do zaworu, jaki typ zastosować jako regulacyjny?

Opublikowano

Tu można wykorzystać albo oryginalny regulacyjny albo zawór z nastawą wstępna od grzejników, 3/4" nastawa 4 -5. pamiętać należy o kierunku przepływu przez zawór.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżeli dobrze zrozumiałem twój problem to miałem identyczną sytuację ;-) Pomimo tego że na sterowniku ustawiałem temp CWU na 50C to woda i tak się nagrzewała do takiej temperatury jaką miał piec na wyjściu(bez względu na to czy pompa pracowała czy nie)Ja u siebie zamontowałem elektrozawór który podpiąłem pod pompę CWU i gdy piec daje sygnał do pompy automatycznie otwiera mi elektrozawór.

Pozdrawiam

Opublikowano

polecam zastosować zawór tego typu:

http://www.tahydronics.com/pl/Produkty-i-rozwiazania/heimeier-thermostatic-control/gowice-termostatyczne-i-zawory-grzejnikowe/Gowice-termostatyczne/Gowica-termostatyczna-K/'>http://www.tahydronics.com/pl/Produkty-i-rozwiazania/heimeier-thermostatic-control/gowice-termostatyczne-i-zawory-grzejnikowe/Gowice-termostatyczne/Gowica-termostatyczna-K/

z głowicą termostatyczną:

http://www.tahydronics.com/pl/Produkty-i-rozwiazania/heimeier-thermostatic-control/gowice-termostatyczne-i-zawory-grzejnikowe/Gowice-termostatyczne/Gowica-termostatyczna-K/

tylko musisz mieć głowicę ustawioną na temperaturę wyższą o parę stopni niż temp włączenia pompy ładującej CWu

Opublikowano

kpla a co się dzieje po nagrzaniu cwu do temp kotła zawór bezpieczeństwa się odzywa czy co bo problem to by był gdyby nie dogrzewał a tak masz po prostu wyższą temp cwu i co z tego przecież zagotować ci się nie zagotuje bo w kotle też musiało by się gotować a te pare stopni więcej to chyba nie jest problem . ja też chciałem być taki dokładny tylko w instalacji c.o kupiłem sterownik za 350 zł z programatorem pokojowym zawór 4d pompę do cwu akurat miałem zapasową zawór zwrotny i co i du... , zawór 4d otwarty na max bo stało palność taka sama czy przymknięty zawór czy nie to poco go tłumić w domu po prostu cieplej chyba że było by za ciepło to ok a cwu i tak najlepiej pracuje na grawitacji a więc po co przepłacać i robić sobie niepotrzebne wydatki teraz to zrozumiałem ale po fakcie .

pozdrawiam .