Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie w kotle Taurus Bizon 25kW "siedzi" mi obecnie sterownik Tech St-37 z softem Protech 1.7.0, dom około 200m2 nieocieplony, okna plastik, grzejniki żeberka aluminiowe 162 sztuki, termostaty na grzejnikach, instalacja stara - rury stalowe, dodatkowo CWU 150l Chciałbym zmienić na jakiś bardziej zaawansowany i nowocześniejszy sterownik z pogodówką, PIDem, sterowaniem zaworem 3D, gdyż takowy posiadam. Co byście ewentualnie polecili w zamian? Myślałem nad Bruli i eCoal, ale one ponoć nie współpracują ze zwykłą retortą. Spalanie na poziomie 30kg na dobę przy obecnych temperaturach, w domu ~21stopni. Proszę o pomoc w wyborze sterownika.

Opublikowano

nie do końca jest że nie wpółpracują- pisane były pod palniki 2 generacji ale testy przeprowadzane prze użytkowników wykazały iz ze zwykła fają też sobie radzą. możesz mieć jednak problem z kupieniem zwłaszcza eCoala, Bruli dostaniesz bez problemu.

jeśli lubisz techa możesz wziać ich sterownik z PID i sterowaniem zaworem- pisz do producenta odpowiedzą Ci jaki model i gdzie kupić.

jak chcesz inne to szukac musisz. jest Cobra, Puma, Iryd, Skorpion, sa ecomax-y RT09 z PID - to tak na szybko z głowy. sterowników jest sporo. musisz tylko wybrać pod katem własnych oczekiwań jakie w sterowaniu pokładasz

Opublikowano

Kolega może wybrac Bruli, ale on nie zarządza praca zaworu, miał do tego wyjść osobny moduł, nie wiem czy już jest.

To co fajne, to obsługa przez neta, jak ktos potrzebuje. On zarządza pracą 3pomp.

Pogodówkę, obsługę pompy c.o., cwu, cyrkulacji oraz zaworu i pompy za zaworem mieszającym ma Iryd PID

W obudowę po ST-37 pasuje natomiast panel Cobry lub Skorpiona Plus. Wystarczy odkręcić ST-37, w to miejsce wkręcić cobrę lub skorpiona i przełączyc kabelki do kostek, które sa podobnie opisane..

Cobra podobnie jak wyjściowy ST-37 obsługuje 2pompy, czyli ładująca cwu oraz c.o., można ją jednak rozbudowac o moduł alligator zarządzający także przy pomocy pid praca zaworu mieszającego, pompy za zaworem i kolejnej cyrkulacyjnej cwu

Skorpion to prostsza wersja ze strefami na c.o., cwu, kolorowym wyśw. wyjściem usb do aktualizacji ale bez możliwości rozbudowy o kolejne moduły. Czyli zaworu nie obsłuży.

Opublikowano

Kolego a jak ten Iryd współpracuje ze zwykłą retortą? Nie będzie problemów z algorytmem PID? Jest sterowanie zaworu 3D czyli podłączam siłownik zaworu bezpośrednio do sterownika bez dodatkowych modułów czy dobrze rozumiem? Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Opublikowano

Tak, podłączasz kabelki od siłownika zaworu bezpośrednio do tego Iryda, wybierasz w sofcie obsługe mieszacza i decydujesz co za nim jest tj. czy grzejniki, czy podłogówka, czy ochroną powrotu. W kartoniku jest czujnik zaworu, więc jest komplet.

Ze zwykłą retorta bez problemu chodzi.

Opublikowano

A co myslie nad zmiana sterownika z PER-EKO KSP DUO, ( palnik rynnowy) SP-24L(logic) z firmy "ELECTRONICS" na cos z PID ? Jakies sugestie? I czy warto wymieniac ten sterownik, na forum per-eko mozna czytac o klopotach z tym sterownikiem?

Teraz pytanie czy to wina sterownika czy jesgo zlych ustawien? Tam daje sie tzw. widelki podawanie min. i max co o tym sadzicie?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Moim zdaniem zwykły sterownik PID do kotła to nie jest dobre rozwiązanie. Zwłaszcza gdy jest dokupywany przez użytkownika, a nie producenta.

Nie chcę się rozwodzić na działanie PID ale nie wyobrażam sobie aby normalny "palacz" miał dobierać takie parametry jak wzmocnienie, czas różniczkowania czy czas całkowania.

Trzeba to zrobić z głową przy bardzo dobrej znajomości obiektu (kotła) którym chce się sterować. Sterownik dwustanowy gdzie mamy w zasadzie dwie nastawy (czas podawania i postoju) sprawia ogromne problemy, a co dopiero PID.

Kolejna sprawa.

Z tego co wiem sterowniki PID przeważnie są jednokanałowe. Sterują tak aby utrzymywać spaliny w odpowiednich granicach. Takie działanie nie uwzględnia (chyba, że już to opanowano) wpływu zabrudzenia kotła.

Czym innym jest sterownik eCoal. Tam już jest wyższa matematyka i automatyka oparta na długich analizach i obserwacjach. Z tego co wiem sterownik ten ma tak jakby zapisane gotowe odpowiedzi jak sterować nadmuchem i podawaniem w zależności od przebiegu charakterystyk spalin i temperatury zasilającej.

Ze względu na to, że w mojej kotłowni mam zwykły sterownik PLC (dowolnie programowalny) to myślałem aby zrobić PID. Jednak już na początku wyszedłem z założenia, że musi to być PID dwukanałowy tzn. jeden PID "pilnuje" temperatury spalin przy czym wartość zadana zmienia się tak aby zachowana została stromość narastania temperatury zasilania. Jednak ze względu na brak czasu zrezygnowałem z tego. Sterownik działa jak ST37 z drobnymi modyfikacjami.

Pozdrawiam

Edytowane przez lukbok
Opublikowano (edytowane)

Moja droga przez sterowniki byłą taka: Najpierw z kotłem był RecalArt A3000PS, następnie wymieniony dwa razy a w końcu na ST-37, który też mi na gwarancji szwankował - dalej testowałem eCoala i następnie kupiłem bruliego http://bruli.czp.pl/ z którego jestem najbardziej zadowolony ( juz od dwóch sezonów) zwłaszcza, że ma teraz oprócz pracy dwustanowej jeszcze spalanie "grupowe". Jak powyżej napisano bruli nie obsługuje zaworów n. drogowych tzn. ich siłowników. :)

Edytowane przez czp01
Opublikowano

Czyli wymiana st 37 na cos nowszego jest dobrym posunięciem? A może ktoś z Was wymienił ten sterownik cobre lub coś innego z pid i może się podzielić swoimi efektami w różnicy spalaniu na nowym sterowniku?

Ja myślałem o podajniku cobra z pid ale zastanawiam sie po jakim czasie mi się ta inwestycja zwróci bo cobra kusztuje 860zł na allegro czyli to tona opału....

Czekam na wasze podpowiedzi i z góry dziękuje:)

Opublikowano

kolego

oszczędności to kwestia dyskusyjna.

to może czp01 potwierdzić. on najlepsze efekty osiąga nie na automacie tylko na Bruli a to jest sterownik dwustanowy. dodano mu opcję pracy automatycznej ale podstawą jest praca dwustanowa. jest on jednak mocno rozbudowany i wspierany o dodatkowe algorytmy- o tym już więcej może sam wywołany kolega napisać. ja dokładnie tego sterownika nie znam.

nikt Ci nie da gwarancji że zmieniając sterownik na inny np cobrę czy bruli będziesz spalał dużo mnej opału. jeśli Twój st37 był dobrze ustawiony i wybrane parametry zapewniały spalanie z dość wysoką sprawnością to może się okazać że oszczędności nie będziesz miał wcale, jedynie komfort taki że nie będziesz musiał często zaglądać do kotłowni. Ja pracowałem na st80 potem st37 a teraz 2 sezon jadę na Cobrze. u mnie widać różnicę ale nie na tyle dużą abym mógł powiedzieć że się sterownika zakup w 2-3 sezony zwróci. też mam kociołek stąporkowa z Brucerem - to dość trudny w prowadzeniu palnik i jeśli nie radzisz sobie z jego optymalnym ustawieniem na st37 to jakiś "automat" może być pomocny. w innym przypadku to jak pisałem wyżej tylko komfort

Opublikowano

Skoro pracowałeś na st 37 to możesz mi podpowiedzieć jakie miałeś ustawienia tego sterownika?

Ja ma problemy ze spiekami i nie wiem czym to moze być spowodowane.

ustawienia

tem na piecu 50C

podawanie 6s

przerwa 50s

nadmuch na 4 trybie z 10 dostępnych

przysłona dmuchawy 3 cm odsłonięte.

Opublikowano

to za mało danych- nie widzę efektów tych ustawień- jakim się pali płomieniem i jaki jest z tego popiół. wrzuć fotki.

sprawdź w menu serwisowym jaki masz program dmuchawy ustawiony i podaj jaki masz jej typ i wydajność.

czasem bywa tak że producent zapomni skonfigurować kocioł ze sterownikiem(chociaż w przypadku stąporkowa nie czytałem o tym). na złym biegu nadmuch nie będzie pracował jak nalezy.

masz termometr w czopuchu może??? to dużo daje przy ustawianiu parametrów sterownika.

Opublikowano

Sorry Timon ale chyba coś pokręciłeś, ST-37 jest sterownikiem dwustanowym a nie Bruli tam jest z tego co czytałem zaimplementowane spalanie grupowe i fuzzy logic a to chyba jednak co innego niż dwa stany.

Opublikowano

poczytaj dokładnie

bruli jest sterownikiem dwustanowym z dodaną funkcjonalnością spalania grupowego.fuzzy logic jest do kontroli poziomu spalin i do kontroli trybu podtrzymania. jednak jest to sterownik dwustanowy- tylko jak pisałem nietypowy dosyć. oprócz typowych funkcji dwustana czyli ustawiania czasu podawania, przerwy podawania i mocy nadmuchu ma wspomagające oprogramowanie- zapytaj kolegę czp01 on dokładnie wyjasni o co chodzi

Opublikowano

A jak się wchodzi w ten serwisowe menu w tym sterowniku?

Dodam że to jest to piec z Castoramy i on ma troche bardziej ubogi sterownik st 37 niż piece sprzedawane nie na markety. Dlatego myśle o wymianie tego sterownika na coś bardziej rozbudowanego. Z tym sterownikiem jest tak że jak mu ujmuje czas podawania to nie może osięgnąć 50 C a jak mu dodam to te spieki. Groszek ma z pieklorza więc jeden lepszych. Mysle jeszcze że może to wina braku zaworu czterodrożnego i piec ma ciężko ogrzać tyle wody. Jak myślisz czy zamontowanie takiego zaworu w czym pomorze?

Fotki zrobie i dodam w wolnej chwili.

Opublikowano

to nie wina sterownika tylko ustawień, że albo nie dopala albo masz spieki

podaj parametry jakie masz powiem ci co poprawić i w którą stronę i jakie są zależności tych korekt

menu serwisowe uruchamiasz tak:

wyłączasz sterownik - naciskasz "wyjście" i trzymając włączasz sterownik- czekasz aż do sygnału dźwiękowego i wyświetlenia napisu menu serwisowe. po korektach w nim wyłaczasz i ponownie właczasz sterownik (już bez naciskania dodatkowych przycisków)

robkoms2 jaki Ty masz kociołek bo mi się szukać nie chce a nie wiem czy się chwaliłeś

Opublikowano

Ustawienia mam takie

czas podawania 6 sek.

przerwa 50 sek

nadmuch na 3

przysłona dmuchawy odłonięta z 3cm

hisrereza 2 C

temperatura zadana 50 C

po osiągnięciu temperatury zadanej przechodzi w stan czuwania (nie podaje i nie dmucha) tylko przedmuch co 5 minut przez 7 sekund i podawanie w tym czasie przez 5 sekund.

Z stanem czuwania to jeszcze jest tak że ciężko ma w nim wytrzymać 5 minut, przeważnie wcześniej się wychłodzi o 2 C i zaczyna pracować.

kociołek Z firmy PWTK Stąporków Termo Eco Duo 15KW z palnikiem brucera.

właśnie jak byś mi wyjaśnił jaka korekta co daje to pewnie byłoby łatwiej coś ustawić

Opublikowano

to wrzuć jeszcze fotki z palnikiem w czasie pracy i popiołu- mam wrażenie że za mała ciut moc ustawiona nadmuchu- przesłona na wentylatorze otwarta na ile jest???

zależność jest taka

im częściej podajesz tym mocniej musisz dmuchać, im rzadziej tym słabiej ale regulacja nadmuchu nie jest liniowa. najpierw korekta przerwy podawania a potem po obserwacji dopasowanie nadmuchu.

ilość podawanego opału najlepiej pozostawić stałą i jej nie dotykać. Jak masz wysokokaloryczny opał o dużej spiekalności to krótki czas podawania, jak niespiekający możesz podawać 10sek i dłużej.

tyle na początek.

dawaj fotki powiem wtedy jak zobaczę co jest nie tak

Opublikowano

Witam

Potwierdzam w 100 %, że bruli to sterownik dwustanowy, Jednak od tego sezonu można go przełączyć na automatyczne "spalanie grupowe" i tu ręcznie wybrać mu zakres mocy a dla każdej z nich doprecyzować nadmuch.

W tej chwili jednak prowadzę sterownik tylko w trybie dwustanowym, bo przy spalaniu grupowym miał dla moich potrzeb za dużo mocy. Do grupowego wrócę jak się pokażą jakieś mrozy to wtedy mogę podzielić się doświadczeniem.

Każdy sterownik ustalony dobrze w trybie dwustanowym ( o ile ma takie możliwości bo trafiają się i takie, że np nie można sterować obrotami dmuchawy) spali tyle samo tego samego ekogroszku.

Pewne oszczędności w brulim wynikają stąd, że np. korzystam w nim np. z programatorów w tym pokojowego czy pogodowego, czy CWU, które pozwalają dostosować lepiej pracę sterownika do potrzeb domu np. można obniżyć trochę ( nie za dużo) temperaturę w nocy. itd. Poza tym sterownik ten jest całkowicie internetowy co pozwala na monitorowanie jego pracy na bieżąco czy wprowadzenie korekty bez zaglądania do kotłowni a nawet do domu.

Ten sterownik najbardziej przypadł mi do gustu z uwagi na jego ciągłe rozwijanie przez firmę ES ( ciągle wychodzą nowe wersje softu) modyfikowane pod potrzeby użytkowników, wspomnianą internetowość ( nawet od tego roku statystykę) a zwłaszcza na bardzo duże możliwości konfiguracji sterownika pod potrzeby użytkownika. To tylko moje subiektywne odczucie a każdy inny użytkownik może preferować zupełnie inny rodzaj sterownika. :)