MIG250 Opublikowano 28 Października 2012 #1 Opublikowano 28 Października 2012 Witam. Posiadam kocioł Polspaw eko plus 25 kW z podajnikiem, sterownik tech st-37 oraz zawór 4 drogowy w instalacji. Po przeczytaniu kilku tematów o ustawieniach nastawiłem u siebie: temp zadana 53 st czas podawania 10 sek przerwa 40 sek siła nadmuchu 3 (1-10) przysłona na ok 1-2 cm histereza kotła 2 st histereza CWU 3 st temp załączania pompy CO 40 st I mam problem co z zaworem 4 drogowym? czy nim sterować temp na grzejnikach czy dać powiedzmy na 5 (1-10) i zostawić. Oraz dlaczego w ustawieniach serwisowych tego sterownika ustawia się jeszcze raz czas podawania, przerwę itp? Dodam że na razie zastanawiam się czy nie zwiększyć temp zadanej na powiedzmy 60 st ponieważ w popiole mam takie większe ale kruche kawałki. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj
tiger46 Opublikowano 31 Października 2012 #2 Opublikowano 31 Października 2012 Witam zawór czterodrogowy służy do utrzymywania wyższej temp. na kotle a niższej na co tzn.na grzejniki,najlepiej mieć jeszcze do niego siłownik oraz sterownik który utrzymuje zdaną temp(najlepiej sterownik pogodowy).Ja obecnie jeszcze mam ustaawiony zawór na sztywno tak w połowie między 3 a 5(zawór honeywell skala 1-9) ale lada dzien zakładam siłownik + sterownik st 430 tech.Obecnie na kotle mam zadaną 65*C na grzejniki wychodzi od 40-45*C rozbieżności są z tego że zawór jest ustawiony na sztywno i jak spada temp.na kotle to i spada temp.na grzejniki.Na twoim miejscu podniósł bym temp.na kotle a czterodrogowy ustawił tak żeby w domu była temp.jaką lubisz. Cytuj
Korbus Opublikowano 1 Listopada 2012 #3 Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) http://forum.info-og...t__220zdjecie zdjecie numer 1 i 6 sterownik tech 431 i nakladka mieszajaca na zawor 4d i wszystko dziala samodzielnie. Co do popiolu to kwestia ustawienia czsu podawania i przerwy w podawaniu. Edytowane 1 Listopada 2012 przez Korbus Cytuj
MIG250 Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor #4 Opublikowano 1 Listopada 2012 No zastanawiam się też nad sterowaniem do zawora, ale to może w przyszłym roku. Jeśli można to jaką temp. zadana proponujecie? 60 st? Oraz jak macie ustawioną pompę CO znaczy od kiedy ma działać(od jakiej temp)? Pozdrawiam Cytuj
tiger46 Opublikowano 1 Listopada 2012 #5 Opublikowano 1 Listopada 2012 witam ja mam temp.zadaną na kotle 65*C,zawór 4-dr.ok.4 na grzejniki idzie 40-45*C,temp. zał.pomp 50*C pozdrawiam Cytuj
Gosiaq Opublikowano 7 Listopada 2012 #6 Opublikowano 7 Listopada 2012 Witajcie, mam pytanie odnośnie pracy pompy co - czy w trakcie grzania musi ona non stop chodzić i czy powinnam tak ustawić temp. włączania pompy i jej histerezę, aby wyłaczała sie np. podczas nadzoru? Pozdrawiam Gosia Cytuj
vernal Opublikowano 7 Listopada 2012 #7 Opublikowano 7 Listopada 2012 Witam, Najczęściej jest tak, że chodzi cały czas. Szczególnie nie ma żadnego powiązania (ani powodu) z nadzorem w kotle. Pozdrawiam. Cytuj
mirekm71 Opublikowano 7 Listopada 2012 #8 Opublikowano 7 Listopada 2012 Podczas nadzoru powrot tez powinien utrzymywac swoja temperature. U mnie przy wymienniku na grawitacji powrot spada do 30 st. Wlaczam pompe na kotlowym i powrot mam prawie taki jak zasilanie. Za to przy obecnych temp obieg na grzejniki lata sobie na grawitacji co by w domu bylo z 19 st. Cytuj
bzyker Opublikowano 8 Listopada 2012 #9 Opublikowano 8 Listopada 2012 mam pytanie czy powiedzmy na takie temperatury zedu +5 stopni majac piec i na piecu usstawione 60stopni wiadomo ze to jest za goroca na dluzsza mete. Czy majac ten sam piec np. Klimisz multiduo ng i zalozony zaowr 4d z sterowaniem pogodowym i na piecu 65stopni a za zaworem ustawione zalezne od pogodowki i wybranej harakrerystyki. Czy taki piec bedzie spalal mniej opalu niz ten pierwszy? Cytuj
MIG250 Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor #10 Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam. Po kilku miesiącach testów mam pytanie. Obecne ustawienia: Zadana: 56 Załączania pomp : 53 Czas podawania: 10 sek przerwa: 50 sek wentylator : 4 (1-10) przysłona na wiatraku: ok 1 cm I teraz pytanie: Czym spowodowane jest robienie się frędzli (sopli) na deflektorze bo nie umiem znaleźć odpowiedzi. Spalanie wg mnie przebiega pomyślnie (mogę wrzucić fotki popiołu) Pozdrawiam Cytuj
alf Opublikowano 17 Lutego 2013 #11 Opublikowano 17 Lutego 2013 Mam identyczny kocioł, model z 2008 r. Jaki masz palnik w kociołku ? Możemy wymienić trochę doświadczenia. Ogólnie kocioł bezproblemowy, można spokojnie wyciągnąć 18-19 MJ z kg Pieklorza. O ile masz taki sam podajnik jak mój, to ustawienia z pierwszego postu masz dobre. Daj fotke podajnika, dmuchawy. Sterownik jest taki sam i wystarcza w zupełności. Jaki dom ogrzewasz ? Cytuj
MIG250 Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor #12 Opublikowano 18 Lutego 2013 Witam. Zwykła retorta a kocioł taki http://www.polspaw.com.pl/index.php?id=ekoplus Dmuchawe mam tą słabszą ale robią mi sie takie sople na deflektorze i niewiem czy nie za mało powietrza jest. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy
Znajdź serwisDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.