Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj,

dopiero dzisiaj mogłam zrobić zdjęcie. Oczywiście już piec przestawiony na tryb zimowy. 

Jak Ty widzisz ten popiół? Jest trochę niedopalonego węgla i kalafiorów :).

Wydłuż przerwę między podaniami o 2s i obserwuj,idealny popiół b. ciężko uzyskać.

Na podłogówce się nie znam ale myślę,że 1-2* można chyba podnieść temp.do 36-37*

Niech wypowiedzą się użytkownicy podłogówki i mnie poprawią.

Opublikowano

Tak to wyglądało o 7 rano.

Po wydłużeniu przerwy podtrzymania niedopalonego wegla jakby mniej.

6c44b1002f8c3f02096a7db6ace8c53c.jpg

Wydłuż przerwę do 52s lub wydłuż max.podtrzymanie do 120min.i napisz czy jest lepiej.

Opublikowano

Witaj,

dopiero dzisiaj mogłam zrobić zdjęcie. Oczywiście już piec przestawiony na tryb zimowy. 

Jak Ty widzisz ten popiół? Jest trochę niedopalonego węgla i kalafiorów :).

Mam pytanie jeszcze odnośnie ustawienia temperatury mieszacza (po mojemu temperatury wody ogrzewającej podłogę). Ja w całym domu mam podłogówkę. Obecnie ustawione mam na 35 stopni.(podłoga nawet nie jest letnia). Teraz w domu jest ok. 20-21  stopni i jest ok. ale zastanawiam się jak będzie gdy się znacznie ochłodzi. Podobno przy podłogówce jest jakaś maksymalna temperatura, którą można zadać.Czy tak?- a jeśli tak to jaka?

Pewnie mogę podnieść temperaturę na termostacie pokojowym ale może opcja podniesienia temperatury wody jest lepszym rozwiązaniem?

Coś jest nie tak... bo u mnie idzie na podłogę 30*C i jest ciepła w dotyku gołą stopą, czy nawet w skarpetkach :D  a w domu 24*C.

Także nie ma mowy aby w tych warunkach pogodowych była konieczność podnoszenia temp. na podłodze aż do 36*C.

Bo ja miałem 28*C  i zmieniłem na 30*C i jest duża różnica.

Co dopiero 36*C. to chyba parzy w stopy :D

Może się ktoś wypowie bo ja nie jestem żadnym autorytetem w tej sprawie :D

ale na pewno sprawdziłbym:

-  czy jest ustawiona ochrona powrotu za mieszaczu ?  Jesli tak to można ją spróbować wyłączyć.

-  jaka jest ustawiona temp. załączania pomp CO  i jaka temp zadana CO?

-  czasami w opcjach zaworu podłogowego jest minimalna temp.  sprawdziłbym jeszcze tą wartość, może jest zbyt wysoka

-  jaką masz moc ustawioną na pompie podłogowej,  to się ręcznie przestawia i jest opisane na pompie jaka moc na I-biegu, II-biegu, III-biegu

Opublikowano

Jeszcze doczytałem że masz jakiś termostat pokojowy,  może chodzi o sterownik pokojowy ?

Podnieś temp. zadaną w pomieszczeniu,  bo może być tak że to obniża  o jakieś wartości podłogówkę.

Warto by wejść w  menu dot.  obniżenia pokojówki i sprawdzić o ile stopni jest ustawione obniżenie na zaworze podłogi jeśli sterownik pokojowy zasygnalizuje dogrzanie pomieszczenia. Można ustawić na zero żeby nam póki co nie mieszało w ustawieniach i dogrzaniu domu.

Opublikowano

OOOO, to ja juz się pogubiłam :). "Ochrona powrotu na mieszaczu", - to nie mam pojęcia o czym mowa :(.

Nie mam pojęcia też O:" jaką masz moc ustawioną na pompie podłogowej,  to się ręcznie przestawia i jest opisane na pompie jaka moc na I-biegu, II-biegu, III-biegu". Te ustawienia chyba nie dotyczą sterownika przy piecu? Gdzie tego szukać?

Tak,mam termostat pokojowy.

I sprawdziłam w sterowniku pieca, że mam ustawienie - obniżenie temperatury od zadanej mieszacza o 3 stopnie. To mam zrobić na 0?

A moje ustawienia to:

Temp. pieca 50 stopni

moc nadmuchu 40

czas podawania praca 5 sek.

przerwa podawania praca 36 sek.

przerwa podawania nadzór 20 minut

CO 35 stopni

CWU 45 stopni

Jeśli zaś chodzi o o prace dmuchawy i podajnika w przerwie podawania nadzór, to z tego co już się zorientowałam, to nie mam ręcznego sterowania tych parametrów. Może to idzie z automatu w zalezności od ustawień przy pracy pieca.

Sprawdziłam to ręcznie :) podaje ok. 10 sekund, nadmuch nie wiem jaką ma moc - na oko też 40.

Opublikowano

OOOO, to ja juz się pogubiłam :). "Ochrona powrotu na mieszaczu", - to nie mam pojęcia o czym mowa :(.

Nie mam pojęcia też O:" jaką masz moc ustawioną na pompie podłogowej,  to się ręcznie przestawia i jest opisane na pompie jaka moc na I-biegu, II-biegu, III-biegu". Te ustawienia chyba nie dotyczą sterownika przy piecu? Gdzie tego szukać?

Tak,mam termostat pokojowy.

I sprawdziłam w sterowniku pieca, że mam ustawienie - obniżenie temperatury od zadanej mieszacza o 3 stopnie. To mam zrobić na 0?

A moje ustawienia to:

Temp. pieca 50 stopni

moc nadmuchu 40

czas podawania praca 5 sek.

przerwa podawania praca 36 sek.

przerwa podawania nadzór 20 minut

CO 35 stopni

CWU 45 stopni

Jeśli zaś chodzi o o prace dmuchawy i podajnika w przerwie podawania nadzór, to z tego co już się zorientowałam, to nie mam ręcznego sterowania tych parametrów. Może to idzie z automatu w zalezności od ustawień przy pracy pieca.

Sprawdziłam to ręcznie :) podaje ok. 10 sekund, nadmuch nie wiem jaką ma moc - na oko też 40.

Coś jest nie tak... bo u mnie idzie na podłogę 30*C i jest ciepła w dotyku gołą stopą, czy nawet w skarpetkach :D  a w domu 24*C.

Także nie ma mowy aby w tych warunkach pogodowych była konieczność podnoszenia temp. na podłodze aż do 36*C.

Bo ja miałem 28*C  i zmieniłem na 30*C i jest duża różnica.

Co dopiero 36*C. to chyba parzy w stopy :D

Może się ktoś wypowie bo ja nie jestem żadnym autorytetem w tej sprawie :D

ale na pewno sprawdziłbym:

-  czy jest ustawiona ochrona powrotu za mieszaczu ?  Jesli tak to można ją spróbować wyłączyć.

-  jaka jest ustawiona temp. załączania pomp CO  i jaka temp zadana CO?

-  czasami w opcjach zaworu podłogowego jest minimalna temp.  sprawdziłbym jeszcze tą wartość, może jest zbyt wysoka

-  jaką masz moc ustawioną na pompie podłogowej,  to się ręcznie przestawia i jest opisane na pompie jaka moc na I-biegu, II-biegu, III-biegu

Zrobiłam foty,czy to o tym pisałeś???

post-59961-0-10914400-1416578909_thumb.jpg

post-59961-0-95193400-1416578923_thumb.jpg

Opublikowano

Wydłuż przerwę do 52s lub wydłuż max.podtrzymanie do 120min.i napisz czy jest lepiej.

Du€@ zbita :/

O godzinie 12 wprowadziłem ustawienia wg Twojej sugestii i sytuacja ma się tak po 18 (niestety w ferworze walki najpierw posprzątałem a pózniej pomyślałem o zdjęciu):

- w popielniku mnóstwo niedopalkow 7273673bdeff4d31ce7932e9a65cc88e.jpg

- retorta po bokach miała nawet niezły popiół ale była wklesla w środku i ledwie się żarzylo.

Na pracy ręcznej usypalem stozek, puściłem wentylator zeby się zapaliło ładnie.

Wróciłem do przerwy podtrzymania 60 minut.

Podawanie 5 s

Przerwa 55

Wentylator 50%

Wydłużać ewentualnie przerwy czy zwiekszyć nadmuch?

Ogień na tych 50% wydaje się byc ładny żółty i dość huczy.

Opublikowano

wydłużaj przerwę

zrób 70 sek

sprawdzź ile pracuje nim zadaną osiągnie

Opublikowano

@Kalamcja

Nie chodzi mi o czas podawania i przerwy  pieca. Piec pomagali ci tu koledzy ustawić i na pewno jest dobrze skoro się pali i masz popiół ok. 

Bardziej właśnie takie niuanse, "co się gryzą"  np. to co znalazłaś co obniża temp. zadaną  o 3 stopnie jak dogrzejesz pomieszczenie.  

To może ci mieszać w ustawieniach bo ustawione masz 35*C  ale  odejmuje od tego 3*C i  masz 32*C.

Tak chodziło mi o moc na pompie podłogowej,  masz inny model pompy niż ja,   u mnie jest z boku regulacja I,  II,  III.

Wygląda ze zdjęcia że też masz 3 biegi regulacji mocy ale nie wiem jak u ciebie się ją reguluje.

Jeszcze poszukaj czy nie masz właczonej ochrony powrotu, bo to może ci też mieszać tak jak ja kiedyś miałem.

Trzeba na początku powyłączać wszystkie te bajery. Poznać co do czego i dopiero sobie pomału je wdrażać wedle uznania.

Opublikowano

O godzinie 12 wprowadziłem ustawienia wg Twojej sugestii i sytuacja ma się tak po 18 (niestety w ferworze walki najpierw posprzątałem a pózniej pomyślałem o zdjęciu):

- w popielniku mnóstwo niedopalkow 7273673bdeff4d31ce7932e9a65cc88e.jpg

- retorta po bokach miała nawet niezły popiół ale była wklesla w środku i ledwie się żarzylo.

Na pracy ręcznej usypalem stozek, puściłem wentylator zeby się zapaliło ładnie.

Wróciłem do przerwy podtrzymania 60 minut.

Podawanie 5 s

Przerwa 55

Wentylator 50%

Wydłużać ewentualnie przerwy czy zwiekszyć nadmuch?

Ogień na tych 50% wydaje się byc ładny żółty i dość huczy.

matko masz mała wytwórnie koksu :) - palenie za darmo : z popielnika dalej do zasobnika.... perpetum mobile - paliwo odnawialne.. to jest chyba jakiś groch typu 35

Opublikowano

matko masz mała wytwórnie koksu :) - palenie za darmo : z popielnika dalej do zasobnika.... perpetum mobile - paliwo odnawialne.. to jest chyba jakiś groch typu 35

Ty się smiejesz a ja przesiewam :-)
Opublikowano

no to git bo masz darmowy odnawialny opał... tylko się cieszyć. i pewnie bardzo kaloryczny, bo powyżej 30MJ... bo tam w popielniku masz sam koks

Robertokot - co Twoje wypowiedzi wnoszą do tego wątku? W czym chłopakowi pomogłeś?

Radlo, miałem przez krótki okres też tak bardzo kaloryczny opał, który tworzył ogromne koksy. Na szczęście kupiłem go bardzo mało, ale i tak nie mogłem dać razy, więc wysypałem i wsypałem groszek RETOPAL.

Sam nie mam dużego doświadczenia, ale mogę Ci powiedzieć, żebyś wydłużał przerwę w podawaniu. Ten koks musi poleżeć długo na palniku. Timon mi kiedyś pisał, że on zdąży jedynie odgazować lecz nie zdąży się spalić.

Jak już piec trochę się przestawi po zmianie ustawień, postaraj się policzyć ilość cykli podawania groszku. Chodzi też o to, żeby kocioł zbyt długo nie osiągał zadanej temp.

Powodzenia. Mam nadzieję, że Tobie pójdzie łatwiej z tym opałem. Ja się poddałem

Opublikowano

Robertokot trochę ironizuje

koks ma sporą wartość opałową tylko szkoda że trzeba go spalić wsypując ponownie

widzę po wielu wątkach na różnych forach że ten sezon jest pełen węgli koksujących

nie zazdroszczę 

mój ster na oficjalnym sofcie też się rozłożył- ja też mam koksujący opał. latem jak zaczynałem go sypać i chodził na minimum tylko do CWU było dobrze. potem zaczęły się schody. wtedy wrzuciłem sofcik testowy i wypala się elegancko. jednak mój soft chodzi według innego algorytmu niż standardowy PID i pewnie dlatego ten koks ogarnia

zasada przy takich węglach to długie czasy pomiędzy podaniami i niezbyt duży nadmuch w dwustanie. w automacie trzeba trochę powalczyć. dobrze przy takich węglach kupić coś słabego i mieszać 

Opublikowano

@Kalamcja

Tak chodziło mi o moc na pompie podłogowej,  masz inny model pompy niż ja,   u mnie jest z boku regulacja I,  II,  III.

Wygląda ze zdjęcia że też masz 3 biegi regulacji mocy ale nie wiem jak u ciebie się ją reguluje.

Jeszcze poszukaj czy nie masz właczonej ochrony powrotu, bo to może ci też mieszać tak jak ja kiedyś miałem.

Trzeba na początku powyłączać wszystkie te bajery. Poznać co do czego i dopiero sobie pomału je wdrażać wedle uznania.

Widzę na zdjęciu, że biegi pompy zmienia się dużym, płaskim wkrętakiem - obecnie jest ustawiony 3 bieg.

Opublikowano

- w popielniku mnóstwo niedopalkow

Dużo masz tego węgla jeszcze do spalenia ?

Może coś nie tak jest z kotłem i samo ustawianie nic nie da.

Opublikowano

Jestem przekonany że kolega który walczy z tymi ustawieniami powinien przede wszystkim wydłużyć czas przerwy podczas pracy do około 120s, przy tym palniku podawanie na 5 s i nadmuch 40-50%. Być może groszek wymaga dłuższego wygrzania na palniku.

Opublikowano

Widzę na zdjęciu, że biegi pompy zmienia się dużym, płaskim wkrętakiem - obecnie jest ustawiony 3 bieg.

Być może ale u mnie teźż jest taka śruba na płaski śrubokręt a ustawia się z boku pompy manualnie.

full-56633.jpg

Opublikowano

Dużo masz tego węgla jeszcze do spalenia ?

Może coś nie tak jest z kotłem i samo ustawianie nic nie da.

2 tony... Ale to chyba nie kwestia wegla.

Przy grzaniu samej wody nie było takich problemów.

Bede jeszcze walczył trochę z Wasza pomocą, a jeśli się poddam poproszę o pomoc na miejscu. Widzę ze nie masz do mnie bardzo daleko.

Opublikowano

Jestem przekonany że kolega który walczy z tymi ustawieniami powinien przede wszystkim wydłużyć czas przerwy podczas pracy do około 120s, przy tym palniku podawanie na 5 s i nadmuch 40-50%. Być może groszek wymaga dłuższego wygrzania na palniku.

Wydłużam sukcesywnie przerwę i obserwuje. Po nocy jak kocioł był głownie na podtrzymaniu nie jest źle.

Od 7 pracuje na przerwie 65, jak dalej będzie kupa bede wydluzal.

Opublikowano

Witam

Czy ktoś może podpowiedzieć jak dobrze wypalać twardy i kaloryczny ekogorszek. Bo mam ustawienia 6s /112s nadmuch na 45% przesłona połowa odkryta. Problem w tym że przy takich ustawieniach wypala się w miarę ale bardzo długo osiaga zadana temperaturę, płomien nie jest za duży. Wydawało mi się że mało jest "paliwa" ale jak zwiększyłem do 7 sek podawanie to za duzo podawał a zwiekszanie czasu przerwy nic nie wnosiło. Jak  nadmuch wpływa na wypalenie.

Opublikowano

Na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał,1:18,5 to b.dobra proporcja na obecne temperatury,sam chciałbym mieć takie(mam 1:10 na więcej nie mogę pozwolić, bo będzie za nisko żar).

Kocioł pracuje u Ciebie z dużą sprawnością i spalanie jest na pewno na niskim poziomie.

Nawet jak spadną temp.na zewnątrz niech pracuje cały czas w okolicach zadanej i będzie efektywnie.

Możesz sobie policzyć ile czasu pracuje podajnik na 1 h i obliczysz w miarę dokładnie spalanie.

Opublikowano

Ok, tylko że na piecu mam ustawione 56st i dochodzi do 51 (poniżej 50 mam ustawione wyłączenie pomp) - ale spada do 48 dopiero w tedy pompy się wyłączają. no i tak trzyma to 51 do godz.23 w tedy pompa od podłogówki się wyłącza i na noc do chodzi 56 na piecu. Potem rano o 5 podłogówka sie załączy i od tamtej pory znowu piec chodzi caly czas. Nie wiem czy przechodzi w tryb nadzoru (bo jestem w pracy) ale zakładam że nie po wracam koło 17 a na piecu 51...potem juz jest tylko gorzej bo zaczynają się kąpiele, grzejniki trochę odkrecam aby podgrzać w pokojach a tu piec nie ma czym grzać.........

Opublikowano

Ustaw 1:15

6s podawanie 90s przerwy

Kocioł popracuje kilkanaście h i jutro wieczorem będziesz wiedział,czy jest lepiej.

Musisz dać czas.

Jak będzie za mało ustawisz 1:12 i obserwacja przez następne kilkanaście h.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.