Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proponuję:

podawanie 5sek  co 25 minut.

nadmuch 15 sek  co 25 minut.

dmuchawa tyle % żeby się kopiec nie zapadał niżej niż na 1-2 cm poniżej płaszczyzny palnika.

Strasznie wysoką masz zadaną CO jak na takie warunki - u mnie 50 C to aż nadto co jest potrzebne.

Tak sobie myśle,  skoro miałem 1sek  i 5 min przerwy.  to  5sek  i 25 minut to są te same proporcje. 

Opublikowano

Wbrew pozorom to nie to samo, bo trzeba brać pod uwagę czas rozruchu podajnika który jest tym bardziej znaczący im krótsza jego praca - np.

przy podawaniu 1s czas rozruchu 0,3s to 30% cyklu podawania a przy 5s rozruch 0,3s to już tylko 6%, więc defacto zadając podawanie 1s podajesz przez 0,7s a zadając 5s podajesz przez 4,7s.

Nie znam oczywiście faktycznego czasu rozruchu w Twoim kotle ale znam jego wpływ.

Opublikowano

Ok,  tak zrobiłem jak poleciłeś,  i  zmniejszyłem też temp. zadaną CO na 60*C   bo  jest tak ciepło że można by w sumie wogóle wygasić na dwa dni. 

No ale palimy   :)   bo ma być niedługo zima znowu  

Opublikowano

Dodam jeszcze że obecnie testowałem   palenie  z  temp. zadaną CO   60,  65, 70*C    i  jeśli są zastosowane zawory 4D to wcale się to nie przekłada na większe zużycie paliwa.  Mniej więcej kształtuje się tak samo mimo że zadana CO to 70*C.

No chyba że coś źle mierze....

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Proszę o poradę, mam trochę inny problem...

Mój piec Defro Comfort Eco 20kW (dom nieocieplony z lat 70-siątych z wymienionymi oknami) pracuje teraz tylko na CO, na zewnątrz jest 17 stopni, ale w domu dziewczynom jest zimno, więc chciałem trochę zagrzać (pierwsze użycie tego pieca - całkiem nowy i częściowo wymieniona instalacja). Na piecu mam ustawione 60 st. na grzejniki 40, ale jak temperatura ta zostanie uzyskana i kocioł przechodzi w podtrzymanie temperatura w nim wzrasta do >85 st. i włącza się alarm i kocioł wychładza się podając ciepło na instalację. Mam instalację na zaworze 3drogowym bez ochrony temperatury powrotu i bez dodatkowej rurki ze zbiornika wyrównawczego do powrotu kotła. Używam ekogroszku Pieklorz 29GJ - co może być przyczyną tej sytuacji i jak z niej wybrnąć, zalecana min. temperatura na kotle to 55 stopni... 

Opublikowano

zbyt wysoka moc ustawiona i zostaje zapas na palniku który po wyłaczeniu grzania i tak oddaje ciepło i przegrzewa kocioł

wydłużyć przerwę podawania i obnizyć nadmuch celem zmniejszenia mocy 

podaj parametry to powiem co zmienić

Opublikowano

Mam następujące ustawienia pieca:

Tzadana C.O. - 60oC; Tzadana CWU - 50oC; Czas podajnika 8s; Przerwa podajnika: 72s; Siła nadmuchu: 26; Histereza kotła 3; histereza CWU 3; praca podtrzymania 5s; przerwa podtrzymania 30 min; praca wentylatora w podtrzymaniu: 7s; przerwa wentylatora w podtrzymaniu: 20 min.

Kocioł Defro comfort eko z sterownikiem K1v2.

... Acha, palę ekogroszkiem "Pieklorz" z KWK Bobrek o parametrach: Granulacja 5-25 mm; Kaloryczność Qir >29 MJ/kg; Popiół Ar 3,96 %; Siarka Str poniżej 0,4%

Opublikowano

spróbowałbym od wydłużenia przerwy do 80sek i obniżenia nadmuchu o 2 oczka na początek, potem ewentualnie kolejna korekta nadmuchu w dół jak będzie spiekać

potem zostawiasz na kilka godzin i obserwujesz

jeśli nadal będzie przeciagał mocno w górę wydłuż o kolejne sekundy np o 4 i ponownie dopasuj nadmuch

przy mocnym węglu (przynajmniej na papierze) nawet niska moc przy znikomym jej odbiorze może powodować przegrzewanie 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja dziś przepaliłem troche z ciekawości  piec węglem, bo przez okres letni paliłem drewnem. 

Właczyłem na tryb letni z opcją podgrzewania podłogi.

51d22e68f4b8a1afmed.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam forumowiczów. Proszę o pomoc w recznym ustawieniu mojego pieca. Mój pięć to heitz eko 2 powierzchnia domu to 140m, ekogroszek 27kj i więcej. Spróbowałem sam ustawić wg opisów z tego forum i finał był taki ze wyskoczył komunikat o zbyt wysokiej temperaturze podajnika, a jak otworzyłem drzwiczki to było bardzo dużo dymu i na ściankach pieca osadzil się czarna sadza. Proszę o pomoc bo już noce zimne i alarm budzi. Dziękuję. jak ustawić zadane kw dla takiej powierzchni domu?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

na twoim miejscu zasypał bym go na max - w mojej instrukcji widnieje informacja że poziom węgla w podejniku nie powinien być mniejszy niż 50cm - wówczas zredukujesz przepływ powietrza podajnikiem, sprawdź uszczelnienie pokrywy podajnika.

Rozważył bym również częste przedmuchy w podtrzymaniu - praca dmuchawy powinna schłodzić rurę ślimaka a ruch wega wypchnąć żar do kotła.

Opublikowano

No, z tymi częstymi przedmuchami bym polemizował - częste przedmuchy nie zdążą schłodzić rury podajnika, za to podsycą żar na retorcie, który się jeszcze bardziej rozgrzeje...

Tak że raczej proponowałbym zejść z mocą, aby jak najrzadziej wchodził w podtrzymanie lub nawet odkręcić gdzieś kaloryfery, żeby sztucznie zwiększyć zapotrzebowanie na ciepło (znowu po to, aby zminimalizować podtrzymanie).

Opublikowano

swego czasu jak zaczynałem testy Cobry bawiłem się w częste przedmuchy i próby z prowadeniem kotła w ciągłym podtrzymaniu

efekt był zawsze ten sam - częste przedmuchy to wyższa temperatura złoża i rury podajnika często aż do poziomu alarmowego i przesypania żaru do popielnika. dodatkowo przedmuchy to syf w kotle bo są zbyt krótkie aby dostarczyć odpowiednią ilość tlenu do poprawnego spalenia tego co na palniku. aby temperatura podajnika zaczęła spadać po podtrzymaniu potrzeba przynajmniej kilku minut ciągłęgo nadmuchu, 10-20 sekundowy przedmuch nic nie schłodzi.

zgadzam się więc z kolegą balbulus, niższa moc aby kocioł nie wchodził lub wchodził na bardzo krótko w podtrzymanie i jak najrzadziej w tym stanie dmuchać

żar nie zgaśnie jeśli dmuchniemy co 20-30 minut więc nie ma się czego obawiać

Opublikowano

Pokrywę zasobnika bardzo łatwo uszczelnić podkładając coś pod zaczep żeby bardziej dociągnął na uszczelce.  Sam tak zrobiłem to jeden słabiej trzymał.  

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Obecnie mam ustawiony piec

podawanie 5s ( fabryczne )

przerwa 30s ( fabryczne 15 )

podtrzymanie 40 minut ( fabryczne 30 )

przesłona na dmuchawie prawie całkowicie zamknięta

moc dmuchawy 95 ( fabryczne ustawienie 100 )

Piec szybko łapie temperaturę i nagrzewa pomieszczenie domowe. Po nagrzaniu pomieszczeń temperatura na piecu jeszcze rośnie do 75-80 stopni, po kilku minutach jednak spada do 60-63. Na powrocie też rośnie po dogrzaniu pomieszczeń do 60-65 i tak samo po kilku minutach spada do 40-43. Po 40 minutach sytuacja się powtarza. Na dobę wypala obecnie 16-18 kg eko groszku.  Pompka CO jest ustawiona na 40. Czy coś muszę podregulować? Chyba jest za duża moc ustawiona skoro tak mocno temperatura po dogrzaniu domu wzrasta na piecu?

Opublikowano

możesz wydłużyć przerwę podawania na poczatek o 5 sek 

jak się pojawią spieki to obniżysz do tego nadmuch delikatnie

Opublikowano

Zgodnie z Twoją sugestią przestawiłem przerwę podawania o 5s. Mam tylko jeszcze 1 pytanko. Czy jest jakaś reguła na ustawienie siły nadmuchu i uchylenia przesłony, czy zostaje tylko metoda prób i błędów? Chodzi mi o powiązanie tych 2 parametrów.

Opublikowano

każdy wentylator ma inną charakterystykę i nie można podac sprawdzonej metody uniwersalnej

możesz wybrać 1 parametr i nim regulować

1- ustawiasz stały czas i przerwę podawania i regulujesz tylko nadmuchem

2 ustawiasz stały czas podawania i nadmuch i regulujesz tylko przerwą podawania

3 ustawiasz stały nadmuch i przerwę podawania i regulujesz czasem podawania (tu jest najgorzej bo skoki sa największe i trudno się wstrzelić)

Opublikowano

Musiałem wrócić do przerwy 30 ponieważ na 35 robił się krater. Zastanawiam się tylko teraz czy nie zmniejszyć siły dmuchawy na np 80? Zobaczę jeszcze jaka będzie temperatura spalin. Czytałem na tym forum, że jak będzie +- 180 stopni to trzeba zmniejszyć siłę dmuchawy?  Przesłonę otworzyłem na 2 - 2,5 cm. Szyber na 70-75% był  i jest zamknięty.

Opublikowano

mogłeś nie wracać z przerwą tylko obniżyć nadmuch

Opublikowano

Wyczyściłem rano dokładnie piec i dziś mam dzień testów. Niestety mimo, że w instrukcji sterownika jest podane, że można sprawdzić temperaturę spalin to w sterowniku na piecu okazuje się, że nie można.

Opublikowano

Sorki, że post  pod postem, ale nie miałem innego wyjścia.

Mianowicie mam taki dylemat. Jak już pisałem w domu mam sterownik bezprzewodowy i za jego pomocą ustawioną w domu temperaturę na 22. Z nocy temperatura wynosiła 20,8 stopnia. Od rana , od godziny 8 piec zaczął grzać na dom. Do godziny 12 nie mógł dobić do wspomnianych 22 stopni. Czy może mieć na to wpływ za nisko ustawiona krzywa? Temperatura na dworzu w tym czasie to + 2-3 stopnie. Przerwa ustawiona na 32, nadmuch na 95.

Opublikowano

może tak być- moc układu jest zależna od temperatury wody w nim płynącej 

możliwe że przy obecnej temperaturze zewnętrznej aby pokryć straty ciepła musisz puścić w układ cieplejszą wodę by podnieść jego moc

przestaw krzywą 

Opublikowano

Przestawiłem krzywą o poziom wyżej. Tylko teraz tak. Jak już dobije do tych 22 stopni to wtedy na powrocie jest przez jakiś czas ponad 55, a na piecu 70-75 ( tak jak pisałem wcześniej, przez jakiś czas jeszcze wzrasta po dobiciu ). Czy jak przestawiłem krzywą na poziom wyżej to nie pogorszy jeszcze sytuacji tzn czy temperatury nie będą jeszcze wyższe?

Co właściwie daje ta krzywa? Mógłbyś mi, laikowi wytłumaczyć tak chłopskimi słowami?

Tylko że jak zmieniłem krzywą, to pewnie siłą rzeczy będę musiał zmienić przerwę i nadmuch?

Opublikowano

krzywa to jedno a moc ustawiona to co innego

krzywa odpowiada za temperaturę na kotle w zależności od temperatury zewnętrznej,  a moc za szybkość jej osiągania i ewentualne przegrzewanie kotła w podtrzymaniu

zbyt wysoka krzywa przegrzeje Ci mieszkanie  a zbyt wysoka moc przegrzeje kociol niezależnie od ustawionej krzywej

wydłuż zatem przerwę podawania i odpowiednio dopasuj niższy nadmuch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.