Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jeszcze zapytam o 1 bo teraz zmniejszyłem dmuchawe na20% to płomien jak by sie poprawił otacza defrektor ale nie ma tego sciwstu podmuchu ciepłego powietrza ku gorze to jak zostawic tak czy zwiekszyc zeby był swist? A tak to mam 2 opcje dmuchawy na sterowniku predkosc z jaka ma sie obracac i klapke przy dmuchawie ktora moge regulowac dopływ tlenu to jak zmniejszyc tlen czy zwiekszyc? Ale jak miałem te 65stopni i chciałem zwiekszyc eksperymentalnie do 70% to powinno leciec w gore a nie gwałtownie w doł to chyba dmuchaa była za mocno ustawiona?

Opublikowano

skoro na to radą jest zmniejszanie nadmuchu to zmniejszaj.

Vlad wyraźnie napisał- mała moc aby kocioł pracował długo maksymalnie a jeśli to możliwe to prawie nie był w podtrzymaniu.

podałem Ci czasy podawania i przerwy, sprawdź ile czasu na nich kocioł dociąga do zadanej. jeśli pół godziny to wydłuż przerwę żeby miał mniejszą moc i dogrzewał dłużej- dużo dłużej. i jak wydłużasz przerwę to zmniejszaj moc nadmuchu. jeśli korekta siły nadmuchuna sterowniku spowoduje zbyt dużą zmianę to tylko przymknij mocniej klapkę

Opublikowano

czyli zmiany ida w dobrym kierunku- koryguj dalej i obserwuj.

Opublikowano (edytowane)

E nic z tego nie bedzie wegiel do wymiany. Sprzedam to reszte znajomemu on ma zwykły piec to jak naładuje łopata na ruszt to to spali a ja wezne cos innego bo to sensu nie mam jak przestygnie palenisko to koniec robi sie twarda nie palca skoruka jak temp. zacznie spadac to zanim ja dzwignie to długo mija te bryły przesypuje i wszystko na nowo a ze moc nadmuchu zmniejszyłem to nawet nie umie dogrzac do 50 stopni i piec piszczy;/ Zobacze na iinym weglu i bd pisał. Ten wegiel jakis podejrzany jest musi miec duzo siarki w sobie bo np jak dmuchawa pracuje a ja otworze podajnik to zaczyna robic sie mgła siarkowa;/ Dzieki wam panowie za porady :)

Edytowane przez krystian899
Opublikowano

Witam.

Miałem podobny problem przez dwie kolejne zimy aż w końcu zeszłej udało mi sie ustawić. Również pisałem na tym forum. Nie wiem czy masz piec z podajnikiem slimakowym czy z tłokowym. Ja mam z tłokowym i wysrtarczyło przekręcic śrubę aby tłok za jednym razem podawał większą ilość węgla. Poonieważ wcześniej podawał za mało piec miał problem z osiągnięciem temp. zadanej , a jak ją osiągnął to szybko spadała i grzejniki były prawie cały czas chłodne. Ja nie znam sie dobrze na piecach ale opisane przez Ciebie objawy sa identyczne jak u mnie, a u mnie problem rozwiązało większe podanie węgla. Może popróbuj w ten sposób nie sterownikiem tylko właśnie przez jakieś przestawienia mechaniczne i mam nadzieję, że szybko rozwiążesz problem bo sam przechodziłem i wiem jakie to uciążliwe. Powodzenia.

Opublikowano

Mam podajnik slimakowy ale to nie to bo jak właczy sie podajnik to fajnie podaje temp. tez juz trzyma udało mi sie fajnie ustawic na zaworku 4d tak wszystko jest ok tylko ten wegiel dupiaty sie spieka i niedopala czekam az wypali cały podajnik i wsypie cos innego.

Opublikowano (edytowane)

Panowie kupiłem worek nowego grochu dałem łopatka na palinik garstke tego nowego właczyłem dmuchawe(na50%) i szok po 10sek duzy ogien jakiego w tym piecu jeszcze nie widziałem temp zaraz zaczeła rosnąc w mgnieniu oka 0 spiekow fajnie to sie wypaliło. Dla porównania wyciągłem łopatke starego grochu z podajnika i tez szok ogien tez duzy temperatura w gore :blink: fajnie sie spalił 0 spiekow? Czyli dobry ten wegiel mam tylko pytanie dlaczego jak dam łopatka to fajny jest ogien i fajnie spala a jak podaje podajnik to sa spieki i problem z temperatura? Wychodzi na to ze cos z podajnikiem? Ale za mało nie podaje bo jak sie włczy to gorka roznie w oczach co to ma byc?

Edytowane przez krystian899