Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w swoim projekcie zastosowałem połączenie instalacji ogrzewania podłogowego(parter) i grzejnikowego ( poddasze).

Z kotła woda zasila (70C) w pierwszej kolejności instalacje grzejnikową, powrót z grzejników (55C) zasila ogrzewanie podłogowe- w celu obnizenia temp do 45C słuzy układ pompowo mieszający. Jeżeli temeratura powrótu z ogrzewania podłogowego jest zbyt niska zawór 4-drożny miesza wode z powrotu grzejników i powrotu podłogówki i w ten sposób następuje regulacja temperatury zasilającej podłogówke, Jesli temeratura jest stabilna z rozdzielacza powrotnego z podłgówki zawór 4drożny kieruje spowrotem wode do rozdzielacza zasilającego. Moje pytanie brzmi co nalezy zrobić w momencie gdy odetniemy ogrzewanie grzejnikowe? jakie nalezy zastosować zawory aby przekierować wode zasilającą z kotła na zawór 4drogowy? czy jest jakaś mozliwośc automatycznego przekierowania wody z kotła w momencie odcięcia lub częściowego odcięcia grzejników? Jest to projekt do mojej pracy mgr, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie także prosze o podstawową i najprostszą odpowiedź która będzie sprawna i łatwa do zrozumienia dla mnie. Załaczam schemat instalacji

dziękuje i pozdrawiam

post-41978-0-33865300-1341406952_thumb.jpg

Opublikowano

Witam,

Ta koncepcja ogólna wygląda tak, jakbyś sam to wszystko wymyślił (łącznie z całą teorią ogrzewania).

Generalnie robi się to całkiem inaczej.

Proponuję przejrzeć kilka schematów z podłogówką i grzejnikami i na tym się oprzeć robiąc wszystko od początku.

Na pracę magisterską Twoje rozwiązanie średnio się nadaje, raczej na pracę doktorską [ze względu na innowacje ;)]

Zawór 4D w tej konfiguracji (doktorskiej) raczej wogóle nie zadziała.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuje, w miedzyczasie zdecydowałem się na prostsze rozwiązanie z zestawem pompowo mieszającym, mianowicie na rysunku zastosowałem 2 osobne obiegi jeden na grzejniki drugi na podłogówke. Mam nadzieje że na prace mgr się to nadaje :) ?

pozdrawiam

post-41978-0-77855800-1341418533_thumb.png

Opublikowano

Dziękuje, w miedzyczasie zdecydowałem się na prostsze rozwiązanie z zestawem pompowo mieszającym, mianowicie na rysunku zastosowałem 2 osobne obiegi jeden na grzejniki drugi na podłogówke. Mam nadzieje że na prace mgr się to nadaje :) ?

No cóż, jeszcze parę prób i wyjdzie z tego standardowy schemat dla takich urządzeń, który można po prostu skopiować z jakiejkolwiek instrukcji np. do zaworu mieszającego.

4D nadal źle podpięty, jak dasz jako pracę to dostaniesz pałę ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

Magisterium za "rozpracowanie" tak prostego schematu? To vernal chyba już dawno prof.dr hab.. Czyli na promotora się nada... :D

Kolega student musi przybliżyć nieco o co mu konkretnie chodzi, bo nie do końca łapie w czym rzecz....

Edytowane przez kiminero