cadizz Opublikowano 4 Lipca 2012 #1 Opublikowano 4 Lipca 2012 w swoim projekcie zastosowałem połączenie instalacji ogrzewania podłogowego(parter) i grzejnikowego ( poddasze). Z kotła woda zasila (70C) w pierwszej kolejności instalacje grzejnikową, powrót z grzejników (55C) zasila ogrzewanie podłogowe- w celu obnizenia temp do 45C słuzy układ pompowo mieszający. Jeżeli temeratura powrótu z ogrzewania podłogowego jest zbyt niska zawór 4-drożny miesza wode z powrotu grzejników i powrotu podłogówki i w ten sposób następuje regulacja temperatury zasilającej podłogówke, Jesli temeratura jest stabilna z rozdzielacza powrotnego z podłgówki zawór 4drożny kieruje spowrotem wode do rozdzielacza zasilającego. Moje pytanie brzmi co nalezy zrobić w momencie gdy odetniemy ogrzewanie grzejnikowe? jakie nalezy zastosować zawory aby przekierować wode zasilającą z kotła na zawór 4drogowy? czy jest jakaś mozliwośc automatycznego przekierowania wody z kotła w momencie odcięcia lub częściowego odcięcia grzejników? Jest to projekt do mojej pracy mgr, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie także prosze o podstawową i najprostszą odpowiedź która będzie sprawna i łatwa do zrozumienia dla mnie. Załaczam schemat instalacji dziękuje i pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 4 Lipca 2012 #2 Opublikowano 4 Lipca 2012 Witam, Ta koncepcja ogólna wygląda tak, jakbyś sam to wszystko wymyślił (łącznie z całą teorią ogrzewania). Generalnie robi się to całkiem inaczej. Proponuję przejrzeć kilka schematów z podłogówką i grzejnikami i na tym się oprzeć robiąc wszystko od początku. Na pracę magisterską Twoje rozwiązanie średnio się nadaje, raczej na pracę doktorską [ze względu na innowacje ;)] Zawór 4D w tej konfiguracji (doktorskiej) raczej wogóle nie zadziała. Pozdrawiam. Cytuj
cadizz Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor #3 Opublikowano 4 Lipca 2012 Dziękuje, w miedzyczasie zdecydowałem się na prostsze rozwiązanie z zestawem pompowo mieszającym, mianowicie na rysunku zastosowałem 2 osobne obiegi jeden na grzejniki drugi na podłogówke. Mam nadzieje że na prace mgr się to nadaje :) ? pozdrawiam Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 4 Lipca 2012 #4 Opublikowano 4 Lipca 2012 Zawór 4D zbędny, zastosuj 3D. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Lipca 2012 #5 Opublikowano 4 Lipca 2012 A gdzie pompa Co, na grawitacji wątpię żeby działało. Cytuj
vernal Opublikowano 4 Lipca 2012 #6 Opublikowano 4 Lipca 2012 Dziękuje, w miedzyczasie zdecydowałem się na prostsze rozwiązanie z zestawem pompowo mieszającym, mianowicie na rysunku zastosowałem 2 osobne obiegi jeden na grzejniki drugi na podłogówke. Mam nadzieje że na prace mgr się to nadaje :) ? No cóż, jeszcze parę prób i wyjdzie z tego standardowy schemat dla takich urządzeń, który można po prostu skopiować z jakiejkolwiek instrukcji np. do zaworu mieszającego. 4D nadal źle podpięty, jak dasz jako pracę to dostaniesz pałę ;) Pozdrawiam. Cytuj
sambor Opublikowano 4 Lipca 2012 #7 Opublikowano 4 Lipca 2012 . 4D nadal źle podpięty, jak dasz jako pracę to dostaniesz pałę ;) Pozdrawiam. Ale są wakacje i upały 35C - to może przymulić :D Pozdr. Cytuj
kiminero Opublikowano 4 Lipca 2012 #8 Opublikowano 4 Lipca 2012 (edytowane) Magisterium za "rozpracowanie" tak prostego schematu? To vernal chyba już dawno prof.dr hab.. Czyli na promotora się nada... :D Kolega student musi przybliżyć nieco o co mu konkretnie chodzi, bo nie do końca łapie w czym rzecz.... Edytowane 4 Lipca 2012 przez kiminero Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi