Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie tego typu.

Otóż producent pompy c.o. podaje określony sposób podłączenia elektrycznego (L, N, Uz). W moim przypadku mam pompkę uruchamianą dorywczo bezpośrednim włączeniem w gniazdko (instalacja może pracować z pompką lub bez).

Rzecz jednak w tym, że gniazdko nie ma uziemienia i można wtyczkę wkładać na różne sposoby. I teraz pytanie - czy włożenie wtyczki do gniazda w złej pozycji (np. L pompy połączy się z N gniazdka) spowoduje ruch wirnika w odwrotnym kierunku czy po prostu uszkodzenie silnika pompy?

Opublikowano (edytowane)

,,,, I teraz pytanie - czy włożenie wtyczki do gniazda w złej pozycji (np. L pompy połączy się z N gniazdka) spowoduje ruch wirnika w odwrotnym kierunku czy po prostu uszkodzenie silnika pompy?

Nie nastąpi odwrotny ruch wirnika, a także nie nastąpi uszkodzenie silnika pompy.

Natomiast urządzenia elektryczne posiadające I klasę ochronności muszą być prawidłowo podłączone do zacisków ochronnych połączonych z przewodami PE, PEN lub uziemieniem.

Andrzej

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Nie nastąpi odwrotny ruch wirnika, a także nie nastąpi uszkodzenie silnika pompy.

Czy aby na pewno? Znalazłem coś takiego:

"Kolory przewodów zasilających pompę :

żółto-zielony - przewód ochronny PE (obudowa pompy)

niebieski - N (zasilanie pompy)

brązowy - L (zasilanie pompy)

UWAGA nieprawidłowe podłączenie przewodów może spowodować uszkodzenie sterownika lub pompy c. o."

Źródło: http://www.diko-tech.pl/MR01.pdf

Natomiast urządzenia elektryczne posiadające I klasę ochronności muszą być prawidłowo podłączone do zacisków ochronnych połączonych z przewodami PE, PEN lub uziemieniem.

Gniazdko z uziemieniem zostanie zamontowane. Tak wyszło, że kocioł został przeniesiony w inne miejsce i bliżej teraz pompie do gniazdka bez bolca.

Opublikowano

To co zacytowałeś to jest prawidłowe podłączenie. I tak powinno się montować, według oznaczeń i kolorów.

Natomiast zamienienie przewodu N - przewód neutralny z L - przewód fazowy na zaciskach w pompie, nie spowoduje efektów o które pytałeś.

Opublikowano

Czy aby na pewno? Znalazłem coś takiego:

"Kolory przewodów zasilających pompę :

żółto-zielony - przewód ochronny PE (obudowa pompy)

niebieski - N (zasilanie pompy)

brązowy - L (zasilanie pompy)

UWAGA nieprawidłowe podłączenie przewodów może spowodować uszkodzenie sterownika lub pompy c. o."

Źródło: http://www.diko-tech.pl/MR01.pdf

Gniazdko z uziemieniem zostanie zamontowane. Tak wyszło, że kocioł został przeniesiony w inne miejsce i bliżej teraz pompie do gniazdka bez bolca.

Witam

Kierunek obrotów pompy 1 faz jest określany konstrukcyjnie przez połączenie uzwojeń i kondensatora rozruchowego wewnątrz pompy.

Normalny użytkownik nie może zmienić kierunku obrotów, chyba , że pozmienia podłączenia wewnątrz pompy.

Normalna zamiana zacisku L i N nic nie szkodzi dla pompy i jej kierunku obrotów.

Kłopotliwa jest pomyłka żyły PE i N - przy zabezpieczeniu różnicowoprądowym - wyłącza różnicówkę.

Niedopuszczalne jest podłączenie L zamiast PE - na masie ( obudowie) pompy pojawia się napięcie fazowe - grozi porażeniem.

Wzmianka o nieprawidłowym podłączeniu uszkadzającym sterownik to głównie ten ostatni przypadek podłączenia,

ew niektóre sterowniki nie są izolowane galwanicznie od odbiorników i np podają tyko fazę a zero jest wspólne, odwrotne połączenie może zniszczyć układ przełączający.

Przy współpracy pompy lub siłownika należy zawsze przestrzegać zaleceń producenta urządzenia.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki Wam za rozjaśnienie sprawy.

Z tego wynika, że z pompą jak z lodówką - źle podłączy się zero i uziemienie i można mieć prąd na obudowie.

Dopytam się jeszcze tylko, czy zamiana L z N nie będzie miała w ogóle żadnego wpływu na pracę pompy (tj. w takiej czy innej pozycji będzie działać), czy po prostu się nie uruchomi w konfiguracji odwrotnej?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Wam koledzy za odpowiedzi. Zawsze z wiedzą do przodu.

Korzystając z chwili wolnego czasu zamontowałem gniazdko z uziemieniem (faza w lewym otworze przy bolcu PE na górze), wykombinowałem też przejściówki i dodałem sterownik. Teraz mogę - w zależności od potrzeb - pompę załączać za pośrednictwem sterownika, jak i bezpośrednio przez gniazdko. Przy okazji przydał się śrubokręt-próbnik i teraz L pompy w pełni zgadza się zarówno z L sterownika, jak i L nowego gniazdka.

Na odwrót (tj. L z N) też działało, przynajmniej w gniazdku. W sterowniku już nie próbowałem. Choć ma bezpiecznik topikowy, wolę nie ryzykować.

Pozdrawiam.

Edytowane przez WojtB
Opublikowano

Na odwrót (tj. L z N) też działało, przynajmniej w gniazdku. W sterowniku już nie próbowałem. Choć ma bezpiecznik topikowy, wolę nie ryzykować.

Tylko uważaj na przedłużacze. Mój sąsiad taki sobie sam zrobił i połączył w nim zero z uziemieniem. Działał cacy. Jednak jak przełączył do innego gniazdka, to urządzenie zaczęło kopać.

Co miał zrobić - założył rękawice i pracował dalej.

Ostrzegał mnie, że oprócz próbnika warto mieć przygotowane grube rękawice, żeby do sklepu w ostatniej chwili nie jeździć.

Opublikowano

Tylko uważaj na przedłużacze. Mój sąsiad taki sobie sam zrobił i połączył w nim zero z uziemieniem. Działał cacy. Jednak jak przełączył do innego gniazdka, to urządzenie zaczęło kopać.

Ma się rozumieć. Dla pewności sprawdzałem każdą przejściówkę/przedłużkę, w ostateczności jeszcze na przyłączach elektrycznych pompy, żeby mieć pewność, jakim przewodem gniazdko i sterownik podają fazę. W tej konfiguracji, co teraz mam - bez względu na to czy gniazdko czy sterownik - faza zawsze dociera do L pompy.

PS. PE z N na pewno nie mam w żadnym odcinku połączone. Pompy i sterownika nie mam teraz możliwości podłączyć do innego gniazdka, bo są za daleko.