melman147 Opublikowano 11 Marca 2012 #1 Opublikowano 11 Marca 2012 Witam serdecznie. Wszystko wskazuje na to że w najbliższym czasie będe w posiadaniu mikro kawalerki 16m, mały pokoik, łazienka i psełdo kuchnia w wejściu, mieszkanie znajduję sie na parterze w 2 piętrowym bloku, jest do całkowitego remontu i nie posiada żadnego ogrzewania. Cena tej klitki jest bardzo atrakcyjna a mogę się wycofać. I chciałbym się poradzić, czy da się założyć do tak małego lokalu ogrzewanie CO (myślałem o piecu 2-funkcyjnym w łazięce), jeśli nie to jakie, ile to kosztuje i jaki będzie koszt miesięczny w okresie zimowym? Z góry dziękuje wszystkim za pomoc to dla mnie bardzo warzne. Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Marca 2012 #2 Opublikowano 11 Marca 2012 daj sobie spokój z gazem dla tak małego mieszkania ,proponuje ogrzewanie urzadzeniem co sie nazywa pompa ciepła w najprostrzym wydaniu czyli inwerter 2szt jesli np masz balkonik jesli nie to jest problem z umiejscowieniem jednostki zewnetrznej co do grzania wody to jesli na jedna osobę to mały sasobnik 40l na prąd i tyle jak na wiecej to trzeba przeliczyć Cytuj
melman147 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2012 Nie ma tam balkonu to parter. Jaki koszt takiego cacka jak się to montuje ? Cytuj
kiminero Opublikowano 11 Marca 2012 #4 Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Witam. Pomyśl o akumulacyjnym piecu elektrycznym. Do kotła gazowego potrzebujesz kanału do odprowadzania spalin no i oczywiście źródła zasilania w gaz. W wentylację się nie wepniesz, bo piętra wyżej wytrujesz. Swoją drogą jak to było wcześniej ogrzewane? Jakoś musiało być. Edytowane 11 Marca 2012 przez kiminero Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Marca 2012 #5 Opublikowano 11 Marca 2012 Montuje sie tak jak klimatyzator jedna jednostka zewnetrzna i np dwie jednostki wewnetrzne ,urzadzenie moze grzac od16do 30st wewnatrz przy temp zewnetrznej do -25st koszt eksploatacyjny bede ok 15-30% niższe niż gaz (w zalezności od taryfy gazowej) a koszt montażu to przedział od 4-5tys brutto chyba ze jakies utrudnienia to max 6tys tylko jedno czy można na tym budynku na zenatrz montowac takie jednoski Cytuj
melman147 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor #6 Opublikowano 11 Marca 2012 http://allegro.pl/grzejnik-akumulacyjny-piec-1300-watt-lcd-10-lat-i2174155717.html Co myślicie o tym czy zdało by to egzamin a może ma ktoś pojęcie jaki był by koszt ogrzewania tym cudem ? Cytuj
automatyk Opublikowano 11 Marca 2012 #7 Opublikowano 11 Marca 2012 Nie jestem pewnien czy da sie oszacowac koszt ogrzewania tymi grzejnikami ale jedno da się oszacowac że ogrzewanie bezpośrednie jest droższe min 2 razy od grzewania urządzeniem ktore podałem wcześniej a szacując z ogromnymi widełkami za prąd przy grzejnikach moze być ok 300-500zł na miesiąc zimą i reasumując nie da się oszacowac zuzycia Cytuj
piotr3 Opublikowano 11 Marca 2012 #8 Opublikowano 11 Marca 2012 Akumulacja w 30kg to raczej żadna akumulacja, rozpatrując to pod kątem licznika dwutaryfowego. Zważywszy, że 1300W jest w stanie to naładować w 10 minut. To tak odnośnie tego cuda techniki z linku do all... Cytuj
melman147 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor #9 Opublikowano 11 Marca 2012 Co do tego akumulacyjnego to też jakoś mnie to nie przekonywało ale co myślicie o tym www.najtanszeogrzewanie.pl/ To wygląda ciekawie ja jeszcze się nie spodkałem z takim rozwiązaniem a wy ? Cytuj
melman147 Opublikowano 11 Marca 2012 Autor #10 Opublikowano 11 Marca 2012 Czy może to tylko kolejny bajer ktury tylko ładnie wygląda ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi