Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem nowy i potrzebuję porady jaki kocioł kupić do domu 90 m2 nowo wybudowanego , styropian 20 cm plus bojler 120l

dla mnie najważniejsze żeby był dobry w czyszczeniu (a nie jakieś zakamarki do których i tak nie do się dostać) , cena do 4 tyś no żeby był dość solidny i przystosowany do systemów z układam zamkniętym bo taki mam .

Nie jest dla mnie istotne czy będzie to kocioł górnego czy dolnego spalania ważne żeby miał jak najdłuższą stałopalność na jednym zasypie,

a palić w nim bym chciał orzechem i groszkiem ale nie tym eco tylko takim większym normalnym.

Z góry Dziękuje za odp.

Opublikowano

Witaj, do układu zamkniętego powinieneś mieć jakiś zbiornik akumulacyjny, co podnosi koszt o jakieś 2000 zł, większość kotłow jest przystosowana do systemu otwartego zgodnie z przepisami. Do nich nie musisz mieć żadnych wężownic czy zbiorników duzych, do zamkniętego tak. Bo będzie bum jak się przegrzeje. Kocioł na ten metraż 12 kW będzie z zapasem, ja posiadam model SAS NWT i sobie chwalę, duże wyczystki, także na czopuchu, stalopalność na zasypie w mrozy ok. 14 godzin, tak jak teraz gdy jest ok. 0 jest dłuższa o kilka godzin. pale orzechem I i odrobina miału jak sie załapie to też się spali. Z tym kotłem plus zawór mieszający, pompy c.w.u. i c.o., zawory róznicowe, zwrotne i inne pierdółki powinieneś się zmieścić w 5000 zł.

Opublikowano

Witaj, do układu zamkniętego powinieneś mieć jakiś zbiornik akumulacyjny,

Dlaczego w układzie zamkniętym ma być zbiornik akumulacyjny?

Skąd takie wnioski? Czym poparte?

pozdrawiam

jameess

Opublikowano

mam zbiornik wyrównawczy chyba tak to się nazywa takie czerwone coś heh

a tego SASA NWT można zamontować do systemu zamkniętego producent nie robi problemów ????

jak z czyszczeniem ????? jaki masz sterownik ?????

Opublikowano (edytowane)

a co powiecie o HEIZTECHNIK Q PLUS ?????

albo DEFRO OPTIMA KOMFORT nowa linia ?????

albo DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS nowa linia ?????

Edytowane przez arczi001
Opublikowano

Bufor podpowiada zdrowy rozsądek. Wężownica spowoduje straty w razie potrzeby uzycia, energia z bufora może być odzyskana. SASa mam w układzie otwartym, co do montażu w zamkniętym napisz do producenta, albo zadzwoń - mają dobry serwis i infolinię. Czyści się go dobrze, wygodnie. Sterownik ST - 32, sprzed modernizacji więc mój nieco rózni się wizualnie od obecnie produkowanych. O Defro jest kilka wątków, zajrzyj i poczytaj. Heiztechnik - nie znam.

PS: jeśli postawisz jeden znak "?" na końcu zdania, też zrozumiem, że to pytanie.

Opublikowano

@mlodzieniec

Coś ty kręcisz, albo mylisz pojęcia, bo nadal nie odpowiedziałeś na pytanie ;)

Opublikowano

coś tam już przeczytałem na temat SASów ale kurde nie ma u mnie w okolicy ani dystrybutora ani sklepu w którym były by sprzedawane te kotły a tak z netu z allegro to nie wiem

Opublikowano

a co powiecie o HEIZTECHNIK Q PLUS ?????

albo DEFRO OPTIMA KOMFORT nowa linia ?????

albo DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS nowa linia ?????

Zarówno Heiztechnik (Q PLUS, Q HIT, Q HIT PLUS), jak i Defro Plus mogą pracować w układzie zamkniętym, z tym że w tym drugim przypadku musisz zamówić wersję przystosowaną do niego (z wężownicą). Z Heiztechnikiem jest podobnie, z tym że nie musisz zamawiać do niego drogiej wężownicy, ale zastosować zabezpieczenie zewnętrzne (np. DBV) - mają specjalny króciec z tyłu do montażu.

Podałeś wersje z dmuchawą - rozumiem, że preferujesz kotły z automatyką?

Z pozostałych zasypowych, tańszych i solidnie wykonanych, a zarazem przystosowanych do układu zamkniętego, można wymienić Ogniwo S6WC 13 kW (jest wersja z wbudowaną wężownicą). Koszt w internecie to ok. 2300-2400 zł w wersji bez napowietrzania.

Wszystko to jednak kotły górnospalające, aczkolwiek dość proste w czyszczeniu i w miarę wydajne. Z "dolniaków" na układ zamknięty to Dakon DOR z wężownicą (niestety nie jest taki prosty w czyszczeniu i obsłudze), można też podłączyć Hef 14 kW - nie robią raczej problemu, że to układ zamknięty, tylko wszystko musi być zgodnie z przepisami i normą 303-5. Przed zakupem jednak lepiej się skonsultować.

Opublikowano

no wolałbym żeby był to kocioł z automatyką bo w takim tylko paliłem .....

zrobiłem sobie taką listę kotłów które mógłbym kupić,

-SAS NWT

-SAS MI

-HEIZTECHNIK Q PLUS

-Defro komfort nowa seria

-Defro komfort plus nowa seria

-Ogniwo S6WC

co o tych kotłach myślicie , który byście wybrali ???

Opublikowano

Pisałeś, że cena kotła najlepiej w granicach 4 tys., jednak zanim się cokolwiek się wskaże, dobrze byłoby wiedzieć, czy:

1. Podana przez Ciebie kwota dotyczy ceny netto czy brutto (istnieje możliwość zakupu z VAT 23% i 8% - w zależności od tego, czy angażujesz firmę instalacyjną jako pośrednika czy montujesz sam)?

2. W tej cenie ma mieścić się także zabezpieczenie termiczne kotła (wężownica schładzająca itp.) dla pracy w układzie zamkniętym (koszty wahają się od 300 do 1200 zł)?

3. Jakie masz wyliczone w projekcie zapotrzebowanie na ciepło dla budynku?

4. Masz w pobliżu swego miejsca zamieszkania przedstawiciela którejś ze wskazanych przez Ciebie marek? Jeśli tak, to której?

Powiem z góry, że jeśli zależy Ci bardzo na automatyce, to raczej podaruj sobie Ogniwo S6WC - ten model dobrze sprawuje się na miarkowniku, a z dmuchawą jest gorzej. SAS-a nie znam. O Defro i Heiztechniku mogę coś podpowiedzieć, ale musisz odnieść się do powyższego.

Opublikowano

montuje sam znaczy znajomy powiedzmy fachowiec.....

cena do 4 tyś brutto i chodzi o sam kocioł no może 4,500 zł brutto.

Chodzi mi właśnie o dobry (jak na tą cenę) kocioł z automatyką , jakieś 20-30 km od mojej miejscowości znajduję się siedziba heiztechnik,

15 km mam do dystrybutora Defro i Zębca a Sasy i Ogniw-a tylko z neta bym mógł kupić

Opublikowano

Witam,

nie podałeś zapotrzebowania na ciepło Twojego domu, więc mamy wróżenie z fusów na podstawie umownych wartości. Zatem jeśli chodzi o Defro i Heiztechnik:

Z Defro w układzie zamniętym, jeśli chodzi o zasypówki, może pracować tylko i wyłącznie Defro Optima Plus i Optima Komfort Plus. Kotły dobrze wykonane, ale przyjrzyj się jednak ich cenom. Komfort Plus w wersji 12 kW w internecie kosztuje między 4 a 4,5 tys. zł (u dystrybutorów sklepowych drożej). Mówimy tu o wersji nieprzystosowanej do układu zamkniętego. Za ten bajer dopłacisz ok. 1000 zł - musisz więc sam decydować, czy Ci to pasuje.

Jeśli masz Heiztechnika niedaleko, to w sumie nie masz się co zastanawiać. Blisko do serwisu jakby co, a i kotły nie są źle wykonane, no i mogą być podłączone w układzie zamkniętym. W ostatnim przypadku musisz jednak dla uznania gwarancji mieć zabezpieczenie termiczne - Twój wybór na jakie się zdecydujesz: wężownica z zaworem wyjdzie Cię dodatkowo ok. 1000 zł albo i więcej. Producent poleca też alternatywne zabezpieczenie SYR 5067, ale to jest drogie i zamiast tego możesz zastosować zawór 2f zewnętrzny DBV (w necie kosztuje ok. 300 zł) - z tyłu kotła jest króciec specjalny do montażu - wstawiasz zawór i łączysz go z powrotem pieca.

Musisz też dobrze dopasować typ kotła i moc do swojej kotłowni (na Forum znajdziesz pochlebne i niepochlebne opinie o Heiztechnik). Nie jestem pewien, czy Q PLUS byłby dobrym piecem dla Ciebie - 15 kW to duża moc, a i komora zasypowa jest spora. Z przewymiarowanym kotłem mogą być problemy, ale cenowo, jeśli kupisz z netu, to nawet z tym DBV w 4,5 tys. się raczej zmieścisz. Zastanów się jednak może nad Q HIT PLUS - pasuje do opału, którym zamierzasz palić (Q PLUS są często używane do spalania miału). Są tańsze, mają automatykę i jest trochę o nich na Forum, parametry za to znajdziesz na stronie producenta:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8605-kociol-heiztechnika/

http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=11&lang=pl

http://www.heiztechnik.pl/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=9&Itemid=35&lang=pl

W Twoim przypadku może wystarczyłaby 11 kW, ale jest też 15 kW. Jakby co komorę zawsze możesz zmniejszyć. Minus Heiztechnik w porównaniu do Defro to brak rusztu ruchomego, oraz o 1 mm ciensza blacha wymiennika (Defro ma 6 mm, a Heiztechnik 5 mm). Heiztechnik ma za to ruszt żeliwny i dobrze się nim od góry pali z racji wysokiej i wąskiej konstrukcji kotła.

O Ogniwie S6WC - już pisałem. O SAS musisz spytać innych użytkowników. Na stronie jest informacja o możliwości podłączenia w układzie zamkniętym, ale producent zaleca wyjście pośrednie tj. wymiennik płytowy, a to właściwie połączenie otwartego z zamkniętym.

http://www.sas.busko.pl/pl/serwis/porady-techniczne/najczsciej-zadawane-pytania.html

Opublikowano

chyba będę się skłaniał w stronę heiztechnik ale sam jeszcze nie wiem , ten Qplus wydaje mi się dość solidny i wygląda na to że z czyszczeniem też by nie było problemów dlatego o nim myślałem, mam dom około90 m2 nowo wybudowany styropian chyba 20 cm no i bojler 120-150 L.....

Opublikowano

Poszukaj w necie i na tym forum tematów i opinii dotyczących Heiztechnik Q PLUS oraz Heitz M (to zbliżone konstrukcyjnie kotły dwóch konkurencyjnych firm, które kiedyś się rozdzieliły). Dowiesz się więcej. Generalnie Q PLUS to miałowiec, na Twój opał bardziej pasuje Q HIT, też nieźle wykonany, ale decydować musisz sam. Masz małą powierzchnię i bardzo dobrze ocieplony dom. 15 kW to może być dużo - jaką moc miał Twój poprzedni kocioł? Przypuszczam, że 11 kW na węgiel by starczyło i przy odpaleniu od góry nie musiałbyś co chwilę biegać do kotłowni. Pytanie też, czy zamierzasz palić w sposób ciągły czy na zasadzie przepalania. Dlatego, tak jak pisałem - sprawdź zapotrzebowanie domu na ciepło.

Najlepiej skonsultuj się jeszcze z fachowcami, możesz też podpytać w Heiztechniku. Mają ciekawe Forum, gdzie jest sporo opinii i porad.

http://www.heiztechn...catid=4&lang=pl

Opublikowano

nawet nie wiem i le kw miał poprzednik bo to teściu kupował chyba z marketu jakiegoś.......

a w tych kotłach można palić koksem ????

myślałem też o viadrusie ale moja kotłownia nie jest za bardzo ocieplona i przy -20 na dworze w kotłowni około -8 a z żeliwniakiem to tak nie za fajnie by było dlatego raczej zostanę przy stalowych , a palić to tak od czasu do czasu jak taki naprawdę duży mróz by był to palił bym 24h a tak ogólnie generalnie to tylko przepalanie tak parę godzinek....

Opublikowano

Hmmm... trudno doradzić w sprawie mocy. Musisz się skonsultować z fachowcem. Jak przypuszczam tak dobrze ocieplony dom nie ma większego zapotrzebowania na ciepło niż 80W/m2 przy 2,5 wysokości i -20 st. C.

80W x 90 m2 = 7,2 kW + 30% (na CWU) = 9,36 kW. Zatem nawet przy 11 kW masz rezerwę mocy (np. na drewno), ale...

Pytasz o Tezam. Jego do układu otwartego bez utraty gwarancji nie podłączysz. Co do opinii o nim - wypowiedziałem się tu:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/3442-tezam-brun-dolniak-czy-gorniak/

Cofam tylko jedną informację: stare kotły Tezamu, znane ze swej solidności, robione były z blachy... 4 mm od strony wymiennika. A potrafiły trzymać i 30 lat (mam u siebie taki egzemplarz). Jak mi powiedział pewien były pracownik tego zakładu: podstawą były dobre gatunkowo blachy oraz czyste i precyzyjnie wykonane spawy. To, co jest teraz, to raczej nieco inna bajka. Wszystko zależy, na jaki egzemplarz trafisz.