ziomek Opublikowano 14 Lutego 2012 #1 Opublikowano 14 Lutego 2012 witam wszystkich. w kwietniu rozpoczynam budowe domu i zastanawiam się nad najlepszym rozwiązaniem ogrzewania parametry domu: - budynek o wym. 8m na 8m nie podpywniczony, bez poddasza użytkowego, pow. użytk. 48m2 - ściany 25cm YTONG + styropian 10cm - dach czterospadowy kryty dachówką o pow. 102m2 - strop drewniany ocieplony watą szklaną - 2 pokoje, aneks kuchenny, łazienka, kotłownia, przedpokój pytanie teraz czym taki domek ogrzać? cały czas myślę nad gazem z butli zewnęcznej bo brak przyłącza gazu ziemnego od razu powiem że jestem zmarzluchem i w domku musi być min. +24 niezależnie od mrozu. ile orientacyjnie będzie na miesiąc kosztowało ogrzanie tego domku gazem? czy jest jakaś lepsza alternatywa dla ogrzewania w tym przypadku( kocioł zasypowy odpada)? za wszelkie rady i uwagi będę wdzięczny. pozdrawiam Cytuj
sambor Opublikowano 14 Lutego 2012 #2 Opublikowano 14 Lutego 2012 Witam Jak chcesz grzać gazem z butli i dodatkowo lubisz ciepło to izolacja cieplna powinna być min 15cm styropianu , bardzo dobrze ocieplony dach i ciepłe okna. Wtedy ma sens grzanie LPG Pozdrawiam Cytuj
ziomek Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor #3 Opublikowano 15 Lutego 2012 ok, a więc z jakimi kosztami miesięcznymi trzeba by było się liczyć w tym przypadku? Cytuj
sambor Opublikowano 15 Lutego 2012 #4 Opublikowano 15 Lutego 2012 Ja grzeję gazem z rury dom 3x większy - 350m2, budowany 7 lat temu i wychodzi 800 - 1000/msc w twoim przypadku powinno być ok 300-400 msc w przypadku LPG. Poczytaj na forum jest kilka wypowiedzi użytkowników gazu z butli. Cytuj
automatyk Opublikowano 21 Lutego 2012 #5 Opublikowano 21 Lutego 2012 Myśle że na dzień dzisiejszy gdybym się budował to ani minuty nie zastanawiałbym sie nad ogrzewaniem a mianowicie ,wszedzie zamontowałbym podłogówkę do tego grzejnik w salonie oraz w przedsianku i drabinkę w łazience a to wszytsko zasilić pompą ciepła powietrze woda , temperatura zasilania CO do 45st i woda np na 50st wszytko w układzie pełnej pogodówki do takiego układu nie ma konieczności posadania dodatkowego pomieszczenia wystarczy jedynie mały kącik w gazazy czy jakiejs skrytce na zasobnik uważam że jest to najtańsze bezobługowe ogrzewanie a koszty iwestycyje podobne do kotłowni gazowej Cytuj
Daro2013 Opublikowano 2 Lipca 2013 #6 Opublikowano 2 Lipca 2013 A ja się spytam autora co to za sens budowy domu o powierzchni 48m2 ? Moja piwnica jest 1,5 razy większa. Z oszczędności zrezygnowałeś z budowy poddasza? Kuzynka ma identyczny dom wymiary ok 8x8 i powierzchnia 98m2 ze skosami - taki mały dom jest sens budować ale nie 48 m2. Papiery pozwolenia adaptacja, przyłącza wody prądu itp samo to kosztuje kilkanaście tys. Dach fundamenty i ściany stała cena - dlaczego nie ma poddasza użytkowego? Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 12 Lipca 2013 #7 Opublikowano 12 Lipca 2013 (edytowane) Odgrzaliście suchara. Ciekawe na co zdecydował sie Ziomek? Domek iście diogenesowy. Takie maleństwo można równie dobrze ogrzewać prądem na nocnej taryfie. Piece akumulacyjne i hajda. Zaoszczędzone pieniądze przerzucić na lepsze docieplenie lub wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Edytowane 12 Lipca 2013 przez gondoljerzy Cytuj
solidnekotlypl Opublikowano 13 Lipca 2013 #8 Opublikowano 13 Lipca 2013 Takie maleństwo to spokojnie kotłem na propan-butan, albo olejowym, o ile takie małe kotły ktoś produkuje. Faktycznie, standardem w tej chwili jest 15 cm styropianu oraz bardzo dobrze ocieplony strop i podłogi. Cytuj
LubPolKotły Opublikowano 25 Sierpnia 2013 #9 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 W przypadku takich wymiarów domku czy pomieszczenia- ogrzewanie LPG ma sens,nie bedzie Cię to dużo kosztować w praktyce,uwzgldniając dodatkowo styropian. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi