Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,ciągle walczę z ustawieniami swojego kotła.Czytam forum ile tylko mam czasu i mam takie pytanie czy musi być założony zawór trójdrożny bo w mojej kotłowni takiego nie ma.spalanie jest duże i może to jest przyczyna?

Opublikowano

Kolejny apel: proszę podawać jaki kocioł, moc, jaki dom, czym palone itp. Zawór 3D lub 4D jest czasem wymagany przez producenta, by gwarancja była ważna. Chodzi o podniesienie temperatury powrotu i unikanie korozji niskotemperaturowej. Sam zawór dobrze mieć, bo nawet trzydrogowy pozwala utrzymywać wyższą temperaturę na kotle a niższą na grzejniki, np. u mnie na kotle ok. 65 stopni, na grzejniki w okresie przejściowym podawane 40 - 45 stopni. Znam przypadek, gdy ktos zrobił ogrzewanie podłogowe bez zaworu i troche to było niekomfortowe ;) Czy spalanie się zmniejszy? Niekoniecznie, bo na to ma wpływ więcej czynników, od budowy kotła, ustawień, tak by nie grzać komina, przez szczelność okien i ocieplenie ścian, stropów, a skończywszy na warunkach pogodowych itp.

Opublikowano (edytowane)

mieszkanie 52mkw,stara kamienica jeszcze nie ocieplona,nowe okna.

piec 12KW z podajnkiem retor kwadrat,spalanie 35kg/24h

ustawienia

tz 60

podawniae 20

przerwa 80 s

moc dmuchawy 25%

do tego baniak 120litrów

post-35491-0-43352500-1329230553_thumb.jpg

Edytowane przez cichy083
Opublikowano

Jeśli będzie zawór 3d/4d to zapewne cichy083 będzie utrzymywał wyższą temp. na kotle a to oznacza że ciężej podgrzać ciepłą wodę niż chłodniejszą i zwiększy się strata kominowa.

Opublikowano

Ja nie chcę się czepiać.Może daj linka do dyskusji,bo byłem i jestem w przekonaniu ,że im cieplejsza woda w kotle tym lepiej i stanowi to swego rodzaju bufor ciepła.Inna sprawa,że im wyższa temp. na kotle tym mniejszy jego odbiór,ale czy nie trzeba chronic korozji kotła?

Niektórzy producenci wymagają odpowiedniej temp powrotu i uzależniają gwarancję,a inni mówią ,że to głupoty.

A zatem gdzie leży prawda? Czy na forum?

Opublikowano (edytowane)

Jak masz zawór mieszający to ustaw temp. na kotle 80st. a na grzejniki daj taką temp jak trzeba (czyli o wiele mniejszą) i porównaj ile spaliłeś kiedyś a ile w trakcie eksperymentu. Tego tematu o zaworach mieszających i większym spalaniu jakoś nie mogę znaleźć.

P.S. Cichy083 pyta się o zawór 3d w kontekście ekonomiki spalania a nie rzekomej korozji niskotemperaturowej.

Edytowane przez xhumungus
Opublikowano

Xhumungus ,ja naprawdę się nie czepiam. Jak palę 65-68 to tracę czy nie? Bo rzeczywiście tej zimy niby nie ma ,a opału idzie jak ubiegłej zimy.

Ja całkiem poważnie.

Opublikowano

mam zawór 4D i jest super spalanie w tym sezonie 124 dni spalone 1971 kg eko. podłogówka około 70 m, 10 grzejników. temp sw pomieszczeniach 22 do 23. Zawór sterowany przez siłownik. Zawór i tylko zawór.

Opublikowano

Kocioł12 kW na mieszkanie 52 m2 czyli dziś spokojnie podłącz jeszcze mieszkanie sąsiada a po ociepleniu budynku kolejnego, wtedy będzie można mówić o pracy kotła a nie "kiszeniu" opału. A grupa bezpieczeństwa pod sufitem to chyba szczyt głupoty instalatora, o pozostałych niezbędnych elementach zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym też niestety zapomniał. Poza tym zastanawiajace co odbiera tą energię z 35 kg węgla na dobę bo mieszkanko o pow. 52 m2 napewno nie, trochę wypromienują te nie izolowane rurociągi w piwnicy ale gdzie podziewa się reszta. Poszukiwania zaczął bym od popielnika. Pytasz czy zawór mieszający zmniejszy zużycie paliwa? Koledzy wlaściwie odpowiedzieli, a dodać można jedynie że może ułatwić regulację układu, i taką funkcję spełni 4D

Opublikowano

rury już są zaizolowane,zmniejszyłem jeszcze nadmuch na nadzorze bo był na 35% teraz 25%.zabezpieczenia-ECH...no niestety jak się człowiek nie zna to tak ma.woda jescze mi się nie zagotowała to moze jakoś bedzie,a jak nie to na wiosnę poprawka