slawekz1 Opublikowano 9 Lutego 2012 #1 Opublikowano 9 Lutego 2012 Co jest lepsze zawory termostatyczne czy sterownik pokojowy do pieca z podajnikiem na ekogroszek? Cytuj
robertino Opublikowano 9 Lutego 2012 #2 Opublikowano 9 Lutego 2012 Raczej zawory bo masz regulację temperatury w każdym pomieszczeniu z osobna a sterownik reguluje temp tylko jednego czyli tam gdzie jest. Cytuj
TIMON120777 Opublikowano 9 Lutego 2012 #3 Opublikowano 9 Lutego 2012 uważam podobnie jak kolega dzięki zaworom termostatycznym możesz ustawić temperatury takie jak potrzebujesz w każdym pomieszczeniu oddzielnie, sterownik pokojowy będzie odcinał pompę co gdy zostanie osiągnięta ustawiona temperatura w pomieszczeniu "wzorcowym" może się zatem okazać że część z pozostałych pomieszczeń jest niedogrzana a część przegrzana. takie rozwiązanie wymagałoby bardzo precyzyjnego doboru mocy kaloryferów czy tez podłogówki do zapotrzebowania konkretnych pomieszczeń a to jest spore wyzwanie dla projektaującego instalację CO Cytuj
Robercikus Opublikowano 10 Lutego 2012 #4 Opublikowano 10 Lutego 2012 Ja mam jedno i drugie... Sterownik pokojowy odłącza pompy CO, a głowice regulują przepływem wody przez kaloryfery. Użytkuję taki układ pierwszy sezon - jesienią założyłem sterownik pokojowy - i chrzest bojowy przy mrozach rzędu 30 stC i niżej już przeszedł. Temp w godzinach od 7 do 22 utrzymuję w pomieszczeniu wzorcowym 21 stC, a w nocnych 18,5. Sprawdza się :-). Sterownik pokojowy odcina tylko pompę CO na kaloryfery - w pracę kotła nie ingeruje w ogóle, kocioł ma wysoką temperaturę cały czas i nie jest wymuszany stan podtrzymania. Jedno na co trzeba uważać, to beztrosko nie kręcić termostatem w pom wzorcowym, bo rozreguluje się cały dom :-). pozdrawiam Robert G. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi