msawik Opublikowano 3 Lutego 2012 #1 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam, Panowie zwracam się do Was z prośbą o opinię i pomoc w wyeliminowaniu błędów w instalacji co i cwu, którą zamierzam wykonać w swoim nowobudownym domu - schemat w załączonym pliku. Dom ocieplony 15cm szarego styropianu, poddasze 25cm wełny, stolarka 3-szybowa, powierzchnia do ogrzania około 150-160m2, 3-4 osoby. Zawsze nastawiałem się na kocioł olejowy, jednak bardzo niepewne rokowania co do cen tego paliwa zmuszaja do wybudowania kotłowni z kotłem na ekogroszek. Tak więc dopiero od kilku tygodni zacząłem przyglądać się takim rozwiązaniom i podpytywać bardziej doświadczonych osób (ja niestety nie jestem hydraulikiem, więc mętlik w głowie niemały zaczyna się robić). Tak od razu mam następujące wątpliwości: - czy pompa obiegowa na obiegu kotłowym może byc na powrocie, kiedy naczynie wzbiorcze otwarte ma być zainstalowane w pomieszczeniu kotłowni? - czy zawór 3D np. ESBE TV jako samodzielne urządzenie wystarczy do zapewnienia temp na powrocie do kotła np. 50st.C? - i trochę z innej beczki - niektórzy namawiają mnie aby wykonać to wszystko w instalacji zamkniętej z odpowiednim zabezpieczeniem, bez komplikowania układu wymiennikiem płytowym, czy warto wg Was? Znalazłem nawet kocioł Taurus Bizon, który wg producenta może pracowac w takiej instalacji. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za laickie pytania i zapewne błędy w schemacie. instalacja co i cwu.pdf Cytuj
sambor Opublikowano 3 Lutego 2012 #2 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam Przy wymienniku płytowym możesz śmiało wywalić zawór 3- drogowy na powrocie kotła. Jeżeli go zostawisz to przełącz powrót z bojlera cwu przed zawór 3-drogowy. Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Lutego 2012 #3 Opublikowano 3 Lutego 2012 Przy instalacji zamkniętej mniej kłopotów. Przy bojlerze niepotrzebny zawór grawitacyjny. Będzie grzało wodę do temperatury na kotle. Cytuj
msawik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor #4 Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam Przy wymienniku płytowym możesz śmiało wywalić zawór 3- drogowy na powrocie kotła. Jeżeli go zostawisz to przełącz powrót z bojlera cwu przed zawór 3-drogowy. Pozdrawiam Dzieki za odpowiedż. Przełaczyć powrót z bojlera przed zawór 3D - rozumiem. A czemu można by wogóle zrezygnować, wymiennik płytowy zagwarantuje wymagana temperaturę na powrót kotła? Cytuj
msawik Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2012 Przy instalacji zamkniętej mniej kłopotów. Przy bojlerze niepotrzebny zawór grawitacyjny. Będzie grzało wodę do temperatury na kotle. Dzięki, racja - czyli zamiast grawitacyjnego przed pompą obeigową przy zasobniku cwu dać zawór zwrotny, czy juz nic nie dawać? Cytuj
msawik Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor #6 Opublikowano 5 Lutego 2012 Witam jeszcze raz. Panowie prośba jeszcze o opinie, czy instalacja w układzie zamkniętym tak jak na załączonym schemacie jest w miarę ok. Pomału zaczynam przychylać się do układu zamkniętego. Czy ma ktoś może kocioł z podajnikiem pracujący w takim układzie, pomimo że producent nie dopuszcza takiego rozwiązania? Instalacja zamknięta.pdf Cytuj
lolosko Opublikowano 6 Lutego 2012 #7 Opublikowano 6 Lutego 2012 Pompa c.w.u źle wpieta powinna byc przed pompa c.o brak zaworu zwrotnego w przypadku grzania cwu becie wyciagac wode z c o. Cytuj
msawik Opublikowano 6 Lutego 2012 Autor #8 Opublikowano 6 Lutego 2012 Dzieki, czyli tak jak teraz na poprawionym schemacie będzie dobrze? Proszę jeszcze o podpowiedź, czy jest jakas zasada gdzie należy umiejscowić naczynie przeponowe w instalacji co - na zasilaniu czy powrocie? Producent zabezpieczenia termicznego SYR 5067 podaje, że "zawór redukcyjny jest ustawiony trwale na 1,2 bar stąd ciśnienie robocze w urządzeniu grzewczym powinno być o 0,2-0,3bara wyższe, zapobiega to otwarciu zaworu bezpieczeństwa w instalacji" - ale jak to zapewnić, skoro to urządzenie jenoczesnie jest jakby uzupełnieniem zładu? instalacja zamknięta.pdf Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi