Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Podpialem sie pod inny watek ale tam moj post pozostal bez odzewu. Od pewnego czasu mialem podejrzenia ze bojler wychladza wode z C.O. - Teraz gdy jest zimniej byl problem z osiagnieciem temp na piecu - wiec wylaczylem ogrzewanie CWU i to tylko utwierdzilo mnie w przekonaniu ze CWU zabiera cieplo z CO.

Instalacja nowa z zaworem 4d - w krotkim obiegu miedzy kotlem a zaworem - odejscie na naczynie wzbiorcze oraz odejscie na bojler - na powrocie z bojlera jest zamontowana pompka i zawor zwrotny - bojler znajduje sie w innym pomieszczeniu i rura zasilajaca idzie po stropie a powrot w podlodze. Obwod na Bojler sie nie zamyka - powrot jest zimny - ale temperatura w bojlerze jest jak dla mnie dosc wysoka - bo ok 40stopni - bez wlaczonej pompki CWU. Dosc ciekawie wyglada tez sytuacja z zaworem 4D bo paradoksalnie bardziej skrecony - powoduje zwiekszanie temp w bojlerze. Tak wiec dosc duzo ciepla trace ogrzewajac bojler.

Zastanawiam sie nad zamontowaniem zaworu elektrozaworu - ktory wspolpracowalby z pompka - przed modernizacja chcialem jednak podpytac czy jest mozliwosc zablokowania w inny sposob aby CWU nie bylo grzane bez potrzeby (nie interesuja mnie reczne zawory).

Edytowane przez focus18
Opublikowano

nie bylo mnie kilka dni - zalaczam schemat - za pompami sa zawory zwrotne - a ja zastanawialem sie nad wstawieniem elektrozaworu w miejscu zaznaczonym fioletowym kolkiem - tyle ze byl u mnie znajomy instalator i powiedzial ze na pewno sprawe zalatwiloby przeniesienie pompy CWU wraz z zaworem na zasilanie, albo pozostawienie pompy tam gdzie jest i wstawienie drugiego zaworu zwrotnego na zasilaniu.

Bardzo prosze o opinie czy to ma sens, czy zadziala i ktore rozwiazanie bedzie optymalne.

post-17289-0-94658300-1328612317_thumb.jpg

Opublikowano

Proponuję zmianę instalatora ,zawór zwrotny na CWU wstawiasz aby CO nie podkradało ciepła z CWU u Ciebie CWU jest na pierwszeństwie,pomysł z elektro zaworem sterowanym termoparą w zasobniku CWU w połączeniu ze sterowaniem pompy lepszy od patentu Twojego przyjaciela .Tylko zawór normalnie otwarty aby w wypadku braku zasilania el można było mieć ciepłą wodę.poz Hermogenes