Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Przeczytałem chyba większość postów na tym forum ale dalej nie wiele wiem:) Posiadam kocioł Sas Gro Eco 17KW na eko groszek.Sterownik na piecu ma możliwość podłączenia regulatora pokojowego i stąd moje pytania:

1.Czy mogę podłączyć regulator pogodowy czy tylko pokojowy?

2.Czy zakładać zawór 4d?

3. I ogólnie jak to wszystko powinno wyglądać tzn instalacja(bojler,pompy,itp)

Dodam że dom ma 120 m2,stare budownictwo,okna nowe a na wiosnę będzie docieplony.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich!!!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Trochę mnie dziwi,że nikt nie odpowiada ale trudno.Napiszę tylko że po rozmowie z hydraulikiem nie wiem już co mam robić.Doradził mi żebym nie zakładał zaworu 4d bo to zbędny wydatek,a do instalacji wystarczy tylko jedna pompa która będzie zasilała co i cwu.Więc teraz jestem już zupełnie zakręcony i nie wiem co robić.Pomoże ktoś?

Opublikowano
  Piotr1982 napisał(a):
Witam.Trochę mnie dziwi,że nikt nie odpowiada ale trudno.

Odpowiem, choć są lepsi fachowcy.

1. Zawór 4d to dłuższe życie kotła

2. Regulator pogodowy steruje kotłem, utrzymuje zmienną temperaturę kotła w zależności od pogody i steruje siłownikiem otwierającym i przymykającym zawór 4d. Tego się nie "podpina" tak po prostu jak termostat pokojowy.

Opublikowano
  Piotr1982 napisał(a):
Witam! Przeczytałem chyba większość postów na tym forum ale dalej nie wiele wiem:) Posiadam kocioł Sas Gro Eco 17KW na eko groszek.Sterownik na piecu ma możliwość podłączenia regulatora pokojowego i stąd moje pytania:

1.Czy mogę podłączyć regulator pogodowy czy tylko pokojowy?

2.Czy zakładać zawór 4d?

3. I ogólnie jak to wszystko powinno wyglądać tzn instalacja(bojler,pompy,itp)

Dodam że dom ma 120 m2,stare budownictwo,okna nowe a na wiosnę będzie docieplony.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich!!!

Dobry znawca tego tematu,nie powinien mieć problemu z prawidłowym wykonaniem instalacji.Widocznie na tym polu jest saper.

Instalacja co z kotłem na paliwo stałe powinna być wykonana tylko i wyłącznie w układzie otwartym.Odstępstwo od tego jest złamaniem obowiązujących przepisów prawa,unieważnieniem gwarancji na kocioł.Układ zamknięty na podciśnienie wymaga

atestu na zbiorniki ciśnieniowe,corocznych przeglądów oceny bezpieczeństwa.Instalator ,który złamie te przepisy a posiadający

uprawnienia do prac przy układach ciśnieniowych może zapłacić wysoką grzywnę i utraci uprawnienia.W przypadku nieszczęścia ma prokuratora na plecach i odsiadkę.

Opublikowano

Witam odpowiem tak odeslij tego fachowca w trzy diabły jeśli uważa że nie potrzebny jest zawór 4 lub 3 drożny i druga pompa, ja już miałem taki układ i efekt był taki, że jak chciałem mieć ciepłą wodę to w domu był ukrop, a jak zakręciłem centralne to mi się woda gotowała. A teraz mam wodę w bojlerze ustawioną na 65 stopni a na centralne idzie góra 35-40stopni przy obecnie panujących temperaturach. Przy tym kotle który masz lub zamierzasz nabyć zastosowanie tego zaworu jest niezbędne, bez niego prawdopodobnie stracisz gwarancję na kocioł. Jeśli chodzi o termostat pokojowy np. Euroster to na 90% da się taki zastosować ale nie wiem jaki masz sterownik kotła jeśli jest to GECO ST37 lub ST77 to da się napewno. Co do pogodówki i automatyki zaworu 4d myślę że należy oddać głos fachowcom np. piotrek automatyk lub równie zaawansowanym użytkownikom. Atego gamonia co ci tak doradził naprawdę odeślij bo prawdopodobnie nie potrafi tego zabudować i stąd jego "cenne" porady. A koszt rzedu 300-500zł jest niczym w porównaniu do komfortu dobrze wykonanej i zaprojektowanej instalacji. Sterowniki serii ST, Geco i generalnie wszytkie w kotłach ze "ślimakiem" i nie tylko mają priorytet ciepłej wody tzn grzejesz wodę niezależnie od centralnego i właśnie dlatego warto zainwestować w drugą pompę i wspomniany wyżej zawór.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie.Posiadam kocioł na paliwo stałe 17 kw i po poważnej rozmowie :( z hydraulikiem doradził mi aby kupić zawór 4d 1,25 cala.Pytanie czy ta średnica zaworu nie jest za duża do mocy kotła?