Grzesiu83k Opublikowano 23 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Witam powoli zabieram sie za tworzenie instalacji co w moin nowym domu. Dom jest jednopietrowy bez piwnicy wiec wszystko bedzie na jednym poziomie. Powieszchnia to ok 90m2. Z kotlowni zamierzam pociągnąć rury do rozdzielacza fi 25 a z rozdzielacza fi 16 do karzdego grzejnika. Najdalszy grzejnik bedzie oddalony od rozdzielacza ok 9m. Grzejników bedzie 6 sztuk Edytowane 23 Grudnia 2011 przez Grzesiu83k Cytuj
Grzesiu83k Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #2 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zrobiłm schemat podlączenia grzejników i kotłowni. Prosze o ocenienie. Cytuj
mac65 Opublikowano 23 Grudnia 2011 #3 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Instalacja na rozdzielaczu to dobra metoda i raczej łatwa w wykonaniu jak nie pomylisz zasilania z powrotem nie powinno być problemów . Niestety kotłownia do poprawki rura do naczynia wyrównawczego musi wyjść z kotła przed układem różnicowo pompowym a reszta będzie ok. pod warunkiem właściwego doboru mocy grzejników do temperatury zasilania ,która będzie wynosić.........? w przeciwnym razie trzeba będzie układ rozbudować o dodatkowe elementy ochrony powrotu kotła lub regulacji temperatury zasilania całej instalacji. Cytuj
Grzesiu83k Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #4 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Kotlownie poprawiłem chyba o to chodzilo. Ja przyjołem 130W na m2. Dom nie ocieplony sciana z pustaka żużlowego 20cm. Cytuj
mac65 Opublikowano 24 Grudnia 2011 #5 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zimno , zimno i wilgoć na ścianach obowiązkowo dociepl ściany bo będą przemarzać a o ilości opału to nawet szkoda pisać jaką pochłonie tak zimny dom . Schemat kotłowni ok. Cytuj
Gość Digitrax Opublikowano 24 Grudnia 2011 #6 Opublikowano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Wywal zawór różnicowy i zainstaluj pompę na powrocie, w razie zagotowania wody przeżyje. Edytowane 24 Grudnia 2011 przez Digitrax Cytuj
Grzesiu83k Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor #7 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Przeniosłem pompe na powrót i wywaliłem zawór. Cytuj
Grzesiu83k Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor #8 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zimno , zimno i wilgoć na ścianach obowiązkowo dociepl ściany bo będą przemarzać a o ilości opału to nawet szkoda pisać jaką pochłonie tak zimny dom . Schemat kotłowni ok. Ściany zamierzam docieplić styropianem 15cm a strop styropianem 10cm. Czy te grubości styropianu bedą wystarczające. Cytuj
mac65 Opublikowano 26 Grudnia 2011 #9 Opublikowano 26 Grudnia 2011 Ściany ok na strop trochę mało jeśli możesz to zmieścić to daj na stropy od zewnątrz 2x10 na zakładkę bez mostków cieplnych . wiele zależy również od konstrukcji stropu. Cytuj
Grzesiu83k Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor #10 Opublikowano 26 Grudnia 2011 W przyszłości planuje zrobić poddasze mieszkalne wiec miendzy krokwy pójdzie wełna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi