Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje porady na temat pieca SAS multi 17kw jak go ustawić by popiół był ok i zmniejszyć spalanie.

Dom 120m2 ocieplony styropianem 15 cm - spalanie ok 100 kg na 7 dni? Popiół żużluje -- ust. czas podawania 7s czas przerwy pod. 60 s dmuchawa na min.

Opublikowano

Skróciłbym czas podawania np do 45 sek i obserwowałbym co się będzie działo. Po kilkunastu godzinach powinno być jasne, czy to dobry krok.

Pamiętaj, żeby nie manipulować przy kilku parametrach na raz. :-)

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Ustawiając palnik skupiasz się na dobrym spalaniu węgla, natomiast jeżeli chodzi o jego zużycie, to już sprawa innych czynników mających wpływ na pobór ciepła.

Docieplenie domu, temperatura wewnątrz, temperatury i warunki pogodowe na zewnątrz, polityka grzewcza domowników, zużycie CWU - o ile jest zasilana z kotła.

Jak jeszcze wydłużysz przerwę, to może zacząć zapadać się kopiec żaru na palniku. Spróbuj zresztą... :-)

Ja sugeruję skrócenie czasu.

pozdrawiam

Robert G.

Opublikowano

Ja mam SAS Multi 23 kW. Jaki masz sterownik i jaki palnik?. Jeśli chcesz na szybko jakichś ustawień to ustaw 5 s podawanie (minimalna wartość) i 30 s przerwa (czyli stosunek 1/6). Ważne jest też podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. Dmuchawe na 26 %. Oczywiście to może mieć się nijak do twojej sytuacji (inny groszek itd) ale jak napiszesz jak ci sie spala to bedziemy korygować.

Opublikowano

sterownik eco max 800 palnik z obrotową retorą przepraszam ale dopiero się ucze obsługi pieca pierwsza budowa a przenosze się zbloku i wcześniej nie miałem doczynienia z piecami . z tego co patrzyłem na ustawienia to mam tak czas podawania 5 s i przerwa podawania 60 s nadmuch na min 35% i nie moge go zmniejszyc

Opublikowano

a sprawdż ustawienia serwisowe bo tam może być blokada minimalnych ustawień dmuchawy

Opublikowano

Ważne jest też podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. - nie rozumiem gdzie to się ustawia

Acha i mam takie pytanie czy jak dom jest nie wygrzany tzn. nowa budowa niedawno zainstalowany piec (pierwsza zima0 piec może więcej spalić?

)

Opublikowano

Ważne jest też podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. - nie rozumiem gdzie to się ustawia

Acha i mam takie pytanie czy jak dom jest nie wygrzany tzn. nowa budowa niedawno zainstalowany piec (pierwsza zima0 piec może więcej spalić?

)

Ja mam sterownik TECH St45 a Ty jak widzę ten z algorytmem Fuzzy Logic. U Ciebie podtrzymanie nazywa się nadzór. Z tego co widzę to w DTRce od sterownika masz to opisane na 14 stronie

Czas pracy podajnika i nadmuchu w trybie NADZÓR ustawiany jest za pomocą parametru czas podawania nadzór dostępny w:

MENUUSTAWIENIA SERWISOWE HASŁO USTAWIENIA KOTŁA czas podawania nadzór

Czas wydłużenia pracy nadmuchu w celu rozpalenia paliwa po jego podaniu jest ustawiony w:

MENUUSTAWIENIA SERWISOWE HASŁO USTAWIENIA KOTŁA Wydłużenie podawania nadzór

Skoro pytasz o ustawienia czasów to mam rozumieć że ten algorytm FL się nie sprawdza bo tam niby wszystko ma się samo idealnie ustawić.

Ja też grzeję pierwszy sezon w nowym budynku i niby tak to jest z tym wygrzewaniem chałupy. Można oczywiście zwalić na ten fakt winę za przepalanie pieca i wieczory spędzać w domu zamiast w kotłowni ;-).

Co do tej dmuchawy to odsłoń ją całkowicie i reguluj tylko obrotami (%) bo zmieniając jedno i drugie tylko się pogubisz.

Opublikowano

Przysłona na dmuchawie zmniejsza przepływ powietrza a ponieważ jest ustawiana na oko to ja dziękuję za taką regulację. U mnie mam przesłonę na maksa w dół i obroty 26%. Jeśli przesłonisz wlot powietrza do wentylatora to siłą rzeczy musisz zwiększyć o ileś obroty dmuchawy żeby dopływ powietrza do paleniska się nie zmienił.

Opublikowano

a jak ja przysłonić?

Ja właśnie proponuję abyś nie przysłaniał wlotu. Poluzuj te nakrętki motylkowe i blach przesłony idzie w dół.

według moich obliczeń spalił ok 100 kg na 4 dni

dużo czy normalnie?

Jak na 120 m2 to tak bez rewelacji. Skup się przede wszystkim na tym aby węgiel się dobrze spalał i płomień był żółty a małe spalanie przyjdzie samo. No chyba że masz bardzo kiepski groszek to cudów się tu nie zdziała. Oczywiście pamiętaj o regularnym czyszczeniu wymiennika jeśli chcesz mieć dobrą sprawność pieca.

Opublikowano

Na tym schemacie o ile się nie mylę 28 to "28. Drzwiczki wyczystki bocznej" a ja mówię o "31. Wentylator nadmuchowy". Na jego wlocie jest blacha (przesłona) przykręcona na dwa motylki i ją trzeba obrócić w dół (odsłonić wlot jak tylko się da).

Opublikowano

Ok już rozumiem spróbuję po jutro bo dzisiaj zgasiłem piec bo na budowie jest 28 st.

przy skręconych grzejnikach - - a czy termostaty na grzejnikach zmniejszą spalanie?

Opublikowano

Jeśli teraz masz w chałupie 28 C to mogę z całą pewnością powiedzieć: TAK ZMNIEJSZĄ. Tego pieca się nie wygasza tylko tak ustawia całą instalację CO aby utrzymywać wymyśloną przez nas temperaturę. Mogę polecić termostaty firmy HERZ - u mnie się sprawdzają i są całkiem niedrogie.

Opublikowano

OK CZYLI TAK: ZOSTAWIAM TAKIE USTAWIENIA:

ustaw 5 s podawanie (minimalna wartość) i 30 s przerwa (czyli stosunek 1/6). . Dmuchawe na 25 %. tego Logic nie zmieniam i ściągnąć ta blachę z dmuchawy

i założyć termostaty

A jak najlepiej czyścic piec?

Opublikowano

OK CZYLI TAK: ZOSTAWIAM TAKIE USTAWIENIA:

ustaw 5 s podawanie (minimalna wartość) i 30 s przerwa (czyli stosunek 1/6). . Dmuchawe na 25 %. tego Logic nie zmieniam i ściągnąć ta blachę z dmuchawy

i założyć termostaty

A jak najlepiej czyścic piec?

Poczekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Piszesz że "tego Logic nie zmieniam" czyli jaki tryb pracy masz wybrany: standard czy fuzzy logic?