szwagrus Opublikowano 22 Grudnia 2011 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Potrzebuje porady na temat pieca SAS multi 17kw jak go ustawić by popiół był ok i zmniejszyć spalanie. Dom 120m2 ocieplony styropianem 15 cm - spalanie ok 100 kg na 7 dni? Popiół żużluje -- ust. czas podawania 7s czas przerwy pod. 60 s dmuchawa na min. Cytuj
Robercikus Opublikowano 22 Grudnia 2011 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Skróciłbym czas podawania np do 45 sek i obserwowałbym co się będzie działo. Po kilkunastu godzinach powinno być jasne, czy to dobry krok. Pamiętaj, żeby nie manipulować przy kilku parametrach na raz. :-) pozdrawiam Robert G. Cytuj
szwagrus Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2011 a czy wydłużenie czasu podawania zmniejszy zużycie węgla? Cytuj
Robercikus Opublikowano 22 Grudnia 2011 #4 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ustawiając palnik skupiasz się na dobrym spalaniu węgla, natomiast jeżeli chodzi o jego zużycie, to już sprawa innych czynników mających wpływ na pobór ciepła. Docieplenie domu, temperatura wewnątrz, temperatury i warunki pogodowe na zewnątrz, polityka grzewcza domowników, zużycie CWU - o ile jest zasilana z kotła. Jak jeszcze wydłużysz przerwę, to może zacząć zapadać się kopiec żaru na palniku. Spróbuj zresztą... :-) Ja sugeruję skrócenie czasu. pozdrawiam Robert G. Cytuj
szwagrus Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor #5 Opublikowano 22 Grudnia 2011 ale u mni czas podawania jest 7 jak mam skrucic do 45 tego nie rozumiek Cytuj
twbolek Opublikowano 22 Grudnia 2011 #6 Opublikowano 22 Grudnia 2011 Ja mam SAS Multi 23 kW. Jaki masz sterownik i jaki palnik?. Jeśli chcesz na szybko jakichś ustawień to ustaw 5 s podawanie (minimalna wartość) i 30 s przerwa (czyli stosunek 1/6). Ważne jest też podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. Dmuchawe na 26 %. Oczywiście to może mieć się nijak do twojej sytuacji (inny groszek itd) ale jak napiszesz jak ci sie spala to bedziemy korygować. Cytuj
szwagrus Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor #7 Opublikowano 22 Grudnia 2011 sterownik eco max 800 palnik z obrotową retorą przepraszam ale dopiero się ucze obsługi pieca pierwsza budowa a przenosze się zbloku i wcześniej nie miałem doczynienia z piecami . z tego co patrzyłem na ustawienia to mam tak czas podawania 5 s i przerwa podawania 60 s nadmuch na min 35% i nie moge go zmniejszyc Cytuj
mironw Opublikowano 22 Grudnia 2011 #8 Opublikowano 22 Grudnia 2011 a sprawdż ustawienia serwisowe bo tam może być blokada minimalnych ustawień dmuchawy Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #9 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Ważne jest też podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. - nie rozumiem gdzie to się ustawia Acha i mam takie pytanie czy jak dom jest nie wygrzany tzn. nowa budowa niedawno zainstalowany piec (pierwsza zima0 piec może więcej spalić? ) Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #10 Opublikowano 23 Grudnia 2011 a dzięki dmuchawa działa było przestawione w ustawieniach serwisowych teraz jest na 25% czas podawania 5 s i przerwa podawania 30 s Cytuj
twbolek Opublikowano 23 Grudnia 2011 #11 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Ważne jest też podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. - nie rozumiem gdzie to się ustawia Acha i mam takie pytanie czy jak dom jest nie wygrzany tzn. nowa budowa niedawno zainstalowany piec (pierwsza zima0 piec może więcej spalić? ) Ja mam sterownik TECH St45 a Ty jak widzę ten z algorytmem Fuzzy Logic. U Ciebie podtrzymanie nazywa się nadzór. Z tego co widzę to w DTRce od sterownika masz to opisane na 14 stronie Czas pracy podajnika i nadmuchu w trybie NADZÓR ustawiany jest za pomocą parametru czas podawania nadzór dostępny w: MENUUSTAWIENIA SERWISOWE HASŁO USTAWIENIA KOTŁA czas podawania nadzór Czas wydłużenia pracy nadmuchu w celu rozpalenia paliwa po jego podaniu jest ustawiony w: MENUUSTAWIENIA SERWISOWE HASŁO USTAWIENIA KOTŁA Wydłużenie podawania nadzór Skoro pytasz o ustawienia czasów to mam rozumieć że ten algorytm FL się nie sprawdza bo tam niby wszystko ma się samo idealnie ustawić. Ja też grzeję pierwszy sezon w nowym budynku i niby tak to jest z tym wygrzewaniem chałupy. Można oczywiście zwalić na ten fakt winę za przepalanie pieca i wieczory spędzać w domu zamiast w kotłowni ;-). Co do tej dmuchawy to odsłoń ją całkowicie i reguluj tylko obrotami (%) bo zmieniając jedno i drugie tylko się pogubisz. Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #12 Opublikowano 23 Grudnia 2011 TZN CO TĄ DMUCHAWĘ MAM ODSŁONIĆ JA TYLKO ZMNIEJSZYŁEM MU PROCENT NA 25 Cytuj
twbolek Opublikowano 23 Grudnia 2011 #13 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Przysłona na dmuchawie zmniejsza przepływ powietrza a ponieważ jest ustawiana na oko to ja dziękuję za taką regulację. U mnie mam przesłonę na maksa w dół i obroty 26%. Jeśli przesłonisz wlot powietrza do wentylatora to siłą rzeczy musisz zwiększyć o ileś obroty dmuchawy żeby dopływ powietrza do paleniska się nie zmienił. Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #14 Opublikowano 23 Grudnia 2011 a jak ja przysłonić? Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #15 Opublikowano 23 Grudnia 2011 według moich obliczeń spalił ok 100 kg na 4 dni dużo czy normalnie? Cytuj
twbolek Opublikowano 23 Grudnia 2011 #16 Opublikowano 23 Grudnia 2011 a jak ja przysłonić? Ja właśnie proponuję abyś nie przysłaniał wlotu. Poluzuj te nakrętki motylkowe i blach przesłony idzie w dół. według moich obliczeń spalił ok 100 kg na 4 dni dużo czy normalnie? Jak na 120 m2 to tak bez rewelacji. Skup się przede wszystkim na tym aby węgiel się dobrze spalał i płomień był żółty a małe spalanie przyjdzie samo. No chyba że masz bardzo kiepski groszek to cudów się tu nie zdziała. Oczywiście pamiętaj o regularnym czyszczeniu wymiennika jeśli chcesz mieć dobrą sprawność pieca. Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #17 Opublikowano 23 Grudnia 2011 http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-multi.html CZYLI MAM NUMER 28 POLUZOWAĆ groszek ponoć dobry 860 tona Cytuj
twbolek Opublikowano 23 Grudnia 2011 #18 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Na tym schemacie o ile się nie mylę 28 to "28. Drzwiczki wyczystki bocznej" a ja mówię o "31. Wentylator nadmuchowy". Na jego wlocie jest blacha (przesłona) przykręcona na dwa motylki i ją trzeba obrócić w dół (odsłonić wlot jak tylko się da). Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #19 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Ok już rozumiem spróbuję po jutro bo dzisiaj zgasiłem piec bo na budowie jest 28 st. przy skręconych grzejnikach - - a czy termostaty na grzejnikach zmniejszą spalanie? Cytuj
twbolek Opublikowano 23 Grudnia 2011 #20 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Jeśli teraz masz w chałupie 28 C to mogę z całą pewnością powiedzieć: TAK ZMNIEJSZĄ. Tego pieca się nie wygasza tylko tak ustawia całą instalację CO aby utrzymywać wymyśloną przez nas temperaturę. Mogę polecić termostaty firmy HERZ - u mnie się sprawdzają i są całkiem niedrogie. Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #21 Opublikowano 23 Grudnia 2011 OK CZYLI TAK: ZOSTAWIAM TAKIE USTAWIENIA: ustaw 5 s podawanie (minimalna wartość) i 30 s przerwa (czyli stosunek 1/6). . Dmuchawe na 25 %. tego Logic nie zmieniam i ściągnąć ta blachę z dmuchawy i założyć termostaty A jak najlepiej czyścic piec? Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #22 Opublikowano 23 Grudnia 2011 tzn narzazie skręcę na grzejnikach bo tam głowice mam Cytuj
twbolek Opublikowano 23 Grudnia 2011 #23 Opublikowano 23 Grudnia 2011 OK CZYLI TAK: ZOSTAWIAM TAKIE USTAWIENIA: ustaw 5 s podawanie (minimalna wartość) i 30 s przerwa (czyli stosunek 1/6). . Dmuchawe na 25 %. tego Logic nie zmieniam i ściągnąć ta blachę z dmuchawy i założyć termostaty A jak najlepiej czyścic piec? Poczekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Piszesz że "tego Logic nie zmieniam" czyli jaki tryb pracy masz wybrany: standard czy fuzzy logic? Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #24 Opublikowano 23 Grudnia 2011 mam standart chodzi mi o ż podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. Cytuj
szwagrus Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor #25 Opublikowano 23 Grudnia 2011 dalej nie wiem jak ustawić to podtrzymanie: podawanie co 10 minut przez 13 s i przedmuch co 10 min przez 30 s. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi