Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tilgner ,zębiec,galmet..... Który Piec Miałowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy zastanawiam się nad kupnem kotła miałowego ,ponieważ mój aktualny (Tilgner ) zrobił się raczej za mały a poza tym ma już 12 lat.Tylko nie wiem ,który aktualnie byłby najlepszy zastanawiałem się nad Zębiec (ma go znajomy ) ale zastanawiają mnie w nim jednak ruszta żeliwne ,oraz brak płomiennic-nie wiem co jest lepsze (w Tilgnerze są płomiennice i ruszta wodne ).Może jest jakiś ranking pieców ,lub może coś polecicie ,abym dokonał dobrego zakupu ,? Jedyne co mi się przez te lata nie podobało w ,,starym " Tilgnerze to ,że ciężko wysterować ,,strzały w piecu " ,oraz bardzo ciężkie dojście do czyszczenia kątowników napowietrzających miał.Czy możecie coś doradzić ?

Opublikowano (edytowane)

Kol. juber, zawęź poszukiwania dobrego kotła do firm: Sas, Ogniwo, Zębiec. Sas ma największą komorę paleniskową od Ogniwa i Zębca.

Przejrzyj na witrynach internetowych w/w firm przekroje, parametry itd. Będziesz wiedział jaki wybrać. Dodam tylko, że polecany przez forumowiczów jest Sas UWT.

Pozdro.

Edytowane przez Miałowiec
Opublikowano

Mój znajomy ma Zębca miałowego i sobie bardzo chwali. A spala w nim wszystko, i drewno, i węgiel, i trociny.

Opublikowano

Zwróć też uwagę na podawanie powietrza wtórnego nad zasyp, drzwiczki zasypowe z klapką czy rozetą żebys później nie musiał przerabiać.

Z tego co widzę to klapkę w drzwiczkach zasypowych posiada tylko Tilgner i jako jedyny z tych trzech (Zębiec ,Sas ,Tilgner) posiada on także jako jedyny ruszta wodne oraz płomiennice.Właściwie jakie ruszta są lepsze ?

http://www.tilgner.com.pl/kotly_typu_kwgr.html

Opublikowano

Ruszta wodne to raczej bym powiedział że do koksu bo w miałowcu to szczerze mówiąc nie widzę potrzeby ich stosowania z kolei ta klapka się przydaje . Tak to jest że im więcej się wie tym trudniej coś świadomie wybrać . Byłeś zadowolony z poprzedniego kotła , jesli tak to kupił bym taki sam bo czasem to nowe nie oznacza wcale że lepsze. A na wybuchy to już są sterowniki z ciągłym nadmuchem i ta klapka lekko otwarta tez pomaga na te dolegliwość .

Pozdrawiam i życze świadomych wyborów .

Opublikowano

Witam. Ja mam coś takiego (12 kW) na 90 m2 mieszkania + wymiennik 150 l

http://www.acwador.com.pl/kotly/index.php?go=domino

Palę już 4 - ty sezon i jestem bardzo zadowolony. Dodam, że kupiłem ten kocioł po tym jak dwóch niezależnych znajomych bardzo sobie je chwaliło (jeden 8 kW na 55 m2 + wymiennik 120 l - od 3 lat drugi 41 kW na 300 m2 + wymiennik ok 150l - od 7 lat).