Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry posiadam piec DEFRO Optima Komfort Plus z sterownikiem RU PID - chciałem wydłużyć stałopalność i z tad moje pytanie czym regulować po wejsciu do menu serwisowego mogę zmieniać częstotliwość przedmuchów, czas i siłe przedmuchu a także temperature spalin czym zmienic ewentualnie na jakie wartości i jeszcze jedno czy czopuch ma byc całkowicie otwarty i co z przysłoną na dmuchawie całkiem otworzyć czy lekko przymknąć

Proszę o rady

Opublikowano

witam,

ja u siebie przysłonę na poczatku miałem prawie zamknietą, ale teraz jest w połowie otwarta. Co do ustawień to menu inst. zmieniłem max wentylatora na 65% a minimalne na 1%, czas przedmuchu 8 sekund, przerwa przedmuchu 7 minut, moc wentylatora 65%. Spaliny podczas pracy mam ustawione na 230st. a podczas rozpalania na 280 st. Ale raczej musisz sam dobrać ustawienia do własnych potrzeb, bo u Ciebie może to nie działać poprawnie.

Podam przykład. Zmieniłem min wentylatora z 1 na 23% bo gdzieś ktoś tak zasugerował i u mnie to się nie sprawdziło. Temp. zadana na kotle rosła, spaliny też a wentylator pomimo, że chodził na 1% to i tak miał większe obroty, więc to zmieniłem.

próbuj kombinować na moich ustawieniach, ale nie zasypuj całego kotła tylko max do połowy i zobaczysz jak ci chodzi, jakie masz przerwy, do ilu stopni spada ci temp spalin podczas postoju wentylatora. U mnie ze 130 spada do 72 nawet i chyba to nie za dobrze, Ale biorąc pod uwagę średnią spalania to wychodzi mi, że spaliny mam na poziomie około 100 stopni, to by wyglądało że jest ok.

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty