Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem w tym roku SAS'a ECO 29KW. Zdecydowałem się na ten piec bo widziałem u kumpla jak pracuje itd. Co się okazuje Producent zmienił konstrukcje palnika i nie tylko. W sasach z przed 2010 roku powietrze podawane jest przez szczeline pod palnikiem, tworzy się linijka palącego opału. W kotłach nowszych nadmuch jest bezpośrednio przez płyte paleniska ( nawiercone otwory ). Tak więc optymalne nastawy szczególnie dmuchawy muszą się różnic.

Próbuje palić miałem, ale narazie mam problem ze szlaką. Podejrzewam że Przy nowym palniku powienien być mały nadmuch 10-20%, dla starych 03-04.

Jakie macie kotły z takim dziurkowanym palnikem, to chętnie się zapoznam z waszymi opiniami i obserwacjami.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Interesuje mnie jak się sprawuje SAS ECO. Jak idzie spalanie w tym kociołku z podajnikiem tłokowym?Jak się sprawuje owy palnik w takim podajniku przy różnych paliwach? Czy da się w tym kotle spalać również w miarę efektywnie drewnem?

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam go od września tego roku. Ogólnie piec wykonany całkiem niezle, ale palenenie pierwszy sezon to dopiero nauka.

1.Miał dobrze jest mieć z zeszłego roku. Ja kupiłem w tym roku,co prawda suchy ale za mało. ( z wierzchu suchy, ale ściągniesz łopatą pod spodem już "czarny"). Zasobnik na paliwo jest szczelnie zamknięty ( uszczelka) , wsypujesz taki niby suchy miał i zaczyna się zawieszać bo puszcza wode ( szczelny i ciepły zasobnik).

2.Musisz miał wsześniej sprawdzić, ja kupiłem 2 t (400 zł/t) na ślepo, nie radze sobie ze szlaką (pietrzenie się paliwa na podajniku), miał typu ile wsypiesz tyle wyciągniesz.

3.Palnik to kratka żeliwna z nawierconymi otworami. Mimo że opał jest kiepski jakoś sobie radzi.

narazie tyle.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Zakupiłem w tym roku SAS'a ECO 29KW. Zdecydowałem się na ten piec bo widziałem u kumpla jak pracuje itd. Co się okazuje Producent zmienił konstrukcje palnika i nie tylko. W sasach z przed 2010 roku powietrze podawane jest przez szczeline pod palnikiem, tworzy się linijka palącego opału. W kotłach nowszych nadmuch jest bezpośrednio przez płyte paleniska ( nawiercone otwory ). Tak więc optymalne nastawy szczególnie dmuchawy muszą się różnic.

Próbuje palić miałem, ale narazie mam problem ze szlaką. Podejrzewam że Przy nowym palniku powienien być mały nadmuch 10-20%, dla starych 03-04.

Jakie macie kotły z takim dziurkowanym palnikem, to chętnie się zapoznam z waszymi opiniami i obserwacjami.

Pozdrawiam

Witam, u mnie w użycia Sas Eco 29 kW wyprodukowany w 2009 roku, moje spostrzeżenia:

• leiej spala miał niż groszek i też miałem głównie palę , najczęściej Czeczot 25, Piast 23 lub Wesoła 23 - z żadnym nie ma problemu a ten ostatni nawet chyba najlepiej przepala.
  • palnik to kratka (20x20 cm) z grubej blachy z nawierconymi otworami i działa bez zarzutu,
  • ogolnie piec solidnie wykonany, brakuje mi jedynie nowszego stweronika, mam jeszcze ST 77.

Czekam na uwagi i spostrzeżenia.