Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Karo Duo / Taurus Gaur 18,5Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam Karo 25 kW od 2006 roku, piec pracuje , oczywiście za duży jak na moje 180 m2,

dom dobrze ocieplony, spalanie 3-3,5 tony dobrego opału (ekogroszek).

Niestety jakość-czystość spalania zła, sadze, czyszczenie kotła 1-2 dni,

Tak jak Arthek chętnie wyrzuciłbym ten piec i kupił inny np. ogniwo eko plus.

Pytanie tylko czy inne piece są lepsze, czy trzeba przekonać się na własnej skórze?

Opublikowano

JPeron,

W tym kotle ze względu na jego konstrukcję najbardziej sprawdza się palenie miałem.

Paliłem też ekogroszkiem i na tym paliwie sadzy jest najwięcej.

Najlepiej palić miałem o kaloryczności ~25 Mj, wtedy osiąga się kompromis między ilością popiołu a ilością sadzy.

Bo w tym kotle generalnie zasada jest taka ,że im mniejsza kaloryczność opału tym mniej sadzy i rzadsze jego czyszczenie , ale i więcej popiołu .Im kaloryczność większa tym sadzy więcej ale z kolei popiołu zdecydowanie mniej.

W/g mnie najbardziej optymalnym paliwem jest miał ( najlepiej typ 31.2 - niespiekający) w kaloryczności ~ 25Mj , w którym jest sporo większych kawalków węgla ( grubszy sort) .

Przy drobnym i b.drobnym sorcie miału , pojawia się DODATKOWO upierdliwy problem zasypywania komory dmuchawy drobinami miału oraz nagarowaniem palnika i problemy z tym związane ( spalanie) .

Opublikowano

Witam,

Chyba jeszcze nikt na tym forum nie napisał porady jak poniżej, więc może być ciężka do zaakceptowania...

Co jest problemem tego kotła?

Przewymiarowany.

Trzeba go często czyścić (co 2 dni!), bo się brudzi.

Podejrzewam też, że niska temperatura spalin może w końcu załatwić komin...

Ja bym tego kotła nie czyścił wogóle.

Czyszczenie pwoduje wzrost sprawności kotła, to obniża temp. spalin oraz skraca znacznie czas palenia a wydłuża dymienia.

Ustawić moc na stosunkowo małą i nie czyścić.

Po pewnym czasie kocioł zacznie pracować dłużej i brudu przestanie przybywać (lub w znacznie mniejszym tempie).

Temperatura spalin się podniesie i komin jest chroniony.

No i zniknie podstawowy problem - częstego czyszczenia ;)

Pozdrawiam.