Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

młotek kawałek drewna i musi puścić

Opublikowano

Regionalny browarek w reku. Mlotek z koncowka elastyczna zakupiony i zabieramy sie do pracy. Noc na szczescie dluga ;)

Opublikowano

Niestety...lipa nie puscilo...ale pozytyw...rehionalny producent przerobi drzwiczki dostepowe zeby bylolatwiej. Zapomnialem dodac ze moj piec to prototyp. Wiec czlowiek chetny do wspolpracy. Ps wyglsdam jak murzyn. Milego wieczorku...

Opublikowano

Koledzy i Kolezanki. Mam pewna koncepcje co do nierownego plomienia. Poprawcie mnie jezeli sie myle. Moja teoria to zbyt duzo mialu w groszku. Mial jest z podajnika przez slimaka spychany pod przeciwlegla sciane paleniska (przeciwlegla do podajnika) tu slimak mialu nie wypycha tylko na pierwszy rzut wypycha ekogroszek a po przeciwleglej stronie wypychany mial hamuje doplyw powietrza z kanalow. Z tego co zaobeerwowalem na palenisku po stronie podajnika jest sam groszek. Natokiast po stronie przeciwleglej 80% materialu to mial. Tu nasuwa sie pytanie czy przy ponownym przesortowaniu groszka i odseparowaniu mialu i drobniutkiego wegla (sitowie o 0.5cm) bedzie widoczna poprawa? Troche mina z tym groszkiem ale jest kaloryczny bo piec bardzo ladnie osiaga temperature o ile pali sie caly palnik. Nie ukrywam ze cena tez jest atrakcyjna bo 500 pln tone mowi samo za siebie. Dlatego chciapbym dokonac ponownego przesortowania groszka. Musze tylko pomyslec nad sortownikiem jak to ogarnac. Szczerze nie bralbym sie za to ale mam tego 5t. Tu bede wdzieczny naprawde za Wasze komentarze. Pozdro

Opublikowano

witam wszystkich ponownie. na szczęście udało mi się dogadać z producentem pieca. Wymienilismy dużą ekoenergię na małą ekoenergię. Pooprawa jest widoczna gołym okiem. Niestety ale mała ekoenergia jest 15-25kw tu moim zdaniem nadal ma miejsce przewymiarowanie pieca aczkolwiek biorąc pod uwage fakt, ze piec mam pod podajnik ekoenergi ( kwestia otworów montażowych ) na dzień dzisiejszy trzeba będzie znależć kompromis. Sterownik Ignis Alfa z tego co widze w przyszłości zostanie zamieniony brakuje mi paru opcji ale... to etap na następny sezon. na dzień sisiejszy nastawy przy których piec chodzi ładnie i ekonomicznie :

 

praca:

 

podawanie 8 s

przerwa 55 s

 

czuwanie

 

8s

przerwa 25 min.

 

dmuchawa 30% zasuwa otwarta na 1/3. groszek ( tu nie zapominajmy że jest to węgiel kamienny który przyjechał z terenu matki Rosji przesortowany - i nie ma nic wspólnego z ekogroszkiem ) jakichkolwiek parametrów brak. Spiekalność - masakra, popiól - masakara, kaloryczność - tu nie mogę nic powiedzieć - przy takim nadmuchu piec momentalnie łapie temperaturę. Spieki... temat który będzie dokuczał ale będziemy kombinować aby ich ilość zminimalizować.

Widziałem dość obszerną korespondencję dotyczącą zatkania części naciętych dziurek, dolnych i zaślepienia dziurek górnych - tu kwestia kilku przemysleń i zaślepienia.... myślę, że temat jest do ogarnięcia po nowym roku... i zaczniemy paićn a calym palenisku. W przypadku małej ekoenergii... ściana przeciwległa paleniska ( po drugiej stronie od kosza ) jest mniej wypalana.... ale przynajmniej powietrze nie pozwala wdmuchiwać popiołu jak to miało miejsce przy dużej ekoenergii. Także temat jest do opanowania... jak ktoś ma jakieś problemy podeślę zdjęcia z przeróbki kołnierza. na dzień dzisjeszy piec chodzi jak ta lala. Spalanie na poziomie 16kg/doba.

Dodam, że dystrybutor węgla do każdego worka (25kg) dosypuje szufle miału - oszukaniec cholerny. ja przesortowałem prawie 200 kg materiału to nazbierało mi się z 20 kg miału... jak widać mimo, że ruski ... to jeszcze rypią oszukując miałem... życzę powodzenia wytrwałym... sobie zresztą też... ale poddawać się nie zamierzam...

 

co do producenta pieca ludziom z okolicy polecam KAPI Biała Podlaska... Dariusz Kamiński. ja mam 20kw i naprawdę świetnie zdaje egzamin. Sam producent tez otwarty na wszelkie sugestie uwagi. kontakt do podania. pozdro i trzymacie się ciepło .

Opublikowano

nie baw się w sortowanie

syp wszystko razem z tym miałem

ten palnik przy takim jak teraz zapotrzebowaniu poradzi sobie i z tym

Opublikowano

TIMON.... zabawa w sortowanie miała na celu sprawdzenie na ile lokalny dystrybutor ''eko groszku'' oszukuje dosypując miału a także sprawdzenie zawartości kamienia. Tu niestety ale najgorsze przypuszczenia sprawdziły się. Na worku tj. 25kg jest ca 4-5kg miału. Palnik poradzi sobie bo jest na szczęście na wszystko. aczkolwiek nurtuje mnie jak można tak rypać klienta i liczyć na jego głupotę i brak wiedzy. Dla ciekawskich. W piątek pojeżdziłem po składach węgla i groszku. Uśmiałem się do łez jak zajechałem na jeden skład i Pan z uporem osła twierdził, że groszek ma ze "starej kopalni" czyli polski. Był na tyle uprzejmy, że mi nawet papiery pokazał ( nie ukrywam, że miał niezły bajzel w dokumentach ) pokazał mi kwity dostawy i tu jego oczy zrobiły się większe jak pięciozłotówki. Dostawa z lokalnego terminala, który zajmuje się tylko i wyłącznie importem węgla z Rosji i Kazachstanu ( pracuję w spedycji więc mam pojęcie co gdzie się robi ) na certyfikacie jak wół napisane kraj pochodzenia Rosja. Mało tego na worku jak byk nazwa terminala ( dystrybutora ). fakt faktem spiekalność 3 zawartość popiołu 6% i niby 26Mj/kg. wziąłem kilka woreczków na próbę. Niestety najpierw musi przejść gruntowe suszenie bo worki na dworze złożone. Także zobaczymy. Ale to dopiero sobota bo na dzień dzisiejszy miło by było pomieszkać w domu a nie w kotłowni.

 

ZOOM

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

ZOOM

W jaki sposób uzyskałeś taki płomień? Jestem początkujący w tym temacie i za Chiny nie wiem jak poustawaić wszystko, żeby było OK. Cały czas wygląda jak płomień u kowala w kuźni - krótki, porwany, ale żółty.

Opublikowano

kolego christopcher... moze pomoc zmiana materialu...

 

powodzenia

Opublikowano

ZOOM

W jaki sposób uzyskałeś taki płomień? Jestem początkujący w tym temacie i za Chiny nie wiem jak poustawaić wszystko, żeby było OK. Cały czas wygląda jak płomień u kowala w kuźni - krótki, porwany, ale żółty.

 

Marc. napisz mi wszytko o kotle i palniku, moc i jakiego materialu i z jakiego sterownika korzystasz. Postaram sie pomóc ale najlepiej zrób mi zdjęcia płomienia. i wrzuć na to forum. tu luldzie są o stokroć mądrzejsi odemnie ... a i oni Ci powiedzą wiele rzeczy.

Opublikowano

Próbowałem podłączać się do rozpoczętych postów na temat spalania, bo jakoś głupio zakładać kolejny post - jak palić. Postaram się pstryknąć kilka zdjęć i wrzucić, ale może jutro - jak coś w popielniku się znajdzie. Akurat jestem po czyszczeniu. :)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Marc i co masz te zdjecia ?

Opublikowano

Jak wspomniałem na PW chyba podłączałem się do innych postów w których zamieszczałem zdjęcia.

Mimo wielu prób efekt jest nadal taki sam

Nastawy:

 

dla 100% mocy

czas międyz podawaniem - 40s

wydajnosc dmuchawy- 12

 

Ustawienia dla 1% mocy:

czas międyz podawaniem - 3minuty

wydajnosc dmuchawy- 1

 

dla podtrzymania wygląda to tak:

Czas przedmuchu 15sekund

Czas przerwy - 20minut

Krotność podawania - 1

 

Szerokość otwarcia dmuchawy - około 1cm

Czas podawania - 5 sekund.

 

Ekogroszek generalnie się w miarę dopala, ale nieraz widać lekkie niedopałki - wrzucam to z powrotem na płomień. Popiół jest mieszany - taki "papierosowy" ale w większości są to spieki, które łatwo można rozkruszyć. Z zewnątrz są jakby spalone, ale w środku nadal czarne. Również od "czoła" retorty (tam gdzie chodzi zabierak) wypada do popielnika niedopalony wogóle ekogroszek. Z kamienia robi się taki koksopodobny - również wraca na palenisko. Jest to niby retopal, ale bez certyfikatu, czyli równie dobrze może to być wszystko.

Najlepszy płomień mam przy rozpalaniu - jak mam na kawałki drewna wrzucony grubszy groszek. Jakby ktoś mógł zamieścić lub przeslać mi na priva zdjęcia prawidłowego płomienia lub tego jak powinien wyglądać opał na retorcie byłoby fajnie. Znajomi, którzy maja równiez kotły na ekogroszek twierdzą, że mają duży, jasnożółty płomień no i groszek na retorcie, a podczas "wizji lokalnej" wychodzi, że jest tak samo jak na mojej retorcie.

Czytając różne wpisy na stronach, forach zmniejszyłem już ilość powietrza, która jest podawana na retortę, ale jak znowu była za mała, to opał mi schodził do środka retorty.

Sam już nie wiem gdzie popełniam błąd.

 

post-53647-0-12768200-1390214916_thumb.jpg

post-53647-0-66344100-1390214923_thumb.jpg

post-53647-0-71869900-1390214930_thumb.jpg

post-53647-0-28496700-1390214937_thumb.jpg

Opublikowano

kogo pytasz Pieklorz?

Opublikowano (edytowane)

Jesli chodzi o mnie to zastosowałem rady Pieklorza przesłane na PW

Nastawa kotła - 55stopni

Mieszacz  44stopnie

 

Podtrzymanie

czas przedmuchu 12sekund
czas przerwy 10minut
krotność podawania 2

Dla 100% mocy
podawanie 6s

przerwa 50s

nadmuch 12 bieg

 

Dla 1%mocy

przerwa między podawaniem 2minuty 10sekund

nadmuch 1bieg

podbicie obrotów dmuchawy 6 biegów

czas podbicia 6sekund

 

Przesłona jeszcze bardziej domknięta, około 0,5cm a i tak jest jak było.

Próbowałem ze zmianami podbicia i czasem podbicia, ale zwiększenie przyniosło gorszy skutek niż zakładałem. Czyli dmucha znowu na 6.

Jareckiego ustawienia ładnie zadziałały gdy było w granicach -5,-7 stopni. Popiół był nieco drobniejszy, i jakby tak bardziej dopalony.

Jak mieliśmy -17 to próbowałem podawać częściej, czyli zamiast 50s, zjechałem na 25. Efekt był taki, że więcej było niedopalonego groszku w szufladzie. W sumie nie wygląda to wszystko tragicznie, ale jak mam taki grubszy popiół to na bank w jego środku jest niedopalony opał. Rozkruszam go, a w środku czarno. Gdzieś przeczytałem, że za dużo opału to lepiej niż za mało, no ale żal wyrzucać te niedopałki do śmietnika. Nieraz te grubsze wybieram i wrzucam z powrotem na retortę.

Czasami jak mam chwilę to pogrzebaczem robię porządek na retorcie. Spieki, które na niej są wydają się drobne - czyli teoretycznie "spada tylko popiół", ale jak nic nie ruszam to w szufladzie dalej jest bałagan - czytaj - niedopalony ekogroszek i trochę spieków.

Nie wiem - nie ogarniam chyba tematu tych wszystkich ustawień i pewnie będzie potrzeba więcej czasu żeby to pojąć. Nie, nie zamierzam się poddawać, po prostu potrzebuję więcej czasu :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes:

Proszę podajcie mi linki albo wytłumaczcie łopatologicznie gdzie robię błędy.

Wieczorem zapodam fotki.

Edytowane przez marc73
Opublikowano (edytowane)

Zdjęcia podczas pracy moc 100%, nadmuch 17bieg.

"konsystencje" są rózne - niektóre spieczone - czyli zbyt wysoka temperatura i popiół sie topi?

niektóre lekko odgazowane kawałki ekogroszku, które są lekkie jak koks - za krótko leży?

inne zwarte kawałki popiołu z czarnym wnętrzem - niedopalony groszek - za krótki czas na retorcie?

niektóre niby zwarte, ale po dotknięciu rozpadają się na drobny popiół.

Groszek niby retopal, ale bardziej skłaniałbym się do NO NAME...

post-53647-0-39251400-1390847347_thumb.jpg

post-53647-0-65587900-1390847362_thumb.jpg

post-53647-0-59425200-1390847374_thumb.jpg

post-53647-0-26573600-1390847391_thumb.jpg

Edytowane przez marc73
Opublikowano

Witajcie

Wczoraj mam nadzieję raz na zawsze wyeliminowałem u siebie niedopalanie węgla na retorcie po przeciwległej stronie ślimaka.

Zrobiłem dwie rzeczy:

- wyczyściłem jeszcze raz kanały i retortę (bez poziomowania)

- otworzyłem na max przysłonę wylotu spalin w celu zwiększenia cugu

 

I problem zniknął, mam nadzieję bezpowrotnie, a palenisko wygląda książkowo.

Opublikowano

PeeN możesz wrzucić zdjęcia jak się pali przy normalnej pracy ? Ja kilka dni temu dokonałem ponownego uszczelnienia korony i zasylikonowania kilku dodatowych nacięć pionowych na koronie... do tego zmieniłem opał ( oczywiście nadal ruski ale z innego żródła) teraz jest bajka. Pali się cały palnik podobnie jak u Ciebie. jedyny mankament to z lekka rozgrzana rura podajnika, gdzie temp sięga 60 stopni. aczkolwiek nie zaobserwowałem aby temp szła w górę. Nawet spalanie przy obecnych temp jest w okolicach 17kg/doba. Temp na piecu to 63 C, zastnawiam sie czy nie podniesc bo jednak strasznie piec sie syfi... moze podniesienie temp pomoze. Jutro montuje nowy deflektor to tez moze miec wplyw na czystosc pieca. zobaczymy.

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Wszystkich :rolleyes:

Czytałem cały temat i zauważyłem,że problem nierównego spalania groszku na retorcie nie dotyczy pieców nowych, 

świeżo zamontowanych,tylko tych,które działają już któryś sezon

Tak było również w moim przypadku; po zamontowaniu piec został rozpalony groszkiem z castoramy i nie było problemów 

z nierównomiernym spalaniem na retorcie (piec Płomyk z okolić Pleszewa 25kW),dlatego uważam,że problem zaczyna narastać stopniowo

w trakcie użytkowania pieca.

Oczywiście pojawił się też u mnie :wacko:

Opublikowano

ziółko1961

Niekoniecznie musi tak być. W piecu nowym jak nie uszczelnisz retorty dobrze to będzie nierówny płomień bo będzie dmuchało z jednej strony.

Opublikowano

 

. W piecu nowym jak nie uszczelnisz retorty dobrze to będzie nierówny płomień bo będzie dmuchało z jednej strony.

nie rozumiem,dlaczego miałbym ją uszczelniać w nowym piecu,

czyżbyś kupił nowy piec do samodzielnego montażu .......z ikei  ;)

Opublikowano (edytowane)

 

 

nie rozumiem,dlaczego miałbym ją uszczelniać w nowym piecu,

a na przykład po to aby palnik był szczelny,  żeby mieć równy płomień i żeby się równo paliło na całym palniku

Edytowane przez leszkowaty
Gość Visitor1230
Opublikowano

nie rozumiem,dlaczego miałbym ją uszczelniać w nowym piecu,

czyżbyś kupił nowy piec do samodzielnego montażu .......z ikei  ;)

Zeby kociol nie wychladzal sie np. dzieki podmuchowi omijajacemu palenisko. I tez bo tak przewaznie zaleca producent. Kolnierze retort uszczelnie sie dopiero po podlaczeniu kotla do instalacji

Opublikowano

tak to bywa jak się nawet nie wie gdzie jest DTR kotła albo sie jej użyło przed przeczytaniem do pierwszego rozpalenia

potem lament i prośba o pomoc a okazuje sie że uzytkownik nie ma pojecia jakie powinien wykonać czynności przed pierwszym uruchomieniem.

osobny temat to fakt że nie każdy producent umieszcza takie informacje w dokumentacji techniczno rozruchowej

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.