bapras Opublikowano 10 Października 2011 #1 Opublikowano 10 Października 2011 Witam A ja dalej niezdecydowany i tym razem mam pytanie o kociołek Vienybe - może ktoś użytkuje i powie parę słówek o tym piecyku ???? Pomimo swojej ceny prezentuje się interesująco - ma dużą komorę załadowczą, ciekawe czy jest ekonomiczny ??? Cytuj
jameess Opublikowano 10 Października 2011 #2 Opublikowano 10 Października 2011 Kociołek zacny, sam bym go chętnie kupił, tyle że nie wiem skąd wynika ta cena zaporową, może ma pozłacane blachy...... ;). Podejrzewam że gdybyś go kupił osobiście na Litwie to kosztowałby 1500-2000 zł mniej. Tutaj powinien się wypowiedzieć kolega Sanitsystem który cię może zachęci jakimś fajnym upustem ;) pozdrawiam Jameess Cytuj
bapras Opublikowano 10 Października 2011 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2011 No tak cena też zacna- może kol. jameess powiesz cos wiecej o tym kociołku - plusy i minusy . Cytuj
jameess Opublikowano 10 Października 2011 #4 Opublikowano 10 Października 2011 Niestety nie macałem go, ani nikt ze znajomych go nie ma, natomiast patrząc na jego budowę nie można się do niczego przyczepić. Jest zrobiony prosto i funkcjonalnie. Cytuj
bapras Opublikowano 10 Października 2011 Autor #5 Opublikowano 10 Października 2011 a może kociołek Kalvis 5-16 stargowałem do tej samej ceny z dostawą gratis ??? http://www.szalonymax.pl/product-pol-15391-84815391-Kociol-domowy-na-paliwo-stale-10-16KW-Kalvis-5-16-10-.html Cytuj
jameess Opublikowano 10 Października 2011 #6 Opublikowano 10 Października 2011 Bardzo dobry wybór, podoba mi się jeszcze bardziej niż Vinebye, tutaj masz wątek w z fotkami użytkownika takiego pieca : KALVIS na forumogrzewania. Jak masz kasę to kupuj, dobry wybór ;) pozdrawiam Jameess 1 Cytuj
jameess Opublikowano 10 Października 2011 #7 Opublikowano 10 Października 2011 Jakieś dziwy się dzieją, odpisywałem na twój post, a post znikł!! , ale co do Kalvisa to wziąłbym model Kalvis-5-16 z poziomym wymiennikiem, prościutki do czyszczenia;) Cytuj
SanitSystem Opublikowano 10 Października 2011 #8 Opublikowano 10 Października 2011 Kocioł fajny i dobry ale niestety - cena no cóż kocioł na litwie też troche kosztuje + koszt transportu z litwy i do klienta no i dalej Vat 23% + i to co jest najgorsze to kursy walut z litwinami rozliczamy się w euro wystarczy sobie zobaczyć kurs no i na koniec to żyć też z czegoś trzeba. I to cała cena kociołka. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 18 Października 2011 #9 Opublikowano 18 Października 2011 Panik Kociołka Vienybe 2.16 z opuszczonym i podniesionym rusztem. Zdjecia troche kiepskiej jakości bo z komórki. Mam nadzieję że użytkownik tego kociołka wkrótce zamieści troche fotek i podzieli się opinią na temat nowego nabytku. Cytuj
bapras Opublikowano 18 Października 2011 Autor #10 Opublikowano 18 Października 2011 Zamieści i podzieli się spostrzeżeniami o kociołku ;] ,ale to za jakiś czas jak zacznie pracować. Dziś dotarł do mnie i to naprawdę jest kawał pieca jak na 16KW i dobrej roboty, wykończony bardzo estetycznie - pierwsze wrażenie 1:0 dla Vienybe ;]. Cytuj
SONY23 Opublikowano 18 Października 2011 #11 Opublikowano 18 Października 2011 (edytowane) Czekamy z niecierpliwością... :) Aha, jeśli możesz, podaj wymiary paleniska (długość i szerokość rusztu, wysokość komory załadowczej, wysokość od rusztu do spodu pierwszej przegrody, itd. ). Edytowane 18 Października 2011 przez SONY23 Cytuj
bapras Opublikowano 18 Października 2011 Autor #12 Opublikowano 18 Października 2011 Ok -Jutro przestrzelę miarą to podam dokładnie ;] Cytuj
lew27 Opublikowano 19 Października 2011 #13 Opublikowano 19 Października 2011 No wreszcie znalazł się miejmy nadzieje szczęśliwy nabywca, myśle że wielu na tym forum czeka na relacje z pracy tego kociołka. Mam nadzieje, że sie sprawdzi i ja będe przyszłym użytkownikiem, pozdrawiam Cytuj
bapras Opublikowano 20 Października 2011 Autor #14 Opublikowano 20 Października 2011 Czekamy z niecierpliwością... :) Aha, jeśli możesz, podaj wymiary paleniska (długość i szerokość rusztu, wysokość komory załadowczej, wysokość od rusztu do spodu pierwszej przegrody, itd. ). Witam wymiary paleniska : głębokość: 26 cm u góry, 28 cm u dołu szerokość: 40 cm wysokość: 82 cm ( wysokość pierwszej przegrody) "wysokość od rusztu do spodu pierwszej przegrody" rozumiem że interesuje cię wysokość palnika przy opuszczonym i podniesionym ruszcie, czy jak bo nie ogarniam ??? Cytuj
bapras Opublikowano 20 Października 2011 Autor #15 Opublikowano 20 Października 2011 No wreszcie znalazł się miejmy nadzieje szczęśliwy nabywca, myśle że wielu na tym forum czeka na relacje z pracy tego kociołka. Mam nadzieje, że sie sprawdzi i ja będe przyszłym użytkownikiem, pozdrawiam Sam jestem ciekawy, ale to trochę jeszcze potrwa, chłopaki klepią właśnie hydraulikę i zaraz pojadą maszynowe posadzki, które też muszą trochę odparować więc w grudniu pewnie odpalę kociołek to zamieszczę parę fotek i spostrzeżeń. Cytuj
SONY23 Opublikowano 20 Października 2011 #16 Opublikowano 20 Października 2011 Witam wymiary paleniska : głębokość: 26 cm u góry, 28 cm u dołu szerokość: 40 cm wysokość: 82 cm ( wysokość pierwszej przegrody) "wysokość od rusztu do spodu pierwszej przegrody" rozumiem że interesuje cię wysokość palnika przy opuszczonym i podniesionym ruszcie, czy jak bo nie ogarniam ??? Dokładnie o to mi chodzi. Jeśli można zmierz jeszcze głębokość kanału dopalającego (tego za pierwszym płaszczem), bo szerokość to zapewne również 40 cm. Wg. przekrojów zamieszczonych w necie wygląda, że rozszerza się on ku górze (patrząc z boku ma kształt lejka). Mnie szczególnie interesuje jakie ma wymiary w najwęższym i najszerszym miejscu. Dzięki za odzew. Wymiary paleniska sugerują, że spokojnie nawet na drewnie przekroczy 16 KW. U mnie 22 na 30 cm potrafi zrobić niezłe piekło a co dopiero taki byczek. ;) Cytuj
SanitSystem Opublikowano 1 Listopada 2011 #17 Opublikowano 1 Listopada 2011 Info z ostatniej chwili kociołek odpalony ! Użytkownik obiecał że wkrótce zda nam realację z jego pracy :) Cytuj
bapras Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor #18 Opublikowano 1 Listopada 2011 Witam Tak kociołek odpalony i chodzi od 3 dni, temperatura na piecu ok 60 C, miarkownik ustawiony na 70 C i przy pełnym załadunku drewnem (a trochę wchodzi) 5-6 godzinek pracuje - co prawda uczę się dopiero palić (do tej pory paliłem jedynie papierosy :]). Jutro majster dostawi jeszcze sterownik do pomp tak żeby włączały się gdy piec osiągnie określoną temperaturę. Sony23 jutro rozkręcę wyczystkę od góry to zmierzę komorę dopalającą i zrobię parę fot. Cytuj
SONY23 Opublikowano 1 Listopada 2011 #19 Opublikowano 1 Listopada 2011 Fotki mile widziane i to jak najwiecej, tylko w rozsądnych wagowo plikach. O kurcze tak długo nie dawałeś znaku życia, że już myślałem że zaczadziałeś :lol: Cytuj
bapras Opublikowano 1 Listopada 2011 Autor #20 Opublikowano 1 Listopada 2011 Nie chłopaki skręcali mi hydraulikę, przykryli piecyk i zrobili se na nim stolik, więc nie chciałem im przeszkadzać, plus trochę innych zajęć, jutro go przepalę do czyszczenia to po pracy rozbiorę pomierzę i zrobię parę fotek ;] Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 2 Listopada 2011 #21 Opublikowano 2 Listopada 2011 A ja będę sceptyczny wobec tego kociołka jak i w wobec Kalvisa. Mimo ze są to jedne z lepszych konstrukcji na rynku to obydwa mają te samą wadę (a szkoda bo są to porządne konstrukcje co widać tez po wadze), mianowicie chodzi mi o klapę skróconego obiegu dymu. Po pewnym czasie działania kotła powstaną tam nieszczelności które wyssają wszystko to co najlepsze czyli tzw. Holzgas, a co gorsze nie trafi on już na powietrze dopalające i w postaci nie spalonej ujdzie do komina. lepiej było by zastosować tylko skrócony obieg spalin a podciśnienie wessało by ten gaz przez dyszę palnika i nic by się nie marnowało. Ponadto producent podaje sprawność tych kotłów na 74-80% co w przypadku opalania drewnem jest nieprawdą ponieważ wymiennik wydaje się zbyt krótki na odbiór ciepła z płomienia i spalin. Jednakże do opalania węglem wydają się być to jedne z lepszych konstrukcji. Cytuj
SanitSystem Opublikowano 2 Listopada 2011 #22 Opublikowano 2 Listopada 2011 Widziałeś ten kocioł na żywo ??? A może chociaż kalvisa ??? Jak go zobaczysz na żywo wtedy zobaczysz co to krótki wymiennik - twój generator chyba nie ma dłuższego z tego co widziałem na fotach. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 2 Listopada 2011 #23 Opublikowano 2 Listopada 2011 Widziałem Kalvisa 5-16 i wcale na kolana mnie nie powalił (no może poza ceną) U mnie długość całkowita wymiennika to ok. 230cm więc niema nawet co porównywać. Wcale tu nie zachwalam swojej konstrukcji bo jak każda ma swoje wady i zalety. Zwróciłem tylko uwagę na fakt że w tych konstrukcjach drewna nie sposób spalić efektywnie ze względu na zamontowanie w nich klapy skróconego obiegu dymowego (która prędzej czy później się rozszczelni) . Ps. Ja tylko wyraziłem konstruktywna krytykę, więc nie rozumiem twojego ataku. Tak czy inaczej swoje zdanie podtrzymuje Cytuj
SanitSystem Opublikowano 2 Listopada 2011 #24 Opublikowano 2 Listopada 2011 Nie atakuje tylko chce żebys zobaczył kocioł i dopiero wtedy coś o nim napisał. Wymiennik wcale ne jest krótki a klapki są naprawde fajnie i porządnie wykonane. Litwini niestey wegla zbyt wiele nie mają za to drewna pod dostatkiem i ich konstrukcje przeznaczone są głównie do drewna. Zobacz sobie temperature spalin przy mocy nominalnej tego kociołka i wtedy podyskutujemy o jego sprawnosći. Cytuj
przemyslaw2ar Opublikowano 2 Listopada 2011 #25 Opublikowano 2 Listopada 2011 Kolego rozumiem ze zajmujesz się sprzedażą tychże kotłów i będziesz je wychwalał, Ok jestem w stanie to zrozumieć ale... jezeli producent podaje że sprawność kotła dla drewna to 74% a dla węgla 80% to coś tu nie gra, skoro drewno wydziela o połowę mniej energii i to podczas spalania w warunkach laboratoryjnych. Poza tym aby drewno spalało się sprawnie to musi mieć miejsce piroliza a ta zachodzi w wysokich temperaturach. A z tego co widziałem (mówię tu o Kalvisie) ma on płaszcz wodny w obrębie komory załadowczej, więc jakim cudem nastąpi tam zgazowanie drewna (pomijając oczywiście tę nieszczęsną klapkę którą producent dał świadomie aby klient nie "walczył" z kotłem), a jest to podstawą do uzyskania wysokiej sprawności. Dalsza dyskusja chyba jest zbędna. Idźmy na kompromis i uznajmy że są to jedne z lepszych kotłów UNIWERSALNYCH umożliwiających palenia drewnem ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi