Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów. Od niedawna użytkuję instalację centralnego ogrzewania z kotłem z podajnikiem Defro 20 KW na ekogroszek.

W załączniku zamieszczam schemat instalacji co, bardzo proszę o ocenę i wyjaśnienie działania zaworu 3d w mojej instalacji.

Na zaworze widnieją liczby jak na schemacie - gdy ustawię zawór w pozycję górnej 1 to temperatura na piecu rośnie powyżej zadanej, temperatura cwo również grzejniki robią się chłodniejsze,

w pozycji dolnej 1 piec szybciej traci temperaturę, woda cwo również. W jakiej pozycji najbardziej optymalne będzie ustawienie zaworu?

Ustawienia kotła:

czas podawania 12 sek

przerwa 50 sekund

praca w podtrzymaniu 10 sek

przerwa w podtrzym 10 min

temp zadana co 56 st

post-31462-0-70486800-1318177715_thumb.jpg

Edytowane przez daroo00
Opublikowano

WITAM

Co oznacza "temp zadana co 56 st " to tem. kotła czy instalacji C.O ? co steruje zaworem3D ? Zawór 3D powinien regulować temperaturę C.O w Twoim układzie

Opublikowano

Miało być " to 56st"

No właśnie ten zawór 3d mnie gnębi.

Zaobserwowałem że napisy na nim są do góry nogami czy to nie wskazuje na to że jest zamontowany odwrotnie?

Gdy ustawię go w pozycję dolnej 5 rura od powrotu robi się zimna i cała woda idzie bezpośrednio na dom

W przypadku innych ustawień nie ma zbytnio różnicy.

No i nie wiem z których ustawień mam korzystać te numerki na dole czy na górze?

I jeszcze jedna kwestia - pokrętło regulacyjne zaworu 3d jest wyjmowane i gdy nie jest do końca włożone można nim kręcić o 360 stopni - jak znaleźć te właściwe 180 stopni w których ma pracować zawór?

Zawór honeywell v5433 instrukcja

post-31462-0-72892700-1318193406_thumb.jpg

Opublikowano

I jeszcze jedna kwestia - pokrętło regulacyjne zaworu 3d jest wyjmowane i gdy nie jest do końca włożone można nim kręcić o 360 stopni - jak znaleźć te właściwe 180 stopni w których ma pracować zawór?

Hmm... zawsze myślałem, że ten zawór pracuje w przedziale 0-90 stopni. :blink:

Nie chce mi się czytać tej instrukcji, więc załóżmy na chwilę, że tak jest.

Jeśli tak, to należy włożyć pokrętło do końca i używać dolnej lub górnej skali 1-9 (to daje włąsnie 90 stopni).

Zawór ten u Ciebie służy do obniżenia temperatury idącej na grzejniki.

Najpirw ustaw go tak, żeby wszystko szło na grzejniki (ustawienie 9). Jak się jakimś sposobem uda, to przestaw na 6 i powinno na grzejniki iść mniej stopni Cesjusza.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem .....

Nie panuję nad tym zaworem :(

Mam układ 3b z http://www.artbeko.ec24h.pl/honeywell-zawor-trojdrozny-1/

Doczytałem że mój 3D miesza gorącą wodę z kotła z zimnym powrotem i wysyła na grzejniki.

Problem mam taki że mam na kotle zadaną temp. mam 45C a w domu ciągle za ciepło....

Dziś zainstaluje sterownik pokojowy i zejdę z temp. niżej przecież nie będę wietrzył pokoi żeby obniżyć temp.

Dobrze że mam żeliwny kocioł... to mi nie zardzewieje ;) ale czyszczenie co 2 dzień kotła wcale mnie nie cieszy.

Ustawienie tak jak w instrukcji czyli na 5.

Jak ustawię na 1 pompa odcięta i mieli wodę.

Jak ustawię na tą drugą 1 kocioł odcięty i gotowanie wody w kotle

Jak ustawię na 9 - to co w kotle leci na grzejniki.

Ustawiłem więc 5 jak w instrukcji..... :( Martwi mnie brak regulacji.

Czy takie zachowanie tego 3D jest prawidłowe?

Pozdrawiam

Opublikowano

Obawiam się że masz źle ustawione zwieradło wewnątrz zaworu mieszającego.

Ściągnij pokrętło z zaworu. Większość producentów zaznacza położenie mieszadła wewnątrz zaworu wcięciem na trzpieniu. Ustaw je tak aby pokrywało się z przyłącze zimnego powrotu.

Teraz nałóż skalę, tak aby pokrętło wskazywało "9" na skali.

CORONA wraz z pokrętłem dostarcza trzpień który się montuje w celu zblokowania pokrętła, żeby zawór kręcił się o kąt 90 st. Ty go pewnie wyrzuciłeś .......... :D

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Mam ten sam problem .....

Nie panuję nad tym zaworem :(

Mam układ 3b z http://www.artbeko.ec24h.pl/honeywell-zawor-trojdrozny-1/

Doczytałem że mój 3D miesza gorącą wodę z kotła z zimnym powrotem i wysyła na grzejniki.

Problem mam taki że mam na kotle zadaną temp. mam 45C a w domu ciągle za ciepło....

Dziś zainstaluje sterownik pokojowy i zejdę z temp. niżej przecież nie będę wietrzył pokoi żeby obniżyć temp.

Dobrze że mam żeliwny kocioł... to mi nie zardzewieje ;) ale czyszczenie co 2 dzień kotła wcale mnie nie cieszy.

Ustawienie tak jak w instrukcji czyli na 5.

Jak ustawię na 1 pompa odcięta i mieli wodę.

Jak ustawię na tą drugą 1 kocioł odcięty i gotowanie wody w kotle

Jak ustawię na 9 - to co w kotle leci na grzejniki.

Ustawiłem więc 5 jak w instrukcji..... :( Martwi mnie brak regulacji.

Czy takie zachowanie tego 3D jest prawidłowe?

Pozdrawiam

Witam!

W moim układzie c.o mam podobny zawór mieszający Honeywell`a, tylko 4 drożny. Jego też się steruje w zakresie kąta 90 stopni.(na skali od 1-9), chociaż są dwie skale. Prawidłowo wybiera się górną czy dolną, wsuwając dołączony plastikowy bolec w odpowiedni otworek w pokrętle.

Jeżeli Twój zawór jest tak zamontowany jak na rys. 3b, to kierując się wskazówką z instrukcji ustaw tak pokrętło by można nim było sterować według górnej skali od1-9.(Po zdjęciu pokrętła rowek w elemencie obrotowym powinien działać w zakresie górnej skali).

Gdy tak ustawisz pokrętło to przy nastawie na 9 będzie bez mieszania z zimną dostarczana gorąca woda na grzejniki, a zmniejszając nastawę na niższe wartości (wg.górnej skali) będzie ona mieszana z zimniejszą i na grzejniki popłynie ochłodzona.

Ja obecnie mam ustawioną 3, bo przy 5 byłoby w domu za gorąco. Tobie też radzę zmniejszyć nastawę na 2, lub 3 zamiast katować kocioł za niską temperaturą ustawioną na kotle. Pozdrawiam.