Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vaillant Turbotec 202/3-5 Zapowietrza Się Pompa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem użytkownikiem owego kotła gazowego od dwóch lat...Od jakiegoś czasu kocioł zaczął się zapowietrzać przy CWU(wodzie użytkowej).

Np.Po prysznicu myciu naczyń itp. słychać jak pompa strasznie bulgocze i pompuje z wodą powietrze ???

Postanowiłem więc odpowietrzyć i napełnić od nowa całą instalację (robię to raz,dwa do roku profilaktycznie po sezonie).

Odkręciłem wszystkie zawory w grzejnikach i kotle (trójdrożny w pozycji środkowej) aby całą wodę spuścić przez zaw. do spuszczania ,odpowietrzniki też odkręcone.

Napełniając inst.do 1.4/1.6bar odpowietrzam z osobna każdy grzejnik oraz włączam w kotle automatyczne odpowietrzanie instalacji i poluźniam odpowietrznik na pompie...

Gdy już cały układ nie szumi nie ma powietrza przepalam solidnie z 15min aby cały układ do końca ponownie odpowietrzyć.

Po tym całym procesie przez "chwile jest ok" mijają 2,4dni i pompa znowu bulgocze i pompuje powietrze z wodą...

Ręce już opadają bo odpowietrzałem już nie raz i zawsze było ok.. nie wiem co dalej czynić...

Może ktoś z was wie gdzie szukać przyczyny?

Pozdrawiam,Dawid...

Opublikowano

W nieszczelności układu. Zapowietrzanie się podczas użytkowania CWU, sugerować może wymiennik, ale to jest tylko gdybanie. Wezwij instalatora, on widząc to na miejscu, powinien dojść co jest nie tak. A tak przy okazji, takie profilaktyczne spuszczanie wody z instalacji i ponowne jej napełnienie raz-dwa razy do roku, nie poprawia żywotności instalacji. Instalację się ewentualnie dopełnia, a nie opróżnia.

Opublikowano

Witam,

Instalacje wykonywałem sam wraz z kuzynem(instalator) sprawdzane było na szczelność (nabiliśmy wody do ponad 2bar) i tak trzymaliśmy przez 5dni z rurami na wierzchu czy nigdzie się nie sączy nie kapie itd.

Wszystko suche więc opiankowałem/otynkowałem całość i było ok.Dwie zimy bez problemu tylko teraz na lato coś się zchrzaniło.

Dziwne jest to,że jak odpowietrze piec automatycznie(programem) to przez jakiś czas jest ok. rozbierałem go i szukałem nieszczelności nic nie ma suchy jak pieprz!

Przeczyściłem komorę spalania i skręciłem bo wszystko inne czyste ładne i suche.

Dziwne jest to,że dzieje się tak tylko na wodzie użytkowej! C.O jest ok nic nie bąbli nie szumi itp. cichutko bez powietrza....

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

Odkopuje trochę temat.

Mam podobny problem w swoim kotle Vaillant ecocompact dwufunkcyjny.

Czy doszedł Pan do przyczyny odgłosów bulgotania przy grzaniu cwu?

Pozdrawiam