Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

• Ostatnie Odpowiedzi

• W pewnym sensie instalator miał rację,po co się wbijać w bufor jak sprzęgło rozdzielacz da spokojnie radę a to są jednak mniejsze koszty.Piec jaki wybrałeś to typowy ekogroszkowiec z dodanym palnikiem na pellet i tu nie ma jakiejś większej filozofii obsługi w stosunku do o wiele nowszych konstrukcji (Włoskich,Austriackich, Duńskich czy nawet pojawiających się Polskich) które były projektowane tylko pod pellet.Osobiście wolałby zainwestować w jakiś fajny system sterowania tym wszystkim(może jakiś smart dom z głowicami i termostatami sterującymi temp.w pomieszczeniach,parę dodatkowych czujnikow) niż bawić się w bufor.Mnie zawsze zastanawiało że nigdzie na YouTube czy u producentów kotłów nie ma informacji jak piec zachowuję się grzejąc przez jakiś czas z pełną mocą i jaki ma to wpływ na sam piec bo przecież sama idea pieców na pellet to dobra modulacja i dostosowywanie się pieca do potrzeb cieplnych budynku (użytkownika).Sam bufor jak mówisz te max 400l też może być za mały żeby na tym metrażu piec włączał ci się raz na dobę (ale trzeba by się pytać ludzi którzy już w tym siedzą)a te wszystkie filmiki z YouTube to tak bardziej ostatnio widzę że jest duże ciśnienie na montaż buforu (czy trzeba czy nie) no ale cóż kasa musi się zgadzać.
    • @atomfx Dzięki za porady!  mam do nich trochę pytań:  - Wywalenie filtrów z sitkami przy zastosowaniu separatora zanieczyszczeń - na pewno? Ten Vortex 500 to separator cyklonowo magnetyczny ale czy na pewno wyłapie on wszystkie zanieczyszczenia typu resztki pakuł/plastiku itp które mogłyby uszkodzić pompę/zawory? Zaworki odcinające przed za będą - nawet przyszły w zestawie z separatorem :)  - Grupa bezp przesunięta na powrót - dlaczego? Pomiędzy powrotem a zasilaniem kotła nie ma żadnych zaworów itp więc jaka jest różnica? W instrukcji kotła jest żeby dać na zasilaniu - Separator powietrza - no racja fajnie by to było mieć - myślisz że taki będzie ok? https://allegro.pl/oferta/separator-powietrza-afriso-far-311-przylacza-3-4-cala-dn20-12818596233 - Co do zaworu mieszającego - trochę nie rozumiem jakby to miało działać. Jak zmniejszyć 70 stopni do 50 stopni na grzejnikach zaworem 3d skoro kocioł i tak wymaga 55 stopni na powrocie? Trzeba też dodać sprzęgło? Wybacz ale jestem laikiem w tych tematach - Powrót z zasobnika - po co tutaj zawór klapowy skoro zawór przełączający będzie blokował obieg CWU na zasilaniu? - I jeszcze jeden nowy temat - wyczytałem że nasze przepisy wymagają w układzie zamkniętym montaż zaworu DBV albo wężownicy schładzającej. Jest sens to montować dla tego kotła? Wiadomo że z przepisami się nie dyskutuje ale jakie jest prawdopodobieństwo że kocioł RTB nagrzeje czynnik do temperatury powyżej wrzenia? No i z tego co widziałem to mało kto się takimi rzeczami przejmuje w kotłach pelletowych   Wybacz że tak dużo pytań ale powtórzę jeszcze raz - jestem laikiem i to mój pierwszy montaż kotła.  
    • @Majsterkanaliza Masz przewymiarowany kocioł i lepiej abyś miał bufor, którego na tych zdjęciach nie ma. Zweryfikuj z instalatorami, czy pomiędzy naczyniem wzbiorczym a kotłem może być zawór zwrotny (bo chyba tak jest na tych zdjęciach), a być może pomiędzy naczyniem a kotłem nie powinno być zaworów ani pomp. Przejrzyj sobie schematy z buforami z linku z poprzedniego postu oraz zweryfikuj czy naczynie przelewowe nie jest zbyt nisko bo wtedy może przyda się dyskusja ze schematem stąd:  
    • Kol @pawlopawlo blacha jest z dwóch połówek bo mam po bokach dwie warstwy 3-ek szamotek i rzeczywiście po przez rusztowanie zachodziły na siebie (blachę musiałem podzielić, wymusily to prowadnice szamotek ) a jak pisałem mam nawiercone w nich otwory w które włożyłem kluczowkręty f10, które stabilizują blachy podczas rusztowania a popiół dobrze się osypuje no i PP przepływa w różnych miejscach. Działa bez zarzutów.  Pozdrawiam 
    • Znalazłem taką instalację gdzieś na Internecie moje pytania brzmi następująco. Na ile poprawnie jest zrobiona ta instalacja czy jest sens się nią sugerować i gdzie ewentualnie wpiąć podłogówkę do tego?      
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      39,1 tys.
    • Odpowiedzi
      658,9 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.