Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę wykonać system solarny z podgrzewaniem CO z zastosowaniem 16,5m2 kolektora płaskiego ustawionego pod kątem ok 60 stopni - lepsze grzanie w okresie luty- maj i wrzesień -listopad w okresie letnim kolektory tak ustawione nie będą pracowały pełną mocą - niewłaściwy kąt padania promieni słonecznych co pozwoli na zmniejszenie potrzebnego bufora. - lokalizacja Warszawa

Przy takiej powierzchni kolektora bufor zalecany jest 1800l ja chciałbym zrobić bufor ok 1000l

Czy moje założenia mają sens?huh.gif

Pozdrawiam. Sambor

Opublikowano

Założenia jak najbardziej mają sens ale w obliczeniach błąd. Na jeden kolektor o pow. do 2m2 bufor to ,100l wody a więc na 16,5m2 bufor to 800l. Twoje założenia są dla próżniówek.

pozdrawiam.

Witold

Opublikowano

Witam

Dzięki za odzew. Kolega zrobił symulację programem "Getsolar Professional" zamieszczam wyniki dla 3 różnych kątów 44, 55 i 63 stopnie nachylenia kolektora

Kolego @Bachus dlaczego ten program wylicza bufor 1700l a nie tak jak Kolega twierdzi 800l? J

a twierdzę, że dla 800l będzie większy zysk energetyczny niż dla 1700l oczywiście dla pow 16,5m2 kolektora.

W programie tym nie można było zmniejszyć bufora - był on narzucany przez obliczenia - max zmagazynowana energia -oczywiście w lecie.

Ciekawą pozycją w załączonych obliczeniach jest oszczędność na paliwie -w tym przypadku pelletu, podana dla każdego miesiąca.

pozdrawiam

Symulacja - Szymanowek - Zysk solarny_Ekbilans 44.pdf

Symulacja - Szymanowek - Zysk solarny_Ekbilans 55.pdf

Symulacja - Szymanowek - Zysk solarny_Ekbilans 62.pdf

Opublikowano

Ja twierdzę, że dla 800l będzie większy zysk energetyczny niż dla 1700l oczywiście dla pow 16,5m2 kolektora.

Najwięcej energii zmagazynuje bufor największy.

Tylko jak ją potem z niego odzyskać...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Tak to mój błąd - myślałem o zysku temperaturowym w okresie używania CO czyli okres październik - marzec, w tym okresie nie ma nadmiaru energii którą można by zmagazynować jednocześnie ogrzewając budynek.

Tutaj sam budynek, a głównie płyta ogrzewania podłogowego jest czynnikiem magazynującym energię z solarów.

Zastosowanie większego bufora wodnego - 1700l powoduje zwiększenie bezwładności układu CO.

Dodatkowo przedstawiam konkretne symulacje dla tego projektu- te poprzednie były z wersji demo tego programu.

Z wyliczeń widać że zwiększenie kąta pochylenia kolektora z 44 do 62 stopni nie powoduje rewelacyjnego zwiększenia sprawności, chyba będzie lepiej i taniej dodać jeszcze jeden kolektor.

W konkretnym przypadku koszt oryginalnego podniesienia pola kolektorów z 44 do 62 stopni to ok 5000+23% , zaś koszt dodatkowego kolektora z mocowaniem to 2500+23% + cena grubszej rury zasilającej ( nie DN20 a DN25)+ cena dodatkowego płynu solarnego, grupa pompowa bez zmian

Zamieszczam te wyliczenia może komuś się przydadzą do własnych zastosowań.

Pozdrawiam

Symulacja - Szymanowek prawdziwa 44 800l 8kol.pdf

Symulacja - Szymanowek prawdziwa 44 800l 9 kol.pdf

Symulacja - Szymanowek prawdziwa 62 800l 8kol.pdf