izabela8591 Opublikowano 25 Maja 2011 #1 Opublikowano 25 Maja 2011 Bardzo proszę o pomoc gdyż nie umiem się zdecydować, który kocioł wybrać. Stary piec służył mi 21 lat ale popękały mu ruszta i muszę kupić nowy. Dom budowany pod koniec lat 80, piętrowy, nieocieplony, pustak. Do ogrzania 150 m + bojler. - zawsze paliłam węglem i niech tak pozostanie. --dolne spalanie (ewentualnie górne też), -stałopalność jak najdłuższa -sterownik, nadmuch (niech będzie trochę nowocześniejszy od poprzedniego) -pompka c.o. i c.w.u. -ruszt wodny, ruchomy -możliwość palenia przy braku prądu -łatwy w obsłudze i ekonomiczny W mojej miejscowości sprzedają takie piece i z nich chciałabym wybrać możliwie najlepszy: http://www.kotly-zywiec.com.pl/oferta/kociol/17 http://www.kotly-zywiec.com.pl/oferta/kociol/169 http://www.ogniwobiecz.com.pl/s6wc.html http://www.seko.pl/seko-kotly-piece-co/kotly_spalanie.html http://www.defro.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=53&lang=pl Przeglądam wszystkie możliwe opinie ale jeden chwali drugi gani więc już sama nie wiem co wybrać a czasu już mam niedużo. Bardzo dziękuję za każdą poradę. Cytuj
krisk Opublikowano 3 Czerwca 2011 #2 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Widzę że rozumie Pani zasadę jaka przy swieca spalaniu węgla kamiennego bez namysłu wybrałbym Kotły c.o. z dolnym spalaniem EKO II zaletą jest posiadanie w zespole miarownika ciągu z wentylatorem Takie rozwiązania są stosowane w dużych kotłowniach i naprawdę sprawdzają sie ekonomicznie Ponadto mając nadmuch możemy realizowac spalanie mieszanek węgla z miałem a ponadto trociny i inne Ważna jest gwarancja... 10 lat świadczy o solidności producenta Tylko mieć dobrego wykonawcę i dobrze poprowadzoną instalację grawitacyjną oraz obieg dodatkowego zabezpieczenia grawitacyjnego Naprawdę jest w takim kotle potężna ilość energii i będzie Pani naprawdę zadowolona Jest to najbardziej zaawansowana technologia Inne też są równie dobre: Na miejscu drugim postawiłbym piec KDO-U (RW) Gdyby myślała Pani o innych paliwach w przyszłości ekoroszek zrębki w tkz automacie na stare lata to zawsze można dokupić zasobnik wtedy postawiłbym go na 1 miejscu trzeba trochę się wysilić aby sie do niego dobrać pozostałe elementy użytkowe podobne Na niekorzyść gra dużo niższa gwarancja 5 lat to 2 razy mniej Na trzecim miejscu Optima Komfort Zalety uzytkowania są podobne Ale nie jest przystosowany do podawania automatycznie paliwa Krótka gwarancja to juz tylko 4 lata duza pojemność wodna dla ok 17kW 55 litrów co przy seko 41 litrów /duza poj. cieplna miała znaczenie jak trzeba było odebrać duzo ciepła poprzez grzejniki które je w sobie akumulowały Dziś oddaje sie ciepło niemal natychmiast. przez grzejniki stalowe przez to kocioł z mniejsza poj. wodną nie ustępuje odbiorowi ciepła temu z większa pojemnościa./ Pozdrawiam żaden z pieców nie jest zły chociaż mają swoje wady Seko nie da sie rozbudować; KDO jest ok ale żeby go rozpalić trzeba sie troche natrudzić Optima; To kocioł uniwersalny napewno najtańszy bez mozliwości rozbudowy ale za to najlepiej odbiera ciepło /poj. wody/ jest najmniej podatny na róznice temp w kotle /zarastanie kamieniem wymiennika z uwagi na mozliwe niewielki wachania temp w kotle no i po trochę bezpieczeństwo z powodu dużej pojemności wodnej i przy tym jest najcięższy aż ok o 60 kg w stosunku do KDO i napewno duzo więcej od SEKo /gdzie nie znalazłem danych/ Napisałem najpotrzebniejsze informacje które powinny uświadomić Pani pod jakim kątem patrzyć Wybór to zawsze kwestia szukania kompromisów; ale ja jakbym miał sie decydowac wybrałbym KDO Spać bezpiecznie wieczność to dziś 5 lat ... kto go wie czym przyjdzie mi palić. To mój wybór i jest on kompromisem jak już napisałem ale na coś trzeba sie zdecydowac optymalnie.... Pozdrawiam Cytuj
Andrzej222 Opublikowano 4 Czerwca 2011 #3 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Witam Czy kocioł Seko Eko II ( z miarkownikiem ) posiada dopływ i regulację powietrza wtórnego. Pozdrawiam. Cytuj
krisk Opublikowano 4 Czerwca 2011 #4 Opublikowano 4 Czerwca 2011 Oczywiście ale odpowiednikiem regulacji dopływu powietrza wtórnego jest miarownik ciagu i można stosować albo regulację ręczną / to właśnie regulacja ryglem z tyu kotła/ lub automatycznie miarownikiem ciągu Sytuacja może sie zmienić od nasłoneczniniea budynku a automat pilnuje non stop Pozdrawiam czytaczy Ale dobre pytanie zapomiałem że należało tą kwestię wytłumaczyć .... 1 Cytuj
izabela8591 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor #5 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Bardzo dziękuję za cenne uwagi i pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Robocik Opublikowano 13 Czerwca 2011 #6 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Wiesz koleżanko, trochę mnie dziwi, że kolega stawia seko na pierwszym miejscu skoro sam producent określa, że kotły te na mocy minimalnej będzie chodził około 15 godzin TO ŚMIESZNE :P Mój Zębiec KWP21 ma dłuższą stało palność buahaha, a to górniaczek. Koleżanko wśród tych firm, które podałaś na pierwszym miejscu jest zdecydowanie Żywiec KDO-U, jest z rusztem ruchomym i klapką krótkiego obiegu, Ogniwa to górniaki więc pomijam :rolleyes:przy defro z kolei skarżą się ludzie na serwis i obsłógę. Przewaga Żywca nad Seko to przede wszystkim pochyłość rusztu w stronę miejsca spalania w Żywcu, której brak w kotłach Seko i dla tego na starcie zostają w tyle bo żar zamiast być w odpowiednim miejscu rozchodzi się po całym palenisku i LIPA!!!!!!!!!!!!!!!! Najlepszym kotłem było była by hybryda obu, ale niestety więc ->>>Żywiec, także łatwość obsługi jest ponad przeciętna. Wydajnością ,trwałością i obsłógą kotły Seko ustępują także kociołkom takim jak Zębiec KWKD. A jeśli koleżanko zastanawiałaś się nad kotłem za 4300-4800 czyli jakimś z droższych, to zamiast takiego DEFRO OPTIMA Plus 20 kW za 4400 zdecydowanie wolałbym jeden z najlepszych kotłów na rynku WARMET 200 CERAMIK 18 kW za 4800 ,ale jest to kociołek o ok. 2 tysiące droższy od Żywca i Zębca czy nawet tego Seko, ale od Defro to już tylko parę paczek i WARTO JE WTEDY DOŁOŻYĆ ;). Jest to kociołek z wysokiej półki i jeśli możesz sobie pozwolić to...:P Reasumując JA kociołki zestopniowałbym tak : Kostrzewa- Warmet 200, Żywiec KDO-U, Zębiec KWKD lu KDU,Sas,Defro,Seko lub Taurus i dalej... Pomijam firmy które produkują hybrydy o spalaniu dolno-górnym bo to jest wielkie G... Kociołek jest dobry gdy ma spalanie czysto dolne lub górne i tyle. A, poza tym dobry piec górnego spalania przy umiejętnym paleniu niewiele ustępuje wydajnością dolniakom jak w ogóle ustępuje, a obsługą i jej szybkością większość wyprzedza(wyjątek z obsługą to KDO-U dlatego też polecamgo) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi