Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brykiet Torfowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ostatnio trafłem na pewien portal aukcyjny zaczynający się na all. i patrze a tu brykiety torfowe o całkiem niezłej mocy niby 16 KJ/KG. po cenie za 230 za tonyszę. pomijam aspekt kasiora etc finansowy.

palił ktoś czymś takim ? czy jest to jakaś alternatywa dla kamienia opcjonalnie dla węgla brudasa . jak to wygląda z doświadczenia tak nawet z grubsza łopatologicznie. jest to warte zainteresowania czy lepiej odpuścić .

Pozdro. darkon .

Opublikowano

Raczej odpuść .

Testowałem kiedyś taki brykiet z torfu i długość palenia podobna do brunatnego , duża iliść popiołu ( organiczny można go sypać np. pod warzywa),gryzacy dym podobnie jak z wegla brunatnego taki specyficzny zapach.Generalnie niska kalorycznoś u mnie na zimę zdecydowanie odpada a nawet do palenia latem na ciepłą wode tez się nie zdecydowałem.Brykiet był w kształcie cegły z zaokrąglonymi rogami .

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odpowiedź Panowie.

czyli zysku co w pysku z tym torfem :lol: , nie ma co eksperymentować z tym czymś....

• 6 lat później...
Opublikowano

A ja powiem , że mi sie sprawdził. Paliłem nim troche kilka lat temu i niedługo znowu do niego wrócę. Dla osoby, która wychodzi rano i wraca do domu wieczorem sprawdza się, bo utrzymuje żar i nie trzeba ponownie wieczorem rozpalać. Oczywiście, koks i kamienny węgiel też ale są jednak droższe.

Opublikowano
  • Autor

Kolega odkopał temat;-)

Ja czysto teoryzuję biorąc pod uwagę cenę obecną węgla, jakość, "kaloryczność" i cenę pelletu czy brykietów.

Z miłą chęcią bym spróbował palenia brykietem z torfu.

Ofertę najbliższą z Tarnobrzega mam po 480 zł za tonę + koszt transportu. Zamówienie od 10 ton do 24 ton. W wersji hardcor bym potrzebował ze 4-5 wspólników a w wersji minimum jednego.

Plusy to papiery że to białoruski brykiet nie jakiś kozak z pod Lwowa ;-)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mogę mieć taki brykiet po 400 zł za tonę jak kupimy z kolegami. Pytanie czy warto ? Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym ? Da się tym palić od góry jak węglem ? Czy odpuścić temat ?

Opublikowano

Nikt nie miał więcej doświadczeń ?

Opublikowano

Ja bym odpuścił, a jak cię korci, to kup 100kg na próbę.

• 1 rok później...
Opublikowano

okropny smród jak się tym pali, sąsiedzi przepalają tym latem na wodę, porażka, okna muszą być pozamykane, a pranie jeszcze raz do wyprania jak nie zdążę ściągnąć, sama wędzarnia na dworze

• 2 lata później...
Opublikowano

Kupiłem na próbę 0,5t i żałuję. Ogólnie mówiąc mala kaloryczność, śmierdzi, i dużo popiołu z tego. Lepiej kupić brykiet ale drzewny.