Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brykiet Rekord (brykiet łużycki)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio kupiłem 25 kg tego brykietu (http://www.brykietrekord.pl/) i zastanawiam się nad dokupieniem więcej, jako alternatywa dla węgla kamiennego. Z moich obserwacji wynika jednak, że używanie go w piecu do ogrzania mieszkania (90m2) nie wystarcza - trzeba dodać jednak trochę węgla kamiennego - 2/3 brykietu - 1/3 węgla - wtedy uzyskuje się większą temperaturę i jednocześnie pali się dłużej.

Czy ktoś ma więcej doświadczenia z tym opałem?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

sprawilem ostatnio worek 25kg, dla porownania z orzechem

#orzech [ok 10kg] odpalony od gory trzymal ok 7h temp >60

#brykiet rekord odpalony tak samo [ilosc podobna], wytrzymał ok 4-5h; temp pare stopnii nizsza

ps. pan na skladzie mowil ze 80% co biora go na próbe to przy nim zostaja ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Fakt, potem dokupiłem go dwie tony i paliłem z powodzeniem do końca zimy (uzupełniając trochę kamiennym).

Dziś znowu dokupiłem tonę tego brykietu. Jest tańszy o 20% od węgla, a gdy nie ma mrozu, można nim spokojnie palić uzyskując dobre efekty. Ale jak pisałem wcześniej, trzeba też się zaopatrzyć w węgiel na chłodniejsze dni - by uzupełniać - szczególnie na początku palenia, gdy trzeba ogrzać pomieszczenia. Potem już można podtrzymywać temperaturę brykietem. Oszczędność oczywista. Do tego mniej popiołu - brykiet spala się praktycznie całkowicie, zostaje trochę pyłu.

Opublikowano

Jak palę tylko brykietem z węgla brunatnego i narazie nie mam zamiaru palić węglem kamiennym .

Za brykietem przemawia : niska zawartość siarki ,mało popiołu ,nie zostaje nawet kawałek niedopalonego paliwa w piecu,czystość pomieszczenia ,niższa cena, ekologia

palę w piecu dolnego spalania Per-Eko z dmuchawą

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam

palem tym brykietem w kominku i jest super.dodajekilka kawalkow do drewna i swietnie sie pali.trzyma dlugo zar i wystarczy jak na nastepny dzien z rana podloze kilka kawalkow drewna i rozpali sie samo.fajna sprawa

• 14 lat później...
Opublikowano

Dzień dobry, odświeżę temat. Czy ktoś wie gdzie można kupić brykiet Rekord w detalu w Łodzi bądź okolicach?